1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Dereye müdahale'ye MÜHÜR!
Dereye müdahaleye MÜHÜR!

'Dereye müdahale'ye MÜHÜR!

Projenin, Kıbrıs Türk Toplumu’nun ihtiyaç duyduğu bir proje olduğuna ve bu büyük proje için her türlü yardıma da hazır olduklarına vurgu yapan Gönyeli Belediyesi Başkanı Ahmet Benli, “Biz 'insanları su basmasın toplantıları' yaparken, dereye beton kitle

A+A-

Meltem SONAY

Türkiye’den gelecek su projesi kapsamında, Gönyeli Çemberi yakınında süren çalışmalarda, “Belediyeden izin alınmadan, İmar Yasası’na da aykırı’”bir şekilde dereye yapıldığı söylenen beton kitle Gönyeli Belediyesi’ni harekete geçirdi, belediye çalışmayı mühürledi.
Olay yerine gelen polis, Gönyeli Belediyesi İmar Şube Sorumlusu İbrahim Şahali ile Dozer Operatörü Aygün İyikalp’i ifade için götürdü, Gönyeli Belediyesi Başkanı Ahmet Benli, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ve Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu ile birlikte çalışmanın devam ettiği bölgeye geldi.
Gönyeli Belediyesi araçları çalışmanın yapıldığı bölgeye iş araçlarının giremeyeceği şekilde dizilerek bölge kapatıldı, belediye menfez inşaatını mühürledi.

------------------------------------------

Gönyeli Belediyesi Başkanı Benli: “Biz yaparız olur, olmaz”

Projenin, Kıbrıs Türk Toplumu’nun ihtiyaç duyduğu bir proje olduğuna ve bu büyük proje için her türlü yardıma da hazır olduklarına vurgu yapan Gönyeli Belediyesi Başkanı Ahmet Benli, “Biz insanları su basmasın toplantıları yaparken, dereye beton kitle yapılmasını kabul edemeyiz” şeklinde konuştu.

Sıkıntının, bütünün içinde çok küçük bir nokta olduğuna işaret eden Başkan Benli, söz konusu yerde çalışma yürüten şirketin yetkililerinden, müsteşar emeklisi birinin Gönyeli Belediyesi çalışana ‘Senin devletin beni durduramaz’ dediğini belirterek tepki gösterdi.

Bunun kabul edilemez olduğuna işaret eden Benli, “Benim çalışanlarımı polis götürüyor. Eğer bu devlet hukuk devleti ise, eğer çözüm arayacaksak birbirimize yardımcı olalım. Biz yaparız olur, olmaz” şeklinde konuştu.

“İlgili taraflarla görüşeceğiz”

Dere yatağında yapılan beton kitlenin, İmar Yasası’na da uygun olarak biraz ötelenmesi gerektiğini ancak alışılmış bazı davranışların ortamı gerdiğini ifade eden Başkan Benli, ilgili tarafların görüşmeye çağrıldığını kaydetti.

“Çalışanlarımız işlerinin başına döndü”

Söz konusu çalışmaya müdahale ederek durdurduklarını ve mühürlediklerini de kaydeden Başkan Benli, polis tarafından ifadesi alınmak üzere götürülen belediye çalışanlarının da işlerinin başına döndüğünü belirtti.

---------------------------------------------------

LTB Başkanı Mehmet Harmancı: “Belediyelerle daha çok istişare edilmeli”

“Niyetimiz bu üzümü daha doğru yemektir” diyen LTB Başkanı Mehmet Harmancı, projeyi yürütenlerle belediyelerin daha çok istişare etmesi gerektiğini ifade etti.

Harmancı, “Doğru bir mekanizma oluşuncaya değin bizler sesimizi yükseltmek zorundayız” şeklinde konuştu.

-----------------------------------------------------

‘Dere ağzında yapılaşma’

Söz konusu çalışmayı yürüten Arsan Arıtma ve İnşaat AŞ. - MİTAŞ proje İnşaat AŞ. Ortaklığı’na geçtiğimiz Cuma günü ihbar gönderdiği ve ardından da ihbara uyulmadığı için mühürleme yaptığı öğrenilen Gönyeli Belediyesi, dün çalışmaların devam ettiğinin tespit edilmesi üzerine bir müdahalede bulundu.


Polis belediyeyi durdurdu, İmar Sorumlusu ile Dozer Operatörü’nü götürdü…
İş araçları ile ‘derenin ağzına yapılan inşaatı durdurmaya çalışan’ Belediye çalışanları, polis tarafından durduruldu.
Polis Gönyeli Belediyesi İmar Şube Sorumlusu İbrahim Şahali ile Dozer Operatörü Aygün İyikalp’i, ifadeleri alınmak üzere Polis Müdürlüğü’ne götürdü.


-------------------------------------------------------

Gönyeli Belediyesi İmar Şube Sorumlusu İbrahim Şahali: “Derenin 15 ayak gerisine yapılmalı”

Polis tarafından götürülmeden YENİDÜZEN’e konuşan Gönyeli Belediyesi İmar Şube Sorumlusu İbrahim Şahali, yapının belediyeden izin alınmadan ve Lefkoşa İmar Yasası’na aykırı bir şekilde yapıldığını belirtti.

Yasa’ya göre, dere yakınlarında yapılacak yapıların, derenin 15 ayak gerisinde yapılması gerektiğine işaret eden Şahali, Cuma günü ilgili müteahhit şirkete ihbar yollamalarına karşın ertesi gün devriye ekiplerinin çalışmanın devam ettiğin tespit ettiğini ifade etti.

“Tek gailemiz imara aykırı yapılaşmanın önüne geçmek”

Su hattı projesinin Bakanlar Kurulu onaylı olması gerekçesiyle Pazar günü belediyenin mührünün de sökülerek çalışmaya devam edildiğini de aktaran Şahali, daha önce polis de çağırmalarına karşın, polisin gelmediğini ileri sürdü.

Gönyeli Belediyesi olarak imara aykırı yapılaşmaya izin veremeyeceklerinin altını çizen Şahali, “Derenin sıfırına menfez yapılamaz” şeklinde konuştu.
Gönyeli Belediyesi’nin Kaymakamlıkla derelerin ıslahı ve önlemler için toplantılar yaptığı bir esnada, derenin içinde bir yapıya izin verilemeyeceğini belirten Şahali, Göyeli Belediyesi olarak tek gailelerinin imara aykırı yapılaşmanın önüne geçmek olduğunu vurguladı.

-------------------------------------------------------------

Arsan Arıtma ve İnşaat AŞ. - MİTAŞ proje İnşaat AŞ. Ortaklığı Müdürü Özgür Balık: “Biz taraf değiliz, mevcut projeyi uyguluyoruz”

Çalışmayı yürüten Arsan Arıtma ve İnşaat AŞ. - MİTAŞ proje İnşaat AŞ. Ortaklığı Müdürü Özgür Balık ise, Belediye yetkililerine projenin sorumlusu Devlet Su İşleri ve Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile görüşülmesi gerektiğini iletmelerine karşın, belediyenin ısrarla kendilerini muhatap almaya çalıştığını belirtti.

Cumartesi günü ilgili makamlara Gönyeli Belediyesi’nin ihbarını da yazılı olarak bildirdiklerini ifade eden Özgür Balık, “Biz taraf değiliz, proje neyse onu uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

Arsan Arıtma ve İnşaat AŞ. - MİTAŞ proje İnşaat AŞ. Ortaklığı Müdürü Özgür Balık, ilgili makamlardan çalışmayı durdurmalarına yönelik bir bilgi de iletilmediğini ifade ederken, “Bize durdurun denmedi, deseler dururuz” dedi.

Bunun yanı sıra, iş başladığı zaman hattın geçeceği tüm belediyelere yazı gönderildiğini ve bilgilendirildiğini belirten Özgür Balık, buna karşın Gönyeli Belediyesi’nin herhangi bir geri dönüşte bulunmadığını savundu.

 

Bu haber toplam 2878 defa okunmuştur