1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Dere yatağına beton yapılmak istenmesi kabul edilemez”
 “Dere yatağına beton yapılmak istenmesi kabul edilemez”

“Dere yatağına beton yapılmak istenmesi kabul edilemez”

Gönyeli Belediyesi’nin dere yatağındaki inşaata müdahalesi ile ilgili Biyologlar Derneği’nden açıklama

A+A-

Biyologlar Derneği Başkanı Dilge Özerdem, Türkiye’den gelecek su projesi kapsamında dere yatağı içerisine beton yapı yapılmak istenmesinin kabul edilir olmadığını vurguladı.

Özerdem yazılı açıklamasında, “Değil Asrın Projesi, Çağın Projesi olsa, derelere müdahale edilmemelidir” diyerek, Gönyeli Belediyesi’nin dereye yapılan müdahaleye göz yummamasını ve inşaatı mühürleyerek durdurmasını desteklediklerini vurguladı.

Derelerin gerek barındırdığı canlı türleri, gerekse yağmur sularını şehir içlerinden uzaklaştıran doğal kanallar olması nedeniyle önemli olduğuna işaret eden Özerdem, derelerin yasal olarak koruma altına alındığını da anımsattı.

Özerdem, günümüzde derelerin içerisine sürekli lağım suları, çöp ve molozlar dökülerek, ekolojik yapısına zarar verildiğini, yetkililerin ise sadece seyirci kaldığını iddia etti. Özerdem, son yaşanan sel felaketlerinin de derelere yapılan müdahalelerden, çarpık yapılaşmadan ve hatalı köprülerden kaynaklandığını belirtti.

Özerdem şöyle devam etti:“KKTC bağımsız bir ülkedir ve kendine özel yasaları vardır. Hiç kimse kendinin yasaların üzerinde göremez. Kamu Derelerini Koruma Yasası derelere müdahaleyi yasaklar. O nedenle Gönyeli Belediyesinin dereye yapılan müdahaleye göz yummamasını ve inşaatı mühürleyerek durdurmasını derneğimiz gönülden desteklemektedir. Uygulamanın kaymakamlıklara, diğer belediyelere ve hükümete örnek olmasını dileriz.”

(tak)

Bu haber toplam 1267 defa okunmuştur