1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Devlet dairesinin klimaları çalındı!
Devlet dairesinin klimaları çalındı!

Devlet dairesinin klimaları çalındı!

Güvenlik kamerası ve bekçinin bulunmadığı dairede 4 adet dış klima ünitesi, 4 adet de pencere tipi klima ünitesi çalındı. Polis soygun sonrasında geniş çaplı soruşturma başlat

A+A-

Fehime ALASYA

 

Şehir Planlama Dairesi, dün ve önceki gece iki kez ardı ardına soyuldu.

Ana bina, yan bina ve depo olarak atıl vaziyette duran İskân Dairesi eski binası ile Planlama Bölümü’nden olmak üzere 4 adet dış klima ünitesi, 4 adet de pencere tipi klima ünitesi çalındı.

Güvenlik kamerası ve bekçinin bulunmadığı dairede gerçekleştirilen soygun sabah işbaşı yapan personel tarafından fark edildi. 

Aynı bahçede bulunan üç binada yapılan soygun, dairedeki tehlikenin boyutunu da su yüzüne çıkardı.

Soygun olayıyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Şehir Planlama Dairesi’nde Baş Mimar Ayhan Çakmak, dairenin atıl vaziyette göründüğü için soyguna davetiye çıkardığını söyleyerek yaşanan bu olayla, dairenin acil olarak koruma, güvenlik ve bakıma ihtiyacı olduğunu önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Polis inceleme yaptı, rapor tuttu

Polis ekipleri, yaşanan soygun olayı sonrasında daireye giderek inceleme yaptı, rapor tuttu.

Soygun sonrasında Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun daireye gittiği de öğrenildi.

Geniş çaplı soruşturma başlatan polis ekipleri soygunu gerçekleştirenleri bulmak için dün yoğun mesai harcadı.

ÇAKMAK: “DAİRE ATIL VAZİYETTE”… Soygun olayıyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Şehir Planlama Dairesi’nde Baş Mimar Ayhan Çakmak, dairenin atıl vaziyette göründüğü için soyguna davetiye çıkardığını söyleyerek yaşanan bu olayla, dairenin acil olarak koruma, güvenlik ve bakıma ihtiyacı olduğunu önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Daire dökülüyor  

Milyarlık fotokopi makinesinin bulunduğu odalardaki çok eski olduğu gözlemlenen panjur ve pencereler ise bina içerisindeki güvenliği sağlamakta yetersiz.

 Duvarlarda atıl vaziyette bulunan derme çatma kablolar ise dairenin bakımsız halini gözler önüne seriyor.

Yarısı daire içersinde yarısı da daire dışında duran bazı klimalar hiçbir korunağı ve sağlamlaştırıcısı olmaması da soyguna davetiye çıkarıyor.

Personel şaşkın!

Art arda yaşanan soygun olayları, Şehir Planlama Dairesi personelini de endişelendirdi.

“Yıllardır bu dairede çalışıyoruz, ilk kez böyle bir olay gördük, inanılır şey değil!” diyen bazı daire personeli, yaşananlara anlam vermekte zorlandı.

Kış ortasında açık kalan klima boşluklarını kendi imkanları ile kapatan personel, soğuktan korunmaya çalışıyor.


Şehir Planlama Dairesi’nden yetkili Baş Mimar Ayhan Çakmak:

“Biz bu olayların olmasını bekliyorduk. Dairemiz terk edilmiş, atıl vaziyette…”

Şehir Planlama Dairesi’nden yetkili Baş Mimar Ayhan Çakmak, Pazartesi akşamı yapılan hırsızlığın ardından polisin rapor tuttuğunu, buna rağmen Salı akşamı yeniden beş klima hırsızlığı daha yaşandığını trajikomik olarak nitelendirdi.

YENİDÜZEN’e konuşan Çakmak, meydana gelen bu soygunda hırsız veya hırsızların önceden gözlem yapıp daireyi keşfetmiş veya daireyi iyi biliyor olabileceği tahminlerinde bulundu.

Klimaların çok eski olduğunu ve en az 10 ile 20 yıl arasından kullanılmışlıkları olduğunu belirten Çakmak, çalınan klimaların maliyetiyle ilgili herhangi bir tahminde bulunulmazken, yaşanan bu olayla dairedeki eksikliklerin bir kez daha gün yüzüne çıktığını ifade etti.

Çakmak konuya ilişkin şunları kaydetti; “Biz bu olayların olmasını bekliyorduk. Arka tarafları dolaşıp görürseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. Dairemiz o kadar atıl vaziyette duruyor ki bunların olması çok normal. Dairemizin fiziki mekânına baktığınız zaman kimse burasını daire gibi görmüyor. Kimse bize bu değeri vermiyor…  Mekânsal anlamda bize değer verilmiyor, burası terk edilmiş, atıl vaziyette duruyor. Hırsızlık olayına sebebiyet veren en büyük neden budur. Bunun yanında hava soğuk, kış aylarındayız, herkes evinde kapalı, kimse ses duymadı, bir şey görmedi.”

“Dairenin acil olarak koruma, güvenlik ve bakıma ihtiyacı var”

“İskân Bakanlığı taşındığından beridir bekçimiz de yok. Bekçimiz İskân’a bağlıydı, yerine biri alınmadı” diyen Çakmak, dairenin atıl vaziyette göründüğü için soyguna davetiye çıkardığını anlattı. Çakmak, yaşanan bu olayla, dairenin acil olarak koruma, güvenlik ve bakıma ihtiyacı olduğunu önlem alınması gerektiğini belirtti.

“Güvenlik zaafı tehlike yaratıyor”

Dairede olan güvenlik zaafının birçok konuda tehlike yarattığını anlatan Çakmak, farklı konulara dikkat çekti.

Açıklamasında, “Bizim için en önemli şeyler bilgisayarlarımız… Bilgisayarların içinde olan projelerimiz, çizimlerimiz, arşivimiz… Arşivden iki tane dosya çalınsa bir daha o bilgilere ulaşamayız, bu içler acısı bir durum olur. Çoğu bilgilerimiz bilgisayarların içerisinde, planlar, haritalar, veriler, bilgiler, hepsi bilgisayarlarımızın içerisinde. Bir tanesi çalınsa büyük kayıp, projelerimiz güven altında değil…” ifadelerine yer verdi.

Yenilik şart”

Yaşanan bu olayın ardından ilgili bakanlığın da yeni bina yapımı için daha duyarlı yaklaştığını anlatan Çakmak, bir an önce daha iyi bir bina ve ortamda hizmet vermek istediklerinin altını çizdi. Yeni bina projesinin de bitmek üzere olduğuna değinen Çakmak, bütçe bulunması durumunda hemen projeye başlanabileceğini ifade etti.  

 

 

 

 

Bu haber toplam 4980 defa okunmuştur