1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Dere yatakları için ‘çözüm’ arayışı sürüyor
Dere yatakları için ‘çözüm’ arayışı sürüyor

Dere yatakları için ‘çözüm’ arayışı sürüyor

İnşaat Mühendisleri Odası Su Komitesi Başkanı, Eski Su İşleri Dairesi Müdürü Mustafa Sıdal, dere yataklarında yaşanan sorunun uzun yılların birikimi olduğuna dikkat çekti.

A+A-

Sel ve su baskınlarına yol açan dere yatakları mercek altına alındı. İnşaat Mühendisleri Odası, su baskınlarıyla gündeme gelen 'dere yataklarındaki sorunlara' yönelik ihtiyaç ve elde olan imkanlarla ilgili bu hafta Başbakanlık'a rapor sunacak


“PROJELENDİRME 1 YIL SÜRECEK…” İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, bu hafta içerisinde Başbakanlığa sunulacak çalışmanın projelendirilmesinin 1 yıl sürebileceğini dile getirerek,
proje kapsamında yağmur suyu drenaj projesinin hazırlanacağını ve risk analizlerinin yapılacağını belirtti

 YILLARIN BİRİKİMİ… YENİDÜZEN ekibi ile birlikte ‘sorunlu’ dere yataklarını gezerek, çözüm yollarını anlatan İnşaat Mühendisleri Odası Su Komitesi Başkanı, Eski Su İşleri Dairesi Müdürü Mustafa Sıdal ise dere yataklarında yaşanan sorunun “uzun yılların birikimi” olduğuna dikkat çekti.

 “EN TEHLİKELİSİ DEVPA VE MİRAGE RESTORAN ÖNÜ…” Sıdal, Lefkoşa’daki en tehlikeli dere yataklarının Mirage Restoran'ın önündeki dere yatağı ile Gönyeli’den gelerek Taşkınköy’ü de içine alan Devpa Süpermarket önündeki dere yatağı olduğunu söyleyerek, hiçbir belediyenin katkı almadan sorunları çözemeyeceğini kaydetti.

Ayşe Güler

İnşaat Mühendisleri Odası, ardı ardına yaşanan ve uzun süredir çözülemeyen su baskınlarının çözümüne yönelik Başbakanlığa bilimsel veri sunmaya hazırlanıyor.

Bu hafta içerisinde hazırladıkları çalışmaları yetkililerle paylaşacak olan mühendisler, projenin bütünlüklü olarak 1 sene içerisinde tamamlamayı hedefliyor.

YENİDÜZEN’e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Seran Aysal, su baskınlarıyla ilgili temel sorununun sistemin bütünlüklü olarak ele alınmaması, bununla birlikte bölgesel çözümlerle sorunun aşılmaya çalışılması olduğunu vurguladı.

Aysal, proje kapsamında yağmur suyu drenaj projesinin hazırlanarak, risk analizlerinin araştırılacağını söyleyerek, günlük politikaları bir kenara bırakılıp uzun vadeli vizyon çalışmalarının ortaya koyulması gerektiğini dile getirdi.

Öte yandan İnşaat Mühendisleri Odası Su Komitesi Başkanı, Eski Su İşleri Dairesi Müdürü Mustafa Sıdal ise dere yataklarında yaşanan sorunun uzun yılların birikimi olduğuna dikkat çekti.

Su baskınları nedeniyle Mühendisler Birliği adına İnşaat Mühendisleri Odası’nın proje hazırlığı içerisinde olduğunu söyleyen Sıdal, ihtiyaç ve elde olan imkanların değerlendirildiğini ve buna yönelik proje hazırlandığını belirtti.

Sıdal, YENİDÜZEN ekibi ile birlikte ‘sorunlu’ dere yataklarını gezdi, çözüm yollarını anlattı.
 

----------------------------------------------------------------------------------


“Yağmur suyu drenaj projesi hazırlanacak, risk analizleri yapılacak”

Aysal, bu hafta içerisinde Başbakanlığa sunulacak çalışmanın projelendirilmesinin 1 yıl sürebileceğini dile getirdi.
Proje kapsamında yağmur suyu drenaj projesinin hazırlanacağını ve risk analizlerinin yapılacağını söyleyen Aysal, projeyi yönetmek için insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.


“Tek başına yeterli değil”
Projenin nasıl hayata geçirileceğine odaklanılması gerektiğini vurgulayan Aysal, bu konuda yeterli bilgi birikimine sahip olduklarını söyledi.
Aysal, bunun yanı sıra projenin tek başına yeterli olmayacağını da dile getirerek, uzmanlar ve yetiştirilecek kişiler tarafından sistemin sürekli olarak çalışır hale tutulmasının projeyi ileri götürebileceğini kaydetti.

“Kaynaklar bir araya getirilip, çözüm üretilmeli”
İlgili birimlerdeki kaynakları bir araya getirerek, çözüm üretilmesinin şart olduğunu ifade eden Aysal, belediye ve kaymakamlıklardaki uzman kişilerin birlikte çalışması gerektiğini belirtti.
Aysal, Su İşleri Dairesi’nin kapasitesinin artırılması gerektiğine değinerek, daireye inşaat mühendisi istihdamının yapılmasının da şart olduğunu kaydetti.

“Esas sorun Doktoroğlu bölgesinde değil”
Lefkoşa’nın tüm bölgesinde çözüme ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Aysal, “Problem sadece Sanayi bölgesinde Doktoroğlu’nda değildir. Sorunlar, tepelerden başlar. Askerin aldığı pozisyondan tutun, önündeki engellere, suyun yön değiştirilmesine kadar birçok sorun vardır. Doktoroğlu’nun önünde yaşananlar tüm bunların sonucudur”
Aysal, hazırlanan proje ile su baskınlarının önlenmesinde kesin çözüm olacağını vurguladı.

“Belediye sınırları 2-3’e ayrılıyor”
Dere yataklarının veya yağmur suyu drenaj hatlarının düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması gerektiğini dile getiren Aysal, şu anda etkin çalışmaların yapılamadığını kaydetti.
Aysal, özellikle Lefkoşa’da belediye sınırlarının 2 veya 3’e ayrıldığını, bu durumun bütünlüklü ele alınamamasına neden olduğunu ifade ederek, “bir belediyenin yaptığını, diğer belediye devam ettirmiyor. Belediyeler kendi aralarında ve ilgili kurumlarıyla işbirliği içerisinde çalışmalıdır” dedi.

“Sorunlu yerlerin çalışır duruma getirilmesi gerekiyor”
Aysal, kısa vadede mevcut sistemin bütünlüklü olarak fiziki durumunun tespit edilerek, sorunlu yerlerin çalışır duruma getirilmesi gerektiğini savundu.
Dere yatakları, drenaj hatları, köprüler ve diğer akarlarının önlerinin açılarak, ‘çalışır’ duruma götürülmesinin önemine değinen Aysal, sorunlu olarak görülen noktalara lokal çözüm üretilebileceğini belirtti. 
Aysal, “söz konusu sorunları ortadan kaldırdığımızda, bir sonraki aşamada bize ne tür sorunlar yapacağını da tespit etmek gerekiyor” dedi.

“Kurumlar arasında ciddi koordinasyon sorunu var”
Öte yandan kurumlar arasında ciddi koordinasyon sorunun yaşandığını vurgulayan Aysal, her birimin birbirinden habersiz ve yeterli bilgi almadan bazı faaliyetlerde bulunduğunu belirtti.
Aysal, söz konusu durumun da su baskınlarıyla ilgili sıkıntılara neden olabileceğini dile getirdi.

“Bölgeler imara açılırken riskler değerlendirilmeli”
Aysal, bölgelerin imara açılırken risklerin değerlendirilmesi ve gerekli tedbirlerin alınarak açılıp açılmayacağı ile ilgili karar üretilmesinin önemine değindi.
İlgili yasaya göre dere yataklarına ev yapılmasının yasak olduğunu söyleyen Aysal, kaçak bir yapının tespit edilmesi halinde de yıkılması gerektiğini dile getirdi.

 


---------------------------------------------------------------------


İnşaat Mühendisleri Odası Su Komitesi Başkanı Sıdal: “Sorunlar, uzun yılların birikimi…”

İnşaat Mühendisleri Odası Su Komitesi Başkanı, Eski Su İşleri Dairesi Müdürü Mustafa Sıdal, dere yataklarında yaşanan sorunun uzun yılların birikimi olduğuna dikkat çekti.
Sıdal, Lefkoşa’daki en tehlikeli dere yataklarının Mirage Restoranın önündeki dere yatağı ile Gönyeli’den gelerek Taşkınköy’ü de içine alan dere yatağı olduğunu söyleyerek, hiçbir belediyenin katkı almadan sorunları çözemeyeceğini kaydetti.

“Bilimsel çalışma, bu hafta Başbakanlık’a sunulacak”
Yaşanan su baskınları nedeniyle Mühendisler Birliği adına İnşaat Mühendisleri Odası’nın proje hazırlığı içerisinde olduğunu söyleyen Sıdal, ihtiyaç ve elde olan imkanların değerlendirildirilerek buna yönelik proje hazırlandığını belirtti.
Sıdal, 10 gün içerisinde hazırlanan bilimsel çalışmanın bu hafta içerisinde Başbakanlık’a sunulacağını dile getirerek, diğer odalardan da katkılar alınarak, projelendirme aşamasına geçileceğini kaydetti.
Sıdal, 1 yıl içerisinde projenin tamamlanmasının öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.

“Temizlik görevi Su İşleri Dairesi ve belediyelerin”
Dere yataklarının temizlenmesi için Su İşleri Dairesi ile belediyelere görev düştüğünü kaydeden Sıdal, Su İşleri Dairesi’nin teknik, belediyelerin ise idari yönden dere yataklarından sorumlu olduğunu söyledi.
Sıdal, kurumlar arasındaki kopukluk olduğunu belirterek, şu anda yeni yeni toparlanmaların yaşandığını dile getirdi.

“Mirage Restorant’ın olduğu bölgede ki istinat duvarı yıkıldı”
Mirage Restoran bölgesindeki dere yatağında genişleme yapılması halinde köprünün de yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Sıdal, “İstinat duvarları yasal yerindeyse ve genişleme yapılacaksa kamulaştırma ile sorun çözülecek. Eğer yasal yerinde değilse, duvarlar yasal yerine çekilecek” şeklinde konuştu.
Sıdal, köprünün yeterli olup olmadığının yapılacak hesaplama ile ortaya çıkacağını belirterek, köprünün hangi suyu emniyetli olarak geçirdiği, hangi suda taşma yaşanacağına dair çalışma yapılmasının şart olduğunu dile getirdi.
Dere yatağındaki istinat duvarının yıkılmasına rağmen yapılmadığını kaydeden Sıdal, bu konuda önlem alınması gerektiğini ifade etti.


“Sel riski yüzde 25 arttı”
Sıdal, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle sel riskinin yüzde 25 oranında arttığını dile getirerek, yapılaşmanın da söz konusu riski artırdığını belirtti.
“Yağış olduğu zaman topraktan akışa geçmesi yüzde 30- yüzde 40 akışa geçerken, şehirleşme olduğu zaman yüzde 70- yüzde 80’i akışa geçiyor. Yağan yağmur olduğu gibi bahçenin beton kısmına geçiyor.

“Master planı yoksa…”
Şehrin master planı olmaması halinde, önlem alınsa dahi, alınan tedbirlerin etkisiz olacağını vurgulayan Sıdal, “Şehirleşmenin planlaması yoksa öngörülenden daha fazla konut ilave edilirse sel baskınları kaçınılmaz sondur. 10-15 sene sonra yaptıkların yetersiz kalabilir” şeklinde konuştu.


“Dere yataklarındaki çalışmalarında buzdolabı, araba lastiği bulduk”
Sıdal, çalışma yaparken dere yataklarının içerisinde buzdolabı, araba lastiği gördüklerini anlattı.
Böyle bir durumda derenin taşmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Sıdal, bazı vatandaşların bu konuda oldukça duyarsız olduğunu dile getirdi.

“Evler daha yüksek seviyede inşa edilmeliydi”
Sıdal, Yenikent bölgesindeki Alayköy-Güzelyurt anayolu üzerindeki bölgeye yapılan evlerin arkasına yağan yağmurların biriktiğinden bahsetti.
Suyun çıkışının olmaması nedeniyle bölgenin kapalı havza olduğunu dile getiren Sıdal, söz konusu güzergah üzerine yapılan evlerin daha yüksek seviyede inşa edilmesi gerektiğini söyledi.
Sıdal, ev sahipleri tarafından alınan tedbirler ve yapılan istinat duvarlarının sel baskınlarını önlemede başarılı olduğunu ancak bölgedeki dere yatağının açık kalması gerektiğini belirtti.

“Su, kanallarla Kanlıdere’ye aktarılmalı”
Dağdan ve Sanayi bölgesinden gelen suyun Doktoroğlu Mağazası’nın bulunduğu bölgede biriktiğini ifade eden Sıdal, bu bölgedeki sel baskının önlenebilmesi için suyun kanallarla Kanlıdere’ye aktarılması gerektiğini söyledi.


“İstinat duvarları sağlamlaştırılmalı”
Gönyeli’den gelerek Taşkınköy’ü de içine alan Devpa Süpermarket karşısındaki dere yatağındaki istinat duvarlarının sağlamlaştırılması gerektiğini söyleyen Sıdal,  derenin ihtiyaç halinde genişletilebileceğini de belirtti.


“Öncelikli bölge Doktoroğlu”
Sıdal, önümüzdeki dönemde atılması gereken adımlarla ilgili de konuşarak, hazırlanan projenin kısa sürede hayata geçmesi gerektiğini ifade etti.
Gelecek yaza kadar projenin bir kısmının uygulanabileceğini söyleyen Sıdal, proje içerisinde Lefkoşa’da özellikle Doktoroğlu Mağazası’nın olduğu bölgenin öncelikli bölgeler arasında yer alabileceğini dile getirdi.
Göçmenköy bölgesindeki yapılaşmasının sık bir şekilde tamamlandığını bu yüzden proje uygulama konusunda sıkıntı yaşanabileceğini belirten Sıdal, tüm suyun Devpa önündeki dere yatağında birleştiğini bu yüzden bu dere yatağının en son çözümlenecek yer olduğunu dile getirdi.

“Girne, İnönü, Dörtyol ve Korkuteli bölgelerinde sıkıntı var”
Sıdal, Girne, İnönü, Dörtyol ve Korkuteli bölgelerindeki dere yataklarında da sıkıntıların olduğundan söz etti.
Söz konusu bölgelerin ‘düz bölge’ olduğunu ifade eden Sıdal, sorunların bu nedenle yaşandığını kaydetti.

Yarim Çemberi ile Kızılbaş Klisesi arasındaki yol…
Öte yandan Yarim Çemberi ile Kızılbaş Klisesi arasında yapılan yeni yol üzerinde eski yapılan evlerin su baskınları ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Sıdal, “ yen yapılan yol yükseltilerek yapıldı, evler alçakta kaldı. Yapılmaması gereken bir uygulamadır. O evleri su basarsa ben olsam dava ederdim” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 3243 defa okunmuştur