1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Derinya ve Aplıç 12 Kasım'da açılıyor
Derinya ve Aplıç 12 Kasım'da açılıyor

Derinya ve Aplıç 12 Kasım'da açılıyor

BM İyi Niyet Misyonu, görüşme sonrası liderler adına yayınladığı ortak açıklamada, Derniya ve Lefke Aplıç geçiş noktalarının 12 Kasım'da açılacağını duyurdu.

A+A-

SAAT: 12.40

Kıbrıslı Rum lider Anastasiades, Akıncı ile görüşmesinin “çok yaratıcı” olduğunu söyledi.

Anastasiadis, “İstenen çözümün iki bölgeli, iki toplumlu federasyon olduğunu teyit ettik.”

Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda, “gevşek federasyon”dan neyi kast ettiğini Akıncı’ya anlattığını belirten Anastasiadis, "önerimi tartışma imkanı bulduk" dedi

 

SAAT: 12.20

İki Kıbrıslı liderin, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Elizabeth Spehar'in ara bölgedeki konutunda gerçekleştirdiği görüşme az önce sona erdi.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü, görüşme sonrası liderler adına yayınladığı ortak açıklamada, Derniya ve Lefke Aplıç geçiş noktalarının 12 Kasım'da açılacağını duyurdu.

Açıklamada ayrıca iki liderin düşüncelerini samimi bir şekilde ifade ettiği bir görüşmenin gerçekleştiği,  31 Ekim'de adaya gelmesi beklenen Jane Holl Lute ile yapıcı temaslar yapmaya hazır oldukları ifade edildi.

 

 


Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, altı aylık aranın ardından bu sabah saat 10.00'da ara bölgede bir araya geldi.

İki liderin görüşmesi BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Elizabeth Spehar ev sahipliğinde, ara bölgedeki ikametgahında yer alıyor.

 

hh-041.jpg

a2-028.jpg

Hatırlanacağı üzere, Kıbrıslı Türk lider  Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 15 Ekim'de Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporun açıklanmasının ardından, geçişlere hazır olan Derinya -Aplıç kapılarının açılış tarihlerini belirleyerek duyurmak ve Kıbrıs'ın geleceğine ilişkin düşüncelerini öğrenmek için Kıbrıslı Rum liderle görüşmek istediği yönünde çağrı yapmış ve Anastasiadis de buna olumlu cevap vermişti.

Crans Montana’daki Beşli Konferans’ın anlaşma olmadan sona erdiğinin ilan edildiği 7 Temmuz 2017’den bu yana teması olmayan Akıncı ile Anastasiadis en son 16 Nisan’da Spehar’ın ara bölgedeki resmi ikametgahında akşam yemeğinde bir araya gelmişti.

aa-018.jpg

a3-013.jpg



LUTE 31 EKİM’DE KIBRIS’A GELİYOR

Bu arada BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute, 31 Ekim’de Kıbrıs’a geliyor. Lute, adada liderlerle görüşmeler yapacak.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, temmuz ayında görevlendirdiği Lute, taraflarla yaptığı görüşmelerin ardından rapor hazırlamıştı.

BM Güvenlik Konseyi’nin 30 Ekim’de görüşeceği raporda, Guterres, müzakereler başlamadan önce kilit konularda gerçek bir yakınlaşma sağlanıp sağlanmadığını ve tarafların kendi öngörebileceği ortak bir geleceğe yönelik çözüm için yeni öneriler getirmede istekliliğini ölçmek için Lute'tan Ada'ya giderek istişarelerini sürdürmesini isteyeceğini aktarmıştı.

Bu haber toplam 3834 defa okunmuştur
Liderler 6 ay aradan sonra bir araya geldi

Liderler 6 ay aradan sonra bir araya geldi

Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, altı aylık aranın ardından bu sabah saat 10.00'da ara bölgede bir araya geldi.

İlgili Haberler