1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DERİNYA, PAZARTESİ GEÇİŞLERE HAZIR
DERİNYA, PAZARTESİ GEÇİŞLERE HAZIR

DERİNYA, PAZARTESİ GEÇİŞLERE HAZIR

Başbakan, incelemelerini tamamlamasının ardından basına yaptığı açıklamada,  Derinya’daki altyapı ve hizmet binalarının pazartesi hizmet vermeye hazır durumda olacağını söyledi.

A+A-

Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs’ın kuzey ile güneyi  arasında açılması düşünülen yeni geçiş noktalarından Derinya’daki çalışmaları yerinde inceledi.

 Başbakan Tufan Erhürman’a incelemelerinde Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan ve bazı bakanlar  eşlik etti.

Başbakan, incelemelerini tamamlamasının ardından basına yaptığı açıklamada,  Derinya’daki altyapı ve hizmet binalarının pazartesi hizmet vermeye hazır durumda olacağını söyledi.

Hükümetin göreve gelmesinden itibaren Derinya ve Aplıç’ta geçiş noktalarının en erken zamanda açılması için yoğun çaba sarf ettiğini belirten Erhürman, ancak Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve buna bağlı olarak geçiş kapılarının yer alacağı bölgelerdeki çalışmalar için çıkılan iki ihaleye teklif sunulmamasından dolayı gecikmeler yaşandığını söyledi.

 “BİZ SEBEP OLMAYACAĞIZ”

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile kapıların açılması noktasında ayni fikirde olduklarını, Kıbrıs Rum tarafı  hazır olduğu zaman Kıbrıs Türk tarafının hazır durumda olmuş olacağını kaydeden Erhürman, “Kesinlikle bu kapıların açılmasını geciktiren taraf, sebep  biz olmayacağız” dedi.

Erhürman, Derinya ve Aplıç’taki geçiş kapılarının açılışı arasında uzun bir zaman dilimi olmaması gerektiğini ifade etti.

 NEW YORK’A MESAJ

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bu akşam görüşeceğine işaret eden  Erhürman, “Buradan New York’a mesaj veriyoruz. Sıkıntılı bir dönemden geçmiş olmamıza rağmen Kıbrıs Türk tarafı olarak üzerimize düşeni yaptık. Geçici de olsa önlemler alındı” dedi.

 Derinya’da hizmet binalarının bugün geçici bir noktada olduğunu, ancak yeni hizmet binası ve otomobil park yeri inşaatı için bu binaların herhangi bir engel teşkil etmediğini  ifade eden Erhürman,  hizmet binaları ve park yeri için ihalenin çarşamba günü tamamlanmasını öngördüklerini ifade etti.

 Erhürman, Aplıç’ta ise geçiş kapısına yönelik kuzey tarafındaki çalışmaların 10 gün içerisinde tamamlanmış olacağını söyledi.

Son dönemde Kıbrıs’ın güneyinden kuzeye ziyaretlerde yoğunluk yaşandığını kaydeden Erhürman, bu yoğunluğa karşılık 20 sivil hizmet görevlisi için münhal açıldığını, münhal sürecinin hızla tamamlanacağını söyledi.

 SON KARAR LİDERLERİN

 Geçiş noktalarının açılmasında son kararı iki liderin vereceğini, devletin görevinin teknik ve fiziki çalışmaları yapmak olduğunu belirten Erhürman, kapıların iki tarafın ekonomisi ve turizmine ciddi katkı yapması temennisinde bulundu.

4 MEMUR GÖREV ALACAK

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Derinya geçiş noktasında yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

Karayolları Dairesi ise 60 ton temel malzemesi ve 90 ton asfalt serimi gerçekleştirdi. Buna ek olarak çizgileme ile düşey ve yatay trafik işaretleme işlerine devam eden Karayolları Dairesi’nin hedefi, 1 Ekim Pazartesi çalışmalarını tamamlamak.

Planlama ve İnşaat Dairesi de kuzeye giriş yapılırken iki, çıkarken de iki muhaceret memurunun görev yapabileceği kabinler ile birlikte gümrük, sigorta ve turizm personeli için Kermiya geçiş noktasında boş duran 3 kabini Derinya barikatına yerleştirdi. Buna ek olarak Polis karakol binası ile erkek ve kadın tuvaleti yapıldı.

Diğer yandan Aplıç kapısının 8 Ekim Pazartesi günü geçişlere hazır olması için Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı daireler, geçtiğimiz Çarşamba günü çalışmalarına başladı. 

d1-026.jpg

Şehir Planlama Uzmanı, Derinya barikatında yaptığı sunumda pazartesi günü hizmete açılacak şekilde geçişlere hazır olunduğu bilgisi verdi. Polis, muhaceret ve gümrük kabinlerinin geçici olarak bölgeye yerleştirildiği belirtildi.

q1-024.gif

Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Çalışma Bakanı Zeki Çeler  ve Tarım Bakanı Erkut Şahali  bölgede inceleme yapan heyette yer aldı.  Ayrıca GKK Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan ve Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter da bölgeye geldi.

q2-011.gif

 

d2-020.jpg
Muhaceret ve gümrük kabinleri geçici olarak bölgeye yerleştirildi

d3-013.jpg

Başbakan Tufan Erhürman, Derinya’daki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu, kapının açılması halinde pazartesi hizmet verilebileceğini, Aplıç’ta ise 10 gün içinde hazır olacaklarını, Kıbrıs Türk tarafının kapıların açılmasını geciktiren taraf olmayacağını söyledi.  

 


Mağusa İnisiyatifi, Derinya geçiş noktasının açılışa hazır getirilmesi ile ilgili şu açıklamayı yaptı

MAĞUSA BARIŞI

Bölgeye değişim sağlayacağına inandığımız Derinya geçiş noktasının açılmasına yönelik hazırlıkların sonlanması bizler için mutluluk vericidir.

Geçiş noktasının açılması bu süreç boyunca konuyu gündeme taşıyan, sürecin ilerletilmesine katkı koyan herkesin emeklerinin önemli bir sonucudur.

Derinya geçiş noktasının resmi olarak açılışının iki toplumun bir arada yaşamasına örnek olacak önemli bir gün olduğuna inanıyoruz.

Mağusa İnisiyatifi olarak Derinya geçişinin açılmasının, iki toplum lideriyle beraber, bir arada yaşamaya ve toplumlararası barışa gönül veren herkesi bir arada göreceğimiz bir etkinliğe dönüşmesini talep ediyoruz.

Derinya geçiş noktasının resmi olarak kullanılacağı tarihin bir an evvel taraflarca belirlenmesi ve Mağusa’nın birleşmesine tanık olacağımız bugünde bir arada olmak için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, iki toplum liderliklerini, sürece katkı koyan ekipleri, yerel yönetimleri ve Avrupa Birliği yetkililerini inisiyatif almaya davet ediyoruz.

 

 

Bu haber toplam 3949 defa okunmuştur
İlgili Haberler