1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Derinya bize nefes olacak”
“Derinya bize nefes olacak”

“Derinya bize nefes olacak”

Mağusalılar, ekonominin yeniden canlanıp hayat bulması için Derinya’nın açılmasının önemli olduğunu vurgu yaparak,  bir an evvel geçişlerin başlamasını istedi. Yurttaş, Derinya için siyasilerden gelecek güzel haberleri bekliyor…

A+A-

Mağusalılar, ekonominin yeniden canlanıp hayat bulması için Derinya’nın açılmasının önemli olduğunu vurgu yaparak,  bir an evvel geçişlerin başlamasını istedi. Yurttaş, Derinya için siyasilerden gelecek güzel haberleri bekliyor…

 

Didem MENTEŞ

Mağusa halkı ve esnafı Derinya’da geçişlerin başlamasını dört gözle bekliyor. Ekonominin yeniden canlanması, piyasaya dövizin girmesi için tüm geçişlerin en erken zamanda açılmasını isteyen Mağusa halkı, yetkililerden gelecek güzel haberleri bekliyor.

Özellikle Maraş, Suriçi ve Vakıflar çarşı yolunun yeniden canlanıp hayat bulması için Derinya’nın faaliyete geçmesinin önemli olduğunu aktaran Mağusa esnafı, biran evvel geçişlerin başlamasını istedi.

Mağusa’yı yıllardır öğrencilerin ayakta tuttuğuna değinen Mağusalılar, Derinya’nın açılmasıyla bu katkının daha da artacağına vurgu yaptı.

Ekonomiye katkı sağlayacak

Mağusa’nın Ayia Napa bölgesine yakın olmasının büyük avantaj sayıldığına değinen Mağusalılar, özellikle yaz aylarında turistlerin de kuzeye geçmesiyle hem ekonomiye hem de turizme katkı sağlanabileceğine dikkat çekti.

Kıbrıslı Rumların son dönemlerde kuzeye geçerek alışveriş yaptığını, akaryakıt aldığını aktaran esnaflar, “tıraş olmak için berbere gelenler var. Bu nedenle geçişlerin başlaması oldukça katkı sağlayacak” dedi.

Yıllardır Derinya’nın açılmasını sabırsızlıkla beklediklerini belirten bölge esnafı,  “Bizim ekonomimiz çökmüştür, canlanması için taze kana ihtiyaç vardır. Nefes almamız için Derinya’nın acilen açılması şarttır” ifadelerini kullandı.

Bu arada bazı yurttaşlar da Derinya kapısının açılmasının katkı sağlamayacağını düşündüğün aktardı.

 

Mağusalılar ne dedi? Mağusalılar ne dedi?

f1-026.jpg

Mehmet Karip: “Kapının açılmasından güzel bir şey olabilir mi?”

“Bu zamanda yapılan her şey güzel bir adımdır. Derinya kapısının da açılıyor olması güzel bir durumdur. Bunlara itiraz edenlere ben şaşarım. Kapının açılmasından güzel bir şey olabilir mi?

Bazı insanlar bireysel görüyor, bireysel düşünüyor. Benim dükkanıma gelmeyebilirler, benim Kıbrıslı Rumlarla işim de olmayabilir ama bölgeyi ziyaret etmeleri bile önemli. Tabi ki bu insanların birilerine faydaları olacaktır. Orası da burası da turistik bölgedir. Adam sabah kahvesini orada içer sonra buraya geçerek gelip gezer. Turizme katkısı mutlaka olur”

Gökhan Karip:  “Derinya’nın açılması bölgeyi hareketlendirecektir”

Derinya’nın açılması bölgeyi illa ki hareketlendirecektir. Vakıflar Çarşı bölgesi zaten ihtişamını yitirdi. Özellikle hastane gittikten sonra burası bitti. Kapının açılması burası için güzel olacak. İllaki bakkalından, kasabına bir faydası olacaktır. Keşke yazın başında açılsaydı ki yaz boyunca hareketlilik görülürdü. Neyse 2019 yazın da durumu göreceğiz. İnşallah biran evvel kapı açılır. Lefkoşa, Mağusa, Pile’de kapılar açıldı, bir tane daha açılmasının ne sakıncası olacak. İnsanlara sahil boyu yolundan da kolaylık olur. Ayia Napa 10- 15 dakika uzaklıkta. Ben açılacak olmasına çok sevindim”

Firdevs Sözüdoğru: “Ekonomiye katkısı olacaktır”

“Derinya kapısının açılması bölge esnafına ve halkına mutlaka olumlu yansıyacaktır. Özellikle dövizin arttığı bu dönemde yaşanan sıkıntı içerisinde, güneyden kuzeye geçecek olan insanların ekonomiye katkısı az ya da çok olacaktır. Gerek gençler olarak gerek bölgedeki işletmeler bundan faydalanacaktır. Açılmasından memnun olacağız”

Mustafa Sertbay: “Tüm kapılar açılmalıdır”

“Derinya’nın açılması mutlaka esnafın faydasına olacaktır. Çünkü zaten Euro’nun fırlamasıyla da Rumlar milliyetçi duygularını bırakarak kuzeye akın ediyor. Mutlaka bize önemli katkıda bulunacaklar. Örneğin güneyde bir bira en düşük 3 Euro’dur, biz de 10 TL’dir. Neredeyse yarı fiyatadır. Ben restoran çalıştırıyorum ve fayda göreceğimi düşünüyorum. 6 ay önce 15.5 Euro satardım, maalesef şimdi 9.5 Euro’ya satarım. Ben zaten Rumların katkısını görüyorum. Rum arkadaşlarım geliyor. Benim kebabımı beğeniyorlar. Mutlaka bana faydası artacak. Başka esnaflar da bu katkıyı görecek. Örneğin kale içinde elbise satanlar var, bu insanlar yeniden eski canlılığı bulabilir. Kapı açılırsa en azından yol yarım saat azalacak, daha erken gidip gelecekler ve dolayısıyla burayı daha çok tercih edecekler. Kapıların açılmamasına sebep nedir ki zaten de bu kadar uzadı. Kapının açılması tüm Mağusalılara yarayacak. Bizim ekonomimiz çökmüştür, canlanması için taze kana ihtiyaç vardır. Bu da Kıbrıslı Rumlardır. Bu kapının acilen açılması gerekir. Hatta ne kadar sınır kapısı varsa hepsi açılması gerekir. Korkumuz ne? Artık savaş diye bir şey olmaz, her şey geride kalmıştır. Bu nedenle tüm kapılar açılmalıdır. Halk birbiriyle kaynaşmalıdır”

Sadık Kanatlı: “Yıllardır Derinya kapısının açılmasını beklerim”

“Ben Namık Kemal Lisesi’nde Rumca bölümünü bitirdim. Öğrendim, okulu bitirdim. 3 ay sonra dükkanımı açtım, sene 1968… İlk gelen müşterim de bir kadın Rum oldu. Siftaha başladım, işi büyüttüm yan tarafı dahi aldım. İki tane de çalışan aldım ve işlerim tıkır tıkır yürüdü. Eskiden burada hastane vardı. Oradaki Rum hasta bakıcı ve hastalar bir ihtiyaçları olduğunda benden alışveriş yaparlardı. Karpaz’dan İskle’en Kıbrıslı Rumlar veya Kıbrıslı Türkler benden alışveriş yapardı. Ancak 1974’de bütün sermayem gitti. Ve yıllardır Derinya kapısının açılmasını beklerim. Asfaltlar yapıldı, kabinler konuldu. Bir tek Rum tarafının okey verip, geçişlerin başlaması kaldı. Açılması halinde tüm arkadaşlarımı toplar giderim. Yeter ki biran evvel açılsın”

f2-020.jpg

Göksel Güneş: “Tıraş olmaya gelen Rum müşterilerim var”

Derinya kapısının açılması piyasayı canlandıracak. Çünkü güneyden insanlar geliyor ama bu kapının açılması daha da kolaylaştıracak. Ne kadar çok kapı açılırsa o kadar daha iyi olacak. Bu her iki taraf için de geçerlidir. İki buçuk milden kuzeye geçip, berber dükkanıma gelen müşterilerim var. Güneydeki fiyatlara göre kuzeydeki saç- bıyık kesimi çok daha ucuz. Ayrıca müşterilerim oradaki berberlerin çalışma sisteminden ve hizmetinden memnun olmayanlar da geliyor. Derinya’nın açılması daha da katkı sağlayacaktır”

Sabri Boğday: “Derinya’nın açılmasını bekliyoruz”

Derinya’nın açılması hem esnafa hem de yurttaşa etkili olacak. İTÜ’nün de açılıp katkı sağlamasını bekliyoruz. Hastane buradan kaçtıktan sonra bu bölge bitti. Biz gündeme geldiği günden beri Derinya’da geçişlerin başlamasını bekliyoruz. Kapının açılmasını istiyoruz”

Hüseyin Altaş: “Derinya’nın açılması nefes almamızı sağlayacak”

Derinya’nın açılması bölgeye katkı sağlayacak diye düşünüyorum. Çünkü bu bölgede hastane taşındıktan sonra buraları iş açısından zayıfladı. Kapı açılırsa bizlere de faydası olacak. Özellikle bu dövizin arttığı dönemde nefes almamızı sağlayacak. Buralardan alışveriş yapacaklarını, canlılık sağlayacaklarını düşünüyorum. 

Melek Özkıraç: “Derinya gündeme gelmeseydi dükkanı kapatmayı düşünürdüm”

“Yıllardır Derinya kapısının açılmasını bekliyoruz. Gördüğünüz gibi Maraş bölgesi zaten bitmiş durumdadır. Tek umudumuz Derinya’nın açılmasıdır. Sağ olsun belediyemiz Derinya Plajı’nı açtı ve az da olsa faydasını gördük. Şimdi de Derinya kapısı açılırsa gelip gidenin faydasını göreceğimizi düşünüyorum. Umudumuz açılmasıdır. En azından yaz sezonu açısından daha çok beklentimiz var. Bu kapı Ayia Napa’ya yakın olduğu için özellikle yaz döneminde daha çok iş olacak, katkı sağlayacaklar. Eğer Derinya kapısı da gündeme gelmeseydi ben dükkanı kapatmayı düşünürdüm. Şimdi Derinya’nın açılmasını son bir umut olarak bekleyip, göreceğiz. Geçişlerin açılması bize katkı sağlayacak diye düşünüyorum”

Soner Doğan: “Katkı sağlayacağını düşünmüyorum”

“Derinya kapısının pek katkı sağlayacağını düşünmüyorum. Ben genel olarak Rumların gelmesine karşıyım. Derinya’nın açılmasına da karşıyım. Çünkü sorunlar olacağını düşünüyorum. Ben farklı etkiler olacağını düşünüyorum”

Safa Altaş:  “Derinya’nın ne kadar faydası olacak bilemiyorum”

“Derinya kapısının geçişlere açılması esnafa pek yaramayacak. Çünkü onlar sonuçta bıraktıkları yerleri görmeye gelirler, bir katkı sağlamazlar. İki buçuk mil kapısı da var isteyen oradan zaten gelir. Derinya’nın ne kadar faydası olacak bilemiyorum. Vakıflar bölgesinde hastane taşındıktan sonra bu bölge öldü. Derinya buraya canlılık sağlamayacak”

 

yeniduzen-satin-aliniz-890.jpg

Bu haber toplam 3238 defa okunmuştur
İlgili Haberler