1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Dev-İş, katkı payının artırılması eleştirdi
Dev-İş, katkı payının artırılması eleştirdi

Dev-İş, katkı payının artırılması eleştirdi

Dev-İş: "Katkı payının artırılması kırsal kesim belediyelerini daha kötü duruma sokar"

A+A-

 

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş), belediyelere devlet katkısının artırılması uygulamasının kırsal kesim belediyelerini kurtarmak yerine daha da kötü duruma düşüreceğini ileri sürdü.

Dev-İş Genel Başkan Vekili Hasan Felek yaptığı yazılı açıklamada, yasa tasarısında yapılan değişiklikte, KKTC bütçesinde yer alan yerel gelirlerin yüzde 0,25’ i 6 milyon TL civarında olması gerekirken, yapılan düzenleme ile kırsal kesim belediyelerine düşen yüzde 0,25’ lik payın 700 bin TL olarak öngörüldüğünü kaydederek, “ Böyle bir düzenleme, bırakın Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı yatırımlarının yapılmasını, kırsal kesim belediyelerini maaş ödeyemeyecek pozisyona düşürecektir” dedi.

“Yine ayni yasa taslağında sosyal güvenlik primlerinin kaynaktan kesilip zorunlu olarak yatırılmasının yasa tasarısında olmaması bizleri endişeye sevk etmektedir” diyen Felek, 2018 yılının son iş gününe kadar belediyelerdeki personel giderlerinin yüzde 50-55 civarına çekilmesinin öngörüldüğünü, bu uygulamanın kırsal kesim belediye çalışanlarının ekmeklerini ve geleceklerini töhmet altında bıraktığını belirtti.

Felek, “Dev-İş belediye emekçilerinin ekmeğine göz diken, sosyal güvencesiz çalışmasına göz yuman yasa taslağıyla softa şaşırtması yapan hükümetin Bakanlar Kurulu’nda bu kararı tekrar görüşülmesini talep etmektedir. Aksi halde Dev–İş bundan sonraki mücadelesini sokakta belediye emekçileri ile omuz omuza yürütmekten asla çekinmeyecektir” dedi.

Felek, belediyelerdeki kronikleşmiş bir sorun olan Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı sorununun sürüp gitmekte olduğunu 28 belediyenin 17’sinin Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yükümlülüklerini yerine getirmediğini, ve bu iki kuruma borçlarının 146 milyon TL olduğunu kaydetti.

146 milyon TL’nin 54 milyonunu faizin oluşturduğunu kaydeden Felek, “Yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyen belediye yönetimleri ve bu sorunu çözme iradesi gösteremeyen hükümetler yüzünden” faizin her geçen gün büyüdüğünü ileri sürdü.

(tak)

Bu haber toplam 1406 defa okunmuştur