1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DERS ALINIZ ARTIK
DERS ALINIZ ARTIK

DERS ALINIZ ARTIK

Ülkede yaşanan çok sayıda iş kazasına rağmen halen ders alınmıyor

A+A-

• 2011: 270 YARALI, 6 ölü.
• 2012: 214 yaralı, 4 ölü.
• 2013: 230 yaralı, 7 ölü.
• 2014: (İlk on ayında) 205 yaralı, 5 ölü.

Didem MENTEŞ- Beyza TAÇKİN

İş kazalarının ortaya koyduğu acı tablo ‘ders alınmadığını’ gösteriyor. Son 4 yılda çok sayıda yaralanma ve ölümle neticelenen iş kazalarına karşın, inşaatlardaki ‘önlemsiz’ çalışmalar da sürüyor.
Lefkoşa’da trafo merkezinin yan sokağında yapımı devam eden inşaatta işçiler can güvenliklerini hiçe sayarak, tedbirsiz bir şekilde çalışıyor.
Hiçbir önlem almadan çalışan işçiler adeta ölüme davetiye çıkarıyorlar. 2014 yılının ilk on ayı içerisinde 205 yaralı ve 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan iş kazalarına rağmen, inşaat çalışanlarının kendi canlarını tehlikeye atarak tedbirsizce çalışmaları dikkat çekiyor.
En basit önlemler bir yana baret dahi takmayan işçiler adeta ölüme meydan okuyor. Baretsiz, iskelesiz, kemersiz çalışan inşaat işçileri önlem almak bir yana tehlikeli yöntemler uyguluyor. İnşaat işçileri hiçbir tedbir almazken inşaatın hiçbir yerinde ise uyarı levhası bulunmuyor.
Can güvenliklerini sağlamadan çalışan işçilerin bu durumu, kendi tedbirsizliklerinden mi yoksa inşaat sahibinin ihmallinden mi kaynaklandığı bilinmezken,  ülkedeki denetim konusu ise bir kez daha gündeme geliyor.

Son dört yılda 22 kişi hayatını kaybetti

Bu arada Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre son dört yılda meydana gelen iş kazarlarında 919 kişinin yaralandığı, 22 kişinin ise hayatını kaybettiği görüldü. 2011 yılında meydana gelen iş kazalarında 270 kişinin yaralandığı 6 kişinin öldüğü görülürken, 2012’de bu rakam 214 kişinin yaralanması 4 kişinin ise hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. 2013 yılında ise 230 kişinin yaralandığı görülürken ölü sayısının 7’ye çıktığı kaydedildi. 2014 yılının ilk on ayında ise meydana gelen iş kazalarında 205 kişinin yaralanarak, ölü sayısının ise 5 olduğu belirtildi. 2014 yılının Ekim ayına kadar iş kazalarıyla ilgili Başsavcılığa toplam 32 dosya havale ederken, bu dosyalardan 5 tanesinin sonuçlandığı kayıtlara geçti.

Taşçıoğlu: “Denetim var ama…”
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği eski Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi Emir Taşçıoğlu ise inşaatlarda denetimlerin yapıldığını ancak denetlenmeyen çok fazla inşaat olduğunu söyledi. Taşçıoğlu, iş verenin tüm araç gereci temin etmesine rağmen işçiler kullanmayı göz ardı ediyorsa sorumluluğun yine iş verene ait olduğunu vurguladı. Taşçıoğlu iş kazalarının ve tedbirsizliğin önüne geçebilmek için Türkiye’ deki caydırıcılığı yüksek cezaları işaret etti.


----------


İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği eski Başkanı Taşçıoğlu: “Denetimler daha da artırılmalı”

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği eski Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Emir Taşçıoğlu ülkede düzenli olmasa da denetleme yapıldığını ancak denetlenmeyen çok fazla yer olduğunu söyledi. İş güvenliği ile ilgili cezai yaptırımların caydırıcılığı açısından cezaların arttırılması gerektiğini belirten Taşçıoğlu, tespit edilen hatalara göre cezaların değiştiğini ve olası kazalara karşı denetimlerin sıklaştırılması ve adaletli denetim yapılması gerektiğini vurguladı

“Denetleme ‘adil’ yapılmalı”
İşverenlerin, eğitimlerle işçilerin olası iş kazalarına karşı iş güvenliği konusunda alması gereken önlemler ve uyulması gereken kuralları anlattıklarını Taşçıoğlu, eğitimin sonunda ise işçilere imza attırılarak işverenin sorumluluk verdiğini söyledi. Taşçıoğlu, işçilerin iş kazalarına karşı kullanması gereken araç gerecin işveren tarafından temin edilmemesi halinde asgari ücret kadar cezası olduğunu belirtirken, yine uyarı levhalarının olmaması ve tedbir alınmaması durumlarda da yine asgari ücret ile cezalandırıldığını aktardı.
Emir Taşçıoğlu, işverenin iş güvenliği ile ilgili üstüne düşen tüm sorumlulukları yerine getirmesi, gerekli araç gereci temin etmesi gerektiğini ancak işçilerin kullanmaması halinde ise sorumluluğun yine işverene ait olduğunu belirtti.

“Cezalar artırılmalı”
Taşçıoğlu, denetlemeler esnasında, aynı sokakta yapımı devam eden inşaatlardan biri veya bir kaçı denetlenirken diğerlerinin denetlenmemesi durumu ile de çok sık karşılaştıklarını ve şikayet aldıklarını söylerken, denetleme işinin adil yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Emir Taşçıoğlu, Türkiye’de bu konuda çok ciddi cezaların olduğunu Kuzey Kıbrıs’ta da ciddi para cezaları getirilirse iş kazaları ve tedbirsizliğin daha kolay önüne geçilebileceğini belirtti.

Bu haber toplam 1645 defa okunmuştur