1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Derinya Barikatı açılsın'
Derinya Barikatı açılsın

'Derinya Barikatı açılsın'

YENİDÜZEN, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından bu kez Mağusa ve İskele’de vatandaşlarla görüştü.

A+A-

Didem MENTEŞ ve Ayşe GÜLER

Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından Mağusa ve İskele bölgesinde ‘barış’ umutları yeniden yeşerdi, Derinya Barikatı’nın açılması için çağrı yapıldı. Müzakerelerin yeniden başlayacağına sevinen kimi yurttaş, tüm barikatların açılması gerektiğine bunun ‘barış’ adına atılmış iyi bir adım olacağı noktasında birleşti. Derinya Barikatı’nın biran evvel açılmasının önemine vurgu yapan kimi yurttaşlar, önümüzdeki günlerde Derinya Barikatı’nın açılması için eylem hazırlığında olduklarını söyledi.

Derinya Barikatı’nın açılmasıyla hem turizme hem de ekonomiye katkı sağlanacağına inanan vatandaşlar, Kıbrıs’ın güneyinden kuzeye geçen turist sayısında da artış yaşanacağını dile getirdi.
“Güney’deki deniz sahilleri kötü durumdadır. Kapının açılması ile birçok turist Kuzey Kıbrıs’ı da tercih edecek” diyen yurttaş, böylelikle esnafın da rahatlayacağını kaydetti. 

Bu arada bazı vatandaşlar da Derinya Barikatı’nın yanı sıra Maraş’ın açılarak mal sahiplerine devredilmesi gerektiğini savundu.  Öte yandan kimi yurttaş ise Derinya Barikatı’nın açılmasının ne ekonomiye ne de turizme bir şey kazandırmayacağını düşündüğünü ifade ederken, turizm konusunda Ercan Havaalanı ve limanların açılması yönünde adım atılması gerektiğini belirtti.  YENİDÜZEN’e ülke siyasetini de yorumlayan vatandaşlar, ‘artık değişim şart’ diyerek, siyasal partilerin kendi içlerine yenilenmeye gitmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Mehmet Akın Şentip: “Derinya Sınır Kapısı’nın açılması için eylem yapacağız”

“Bana göre Kıbrıs Türk halkı için son şanstır. Son umuttur…  Halk olarak biz umut bağladık. Umutluyuz çünkü Cumhurbaşkanının bu yönde çok çalışacağına inanırım. Kıbrıs Türk halkı için çok yerinde bir karar oldu. Bu seçimden sonra partiler kendi içindeki çekişmeler, şahsi çıkarları bir tarafa bırakmaları gerekir. Halk için bir şeyler yapmaya çalışacaklar. Maymun gözünü açtı artık partiler bir şeyler yapamazsa halk yapacaktır. Ben Mağusa’daki  Derinya Kapısı’nın yanı sıra adadaki tüm kapıların açılmasını istiyorum. Önümüzdeki Cumartesi günü Derinya Kapısı önünde açılması için eylem yapacağız”

Ahmet Yıldırımsu: “Derinya Kapısı’nın açılması gerekir”

“Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarından tüm partiler ders almalı. Kendilerini gözden geçirip yenilenmeleri gerekir. Nasıl ülkede statükoyu yenmeye çalışılır ya her parti de kendi statükosunu yenmesi lazım. Cumhurbaşkanı Akıncı'nın ise müzakere sürecinde etkili olacağını düşünürüm. Ama sadece Akıncı ile bir sonuç alınmaz. Başka güçlerin fonksiyonu da var. Ben çözüme inanlardanım ve bu bağlamda Derinya Kapısı’nın da açılması gerekir”

Hüseyin Alder: “Çözümün olacağına ümit etmiyorum”

“Partilerin artık yenilenmesi gerekir diye düşünüyorum. Partilerde milletvekili olan kişilere süre sınırlaması getirilmesi gerekir. Bir milletvekili belli bir süre sonra siyaseti bırakmalıdır. Ama ne yazık ki ülkemizde bu alışkanlık haline geldi ve başa gelen herkes bulunduğu yeri bırakmak istemez. Ben çözümün olacağına ümit etmiyorum. 40 yıl öncesinde de çözüm olduğu dönemlerde, biz çözümü devam ettiremedik ve çözümü bozduk. Şimdi durumu daha karmaşık hale getirdiler. Sonra da çözüm olacağına inanmıyorum”

Dinçer Raif: “Partiler silkinip toparlanmalı”

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut iki büyük partide sınıfta kaldılar. Ülkenin iyi idare edilebilmesi için bu iki büyük partinin güçlü ve iyi idare edilebilir durumda olması gerekir. CTP için bir umut doğduğu kanaatindeyim. Çünkü Mehmet Ali Talat gibi tecrübeli bir isim başkan adayı oldu.  Bu CTP’nin tekrar düzgün bir parti olabilmesi için bir fırsattır. UBP’de ise halen böyle bir ışık görülmemektedir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde özellikle Lefkoşa’da seçim sandıklarına bir gözlemci bile gönderememiş olmamaları umursamazlıktır.

Bu umursamazlıktan kurtulmazlarsa taraftarlarını kaydedecekler. İki büyük partinin ders çıkarması gereken nokta budur; silkinip toparlanmaları ve kendilerine gelmeleri gerekir. Cumhurbaşkanının Akıncı’nın seçilmiş olmasıyla dış dünyanın yeni bir imkan doğdu propagandası başlamıştır. Barıştan yana bir başkan geldiğinin pohpohlanmasıdır bu… Bunun gerçek manası Denktaş, Talat ve Eroğlu’nun görüşmelerinde anlaşmaz taraf Türk tarafıdır mesajıdır. Aslında bu bizi yemeleridir. Pohpohlama gibi söylemlerle aslında bizi aşağılamadır. Bizi aşağılamaz taraf olarak gösterme çabasıdır. Akıncı’nın bugün bulduğu nokta geçmişten bugüne varılmış en üst seviyedir. Akıncı’nın bulduğu sıfır değil alt yapısı sağlam bir zemindir. Geçmiş üç Cumhurbaşkanı’na teşekkür edilmesi gerekir”

Halil Uluel: “Maraş'a karşılık limanlar, kapılar açılsın, Ercan’a Avrupa’dan uçaklar iniş yapsın”

“Halk artık ülkedeki siyasi partilerin yalanlarından bıktı usandı. Meydanlarda yapılacağı söylenen icraatların kesinlikle yerine getirmeleri gerekir. Halk artık yeni siyasal dönemde yeni fikirler yeni şeyler bekliyor ve icraat yapılmasını bekliyor. Aslında partiler artık yenilik istemektedir.Değişim şart… Müzakerelerden olumlu sonuçlar bekliyorum. Akıncı’dan çok umutluyum. Siyasi geçmişi iyi birisi, halkın ne istediğini iyi bilen bir politikacıdır. Anlaşma sağlanması için ideal bir liderdir. Toplumunda içinde yaşadığı durumu ve çektiği acıları iyi biliyor.

Bu nedenle bir anlaşmaya yakındır. Artık memlekette değişim şarttır. Ülkedeki tüm kapıların açılması gerekiyor. Limanların tümünün ve Ercan Havaalanı’nın açılması gerekiyor. Maraş’a karşılık bunların açılması demek, turist akımı demektir. Bu da Ercan’a İngiltere ve Almanya’dan turist gelmek demektir. Şimdi Güney’den gelenler kapıdan Kuzey’e geçiyor. Lefkoşa’ya daha çok cafe ve restoran açılsa bu gelir sağlar. Aynı şekilde diğer bölgelerde fayda görür”

Şafak İlktaç: “Sadece Derinya değil Maraş da hemen şimdi açılmalı”

“Derinya barikatı açılmalıdır. Barikatın açılması ile esnafın rahatlayacağını düşünüyorum. Turizme bu durumun olumlu yansıyacağını inanıyorum. Güney’deki deniz sahilleri kötü durumdadır. Kapının açılması ile birçok turist Kuzey Kıbrıs’ı da tercih edecek. Ekonomik olarak da ciddi bir katkının sağlanacağına inanıyorum. 2 Mil barikatından geçerek Kıbrıs’ın güneyine gidebilmek için çok mesafe harcıyoruz. Böylelikle mesafe de kısalacak. Aslında sadece Derinya barikatı değil Maraş’ta hemen şimdi açılmalı, mal sahiplerine devredilmelidir.

Bölge ekonomiye kazandırılmalıdır. Bugüne kadar kapalı bir şekilde durdu da ne oldu?
Artık adada çözüm olsun istiyoruz. Yeni dönemde müzakerelerden umutluyuz. Barış yanlısı bir cumhurbaşkanı ülkenin başına geçti. Umarım adaya barışı getirir.
Siyasi partilerin hepsinin cumhurbaşkanlığı seçiminde üzerine düşen mesajı aldığını düşünüyorum. CTP-BG’de kırgınlıklar bitmeli, parti toparlanmalıdır. Zaman, birbirimizi kucaklama zamanıdır. Halk bize bunu söylemiştir”

Ergün Oza: “Köklü çözüm olmadıkça adada hiçbir şey olmayacak”

“Derinya barikatının açılması ile ben pek fazla bir şeyin değişeceğine inanmıyorum. Eğer barikat açılırsa, Kıbrıslı Rumların Kuzey Kıbrıs’a pek fazla geçeceğini düşünmüyorum. Ancak Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’a geçişi artacaktır. Derinya’nın açılması ekonomiye de pek bir şey kazandırmaz. Köklü çözüm olmadıkça ne yazık ki adada hiçbir şey olmayacaktır. Ben siyasetçilere inanmıyorum. Herkes statükonun yanında yer alıyor. Adada çözümün hem kuzeye hem de güneye faydası vardır. Maraş’ın durumu ise içler acısıdır. Türk veya BM kontrolünde Maraş açılmalıdır.

Siyasette gençlerin önü açılmalıdır. Eski siyasiler bu konuda adım atmalıdır. Eski yüzleri ne tavan ne de tavan benimsemez. Eski siyasetçiler partilerde görev alsınlar ancak gençlere kılavuzluk yapsınlar. Şu anda jübilesini yapan bir kişi cumhurbaşkanı olmuştur. Tüm partilere yeni dönemde görevler düşmektedir. Halk doğru siyaset ve doğru yüzler görmek istiyor”

Altunay Fahri: “Derinya Barikatı’nın açılması ekonomi ve esnafa katkı sağlamayacak”

“Bence Derinya barikatının açılmasının ekonomiye veya esnafa bir katkı sağlamayacak. Tabi ki açılacaksa açılsın ama pek bir katkı sağlamayacağına inanıyorum. Turizm açısından Ercan Havaalanı direk uçuşlara açılmalıdır. Limanlar konusunda adım atılmalıdır.

Öte yandan genel seçimlerde siyasi partilerin kendi aralarındaki tartışmalarda halk çözüme odaklı bir lider istediğini ortaya koydu. Buna herkes saygı duymalıdır. 1968’den beridir görüşmeler sürüyor. Ancak çözüme ulaşılamadı. Çözüm olmazsa, gençlerin geleceği bizimkinden farklı olmayacak. Gençlerin önünün açılması için ülkede çözüme ihtiyaç vardır. Kuzey Kıbrıs ilan edilirken, çözümün nasıl olacağı parlamentoda yazılmıştır. Kıbrıs’ta yaşayan Türklerin hepsi milliyetçidir. Halk, bilinçlendi”

Ahmet Kıral: “Sınırlar kalksa, Maraş açılsa 10 bin kişi istihdam edilir”

Müzakerelerden umutluyum. Bugün sınırlar kalksa, Maraş açılsa, 10 bin kişi orada istihdam edilir. Havaalanı da açılmalı, direk uçuşlar başlamalıdır. İstihdam olanağının artması ekonomiye de ciddi katkı sağlar. Limanlar da açılmalıdır. Gelecekte çocuklarımızın önünün açılmasını istiyoruz. Kısır döngü içerisinde yok olmalarını istemiyoruz. Bunca senedir biz doğru düzgün üretim görmedik. Oysa yapılması gereken buydu derviş Eroğlu, müzakere masasından kalkmayacağını söyledi. Doğrudur, kalkmadı ama anlaşmak için değil, anlaşmamak için masada oturdu. Ben yeni dönemle müzakerelerden umutluyum”

Muammer Uzun: “Ekonomik yönden dibe vuran düzey canlanmalı”

“Şu anda topluma yeni bir umut geldi. Ben süreci toplum için yeni bir açılım olarak değerlendiriyorum. Kapsamlı çözümden ziyade güven artıcı önlemler alınarak ekonomik yönden dibe vuran düzeyin bir nebze olsun canlanması gerekiyor. Halk partilere özüne dönmeleri için çağrıda bulundu. Bu yönde bir mesaj verdi. Toplum, beklentilerinin karşılanmadığını söyledi. Örneğin siyasi geçmişi olmayan bir kişinin yüzde 21 oy alması ortadaki rahatsızlığı gözler önüne serdi. Toplumda ciddi bir zihin değişikliği yaşanmıştır. Vaatlerle oy yönünü değiştirme dönemi bitmiştir”

Bu haber toplam 2094 defa okunmuştur