1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Derelerdeki müdahale’ hakkında suç duyurusu
‘Derelerdeki müdahale’ hakkında suç duyurusu

‘Derelerdeki müdahale’ hakkında suç duyurusu

Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Niyazi Türkseven, Lefkoşa’daki derelerdeki çalışmalar nedeniyle ekolojik dengenin zarar gördüğünü, kaplumbağa, kurbağa ve kuşların yaşam alanlarının etkilendiğini ifade ederek, yapılan müdahale nedeni ile derelerin

A+A-

Lefkoşa'da Kanlı Dere'nin “temizlenmesi” tartışma yarattı. Kaymakamlık yapılan çalışmanın sel baskınları için gerekli olduğuna dikkat çekerken, Biyologlar Derneği ekolojik dengeye zarar verildiğini öne sürüyor.

Ayşe GÜLER

Lefkoşa’daki sel baskınlarının ardından derelerde sürdürülen “temizlik çalışmaları”, Biyologlar Derneği’ni harekete geçirdi.
Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Niyazi Türkseven, yapılan temizlik çalışmalarının Kamu Derelerinin Korunması Yasası’na aykırı olduğunu savunarak, konuyla ilgili bugün Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne giderek suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
Türkseven, Kaymakamlık ekipleri tarafından sürdürülen çalışmalar nedeniyle derelerdeki ekolojik yaşamın yok  olduğunu ifade ederek, “bu temizlik çalışması değil, katliamdır” dedi.
Öte yandan Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu ise sel baskınları sonrası başlatılan ve aylardır devam eden çalışmaların tüm derelerde yapılacağını söyledi.
Değirmencioğlu, ‘kritik’ bölgelerde bu düzeyde çalışma yapılacağını belirterek, yaşam alanı olmayan bölgelerdeki çalışmaların ise bu düzeyde olmayacağını ifade etti.
Biyologları ve çevrecileri sağduyuya davet eden Değirmencioğlu, vatandaşların zarar görmemesi adına bu çalışmayı yapmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.

------------------------------------------------------

Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Niyazi Türkseven:
“Polise suç duyurusunda bulunacağız”

Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Niyazi Türkseven, Lefkoşa Kaymakamlığı tarafından derelere yapılan ‘müdahaleyle’ ilgili bugün polise suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Kamu Derelerinin Korunması Yasası’na göre devlet kurumları dahil hiç kimsenin derelerin içerisini kazamayacağını dile getiren Türkseven, böyle bir işlemin yapılması halinde suç işlendiğini ve ceza kesilmesi gerektiğini belirtti.

Türkseven, “Hukukçu arkadaşlardan görüş aldık. Yasaya göre ne kaymakamlık nede başkası
yasanın dışarısına çıkamaz. Ancak kaymakamlık kendini yasaların üzerinde görerek, sözde temizlik adı altında derelerin içerisini darmadağın etmektedir. Çevreyi korumakla sözde görevli ilgili daire de bu duruma seyirci kalmaktadır” dedi.

Yapılan çalışmalarla ilgili dün Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı ile görüştüklerini ancak kaymakamlığa müracaat etmeleri gerektiğine dair yanıt aldıklarını ifade eden Türkseven, yaşananlara tepki gösterdi.

“Kaplumbağa, kurbağa ve kuşlar zarar görüyor”

Türkseven, derelerin sulak alan olması nedeniyle tatlı su kaplumbağalarının tek yaşam alanı olduğunu vurgulayarak, “Koruma altında alan çizgili kaplumbağaların tek yaşam alanı dozerlerle talan ediliyor. Bunun yanı sıra bazı kurbağa ve kuşlarda yapılan kazıdan büyük zarar görmektedir” dedi.

Ekolojik dengenin bozulması nedeni ile sivrisinek sorunun arttığına işaret eden Türkseven, yapılan müdahale nedeni ile derelerinin birçok yerinde derin çukurluklar açıldığını ve suyun akışının engellendiğini belirtti.

Yapılması gerekenler…

Türkseven, atılması gereken adımlar ile ilgili de bilgi verdi.

Çevre Koruma Dairesi’nin derelere lağım suyu döken kurum ve kişiler hakkında yasal işlem başlatarak ceza kesmesi gerektiğini ifade eden Türkseven, bunun yanı sıra moloz ve çöp dökenlerin de önüne geçilmesinin şart olduğunu dile getirdi. 

Türkseven, “Bu yapılan temizlik değil, tamamen katliamdır. Bu çalışmalar cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde başlamıştı. Ancak gelen tepkiler üzerine ertelendi. Şimdi yeniden başladı” diye konuştu.

------------------------------------------------------------


Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu:
“Çalışmalar sel baskınlarının yaşandığı noktada sürüyor”

Öte yandan Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu ise sel baskınlarının ardından derelere yönelik Lefkoşa Belediyesi, Gönyeli Belediyesi, Su İşleri Dairesi ve Karayolları Dairesi ile çalışma başlattıklarını söyledi.
Değirmencioğlu, uzun süreli olarak tüm derelere yapılacak çalışmaların şu anda sel baskınlarının yaşandığı noktalarda devam ettiğini belirtti.

“Devpa köprüsü ve Marmara köprüsü yakınlarında çalışmalar devam ediyor. Bu bölgelerdeki dereleri tamamen temizlemek gerekiyor. İnsanların zarar görmemesi için bunu yapmak zorundayız” şeklinde konuşan Değirmencioğlu, bu bölgedeki derelerdeki ekolojik yaşamı mümkün olduğunca korumaya çalıştıklarını dile getirdi.

Değirmencioğlu, sel baskınlarının yaşanmasında kritik olan bölgelerde bu düzeyde temizlik çalışması yapılacağını söyleyerek, yerleşim yeri bulunmayan bölgelerdeki çalışmaların ‘daha hafif’ yapılacağını ifade etti.
Çevreci ve biyologları sağduyuya davet ettiklerini söyleyen Değirmencioğlu,” temizlik yapılan “bölgelerde biyologlar gelip bize katkı koyabilirler” diye konuştu.

 

 

Bu haber toplam 1725 defa okunmuştur