1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Derinya ve Aplıç için hedef yaz sonu
Derinya ve Aplıç için hedef yaz sonu

Derinya ve Aplıç için hedef yaz sonu

Başbakan Tufan Erhürman ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, haftalık olağan toplantıda bir araya geldi, Derinya ve Aplıç’ı konuştu.

A+A-

 

Başbakan Tufan Erhürman ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, haftalık olağan toplantıda bir araya geldi, Derinya ve Aplıç’ı konuştu.

Başbakan Tufan Erhürman toplantını ardından basına yaptığı açıklamada, Türk tarafının bu konudaki iradesinin net ve bir an önce açılması noktası olduğunu belirtti.

Erhürman’ın açıklamaları şöyle:

Sayın Cumhurbaşkanıyla haftalık olağan görüşmemizi gerçekleştirdik.

Birçok konuya değindik ama öne çıkan özellikle Derinya ve Aplıç kapıları meselesiyle Maronitler meselesiydi, bir süredir o onu da biliyorsunuz herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Derinya ve Aplıç kapılarından özellikle Derinya ilgili son günlerde Rum basınında çeşitli haberler görüyoruz, çok da arzulu olmadığı o bölge halkının veya o bölgedeki iş insanlarının çok da arzulu olmadığı yönünde.

Biz Türk tarafındaki Derinya ile ilgili polis ihalesini tamamladık. İhalenin diğer kısmı da temmuzun ortalarında doğru tamamlanacak ama açılmasıyla ilgili olarak ihalenin tamamıyla gerçekleşmesini beklememiz de gerekmeyebilir. Yani Rum tarafının hazır olması durumunda her şey tamamlanmadan, bütün inşa faaliyet bitmeden de açılma noktasına gelebiliriz.

Bu arada Sayın Cumhurbaşkanıyla hükümetimiz arasında bu işin olabildiğince hızlı olması konusunda da hemfikirdik durumu var. Dolayısıyla hem ihaleden sonra inşa faaliyeti hızlandırma yönünde girişimlerimiz, hem de dediğim gibi inşa faaliyetin tamamlanmasının gecikeceği gibi bir belirginlik ortaya çıkarsa o faaliyet tamamlanmadan da başka yöntemlerle açılmadan önceki ortamı hazırlama kararlılığımız var. Umarım güneyde de aynı kararlılık söz konusudur ve arzu ettiğimiz dönemde yani yaz dönemi içerisinde ya da yazın sonuna doğru bu iş hallolur. Türk tarafının bu konuda iradesi nettir, bir an önce açılması noktasındadır. Aplıç için de çalışmalar zaten aynı hızla devam ediyor.

Basının sorlarını da yanıtlayan Erhürman, "Dışişleri Bakanı Maraş’ı ziyaret etti, inceleme gezisi yaptı. Bu Maraş’la ilgili bir hareketliliğin gündeme geleceği anlamına gelebilir mi?" sorusuna karşılık şunları kaydetti; "Yok şu anda o konuda herhangi bir siyasi karar değişikliği ya da siyaseten farklı bir noktaya geçişle ilgili herhangi bir şey konuşulmuş, görüşülmüş değil. Sayın dışişleri bakanı normal prosedür içerisinde oraları zaten ziyaret ediyor."

Bu haber toplam 1911 defa okunmuştur