1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DEV-İŞ Genel Başkanı Seyis, 'işçinin kaybı var'
DEV-İŞ Genel Başkanı Seyis, işçinin kaybı var

DEV-İŞ Genel Başkanı Seyis, 'işçinin kaybı var'

Haziran ayında teklif edilen ve sendikaların tavır koyduğu 85 TL’lik artışın ardından, dün onaylanan 115 TL’lik artışın başarı olmadığına işaret eden Seyis, Asgari Ücret’in geç belirlenmesinin ‘kayba’ neden olduğunu belirtti.

A+A-

DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis, Asgari Ücret belirlenmesinde geç kalınmasının ‘işçinin kaybı’ olduğunu anlattı

 

YENİDÜZEN (özel)

Hükümet’in 4 ay önce önerdiği 1.645 TL’lik  ‘asgari ücret’in, 1 Kasım’dan itibaren 1.675 TL onaylanmasını eleştiren Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçinin kaybına neden oldu” dedi.
Seyis, Haziran ayında teklif edilen ve sendikaların tavır koyduğu 85 TL’li artışın ardından, dün onaylanan 115 TL’lik artışın başarı olmadığını vurguladı.
“Asgari Ücret’in geç belirlenmesi sendikanın başarısızlığı, işçinin kaybıdır” diyen Seyis, “tam bir oyun” yorumunu yaptı.
Haziran’da teklif edilen 85 TL’lik artışın, asgari ücretin yeniden belirlenmesi gereken Ocak ayına kadar uygulanması durumunda toplam 510 TL’lik bir artış olacağına işaret eden Seyis, dün belirlenen 115 TL’li artışın ‘2 aylık’ bir artış olduğunu ve toplamda 230 TL getireceğinin altını çizdi.

“2 aylık artış”

Asgari Ücretin Ocak ayında belirlendiğine işaret eden Seyis, şimdiki artışın ‘2 aylık’ olduğunun altını çizdi.
Bin 560 TL olan Asgari ücretin, bin 675 TL’ye yükseltilmesiyle, aylık 115 TL’den 2 ayda toplam 230 TL bir artış alınacağını belirten Seyis, yasalara göre Asgari Ücret’in Ocak ayında yeniden belirlenmesi gerektiğine işaret etti.

“Yani 6 Ay’da 510 TL yerine, şimdi 2 Ay’da 230 TL”

Haziran ayında yapılan bin 645 TL’lik teklifin Temmuz ayından itibaren geçerli olacağına dikkat çeken Seyis,  ayda 85 TL artışın, 4 ay önceden, Temmuz ayından itibaren alınmaya başlanacağının altını çizdi.
“Yani 6 Ay’da 510 TL yerine, şimdi 2 Ay’da 230 TL” diyen Mehmet Seyis, 6 ay artış yerine 2 ay artışın, ‘280 TL daha az artış’ anlamına geldiğine de dikkat çekti.

“Patronlar kurtardı… Ya Ocak’ta da ‘Daha yeni belirledik’ denirse…”

Asgari ücrete daha önce teklif edilenden daha fazla bir artış yapıldığı görünse de, aslında artışın 2 ay yansıyacağı için İşverene yaradığına işaret eden Seyis, “Yine patronları 510 TL yerine 230 TL İle kurtardılar” ifadelerini kullandı.
Ocak ayında Asgari Ücret’in yeniden belirlenip belirlenmeyeceğinin de ‘şüpheli’ olduğuna işaret eden Seyis, ‘Daha iki ay önce belirledik’ denip yeniden belirlenmeme tehlikesi olduğuna da dikkat çekti.
Mehmet Seyis, Asgari Ücret’in Ocak ayında yeniden belirlenmemesi halinde, durumun daha da vahim olacağını ifade etti.

Bu haber toplam 1390 defa okunmuştur