1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Denktaş, Sertoğlu ile görüştü
Denktaş, Sertoğlu ile görüştü

Denktaş, Sertoğlu ile görüştü

Serdar Denktaş, “Çözüm üretmeye çalışırken bambaşka noktalardan hareketle işi çıkmaza sokuyoruz”

A+A-

Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)’nin FİFA’ya yazı yazıp görüş istemesinin normal olduğunu, sorunun Türkiye ile Kıbrıs Türk futbol federasyonları arasındaki hoşnutsuzluk nedeniyle  temas kurulamamasında kaynaklandığını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Serdar Denktaş, TFF’nin FIFA’ya KKTC’de temsilcilik açma konusundaki  yazısının,  Cumhurbaşkanlığı’nda iki federasyon başkanının katıldığı bir toplantıda, soruna FIFA kuralları çerçevesinde çözüm bulunması talebi üzerine yazıldığını anlattı.

Sorunun maddi boyutunun iki ülkenin spor bakanlarının bir araya gelmesiyle çözülebileceğini kaydeden Denktaş, ancak futbolcu hareketlerinin zamanlamasından kaynaklanan sıkıntıların bu yöntemle çözülmesinin mümkün olmadığını belirtti.

SON DERECE ÖNEMLİ

TFF’nin girişiminin Türkiye’de futbol oynamak isteyen sporcular açısından “son derece olumlu” olduğunu kaydeden Denktaş, öngörülen temsilciliğin görevinin, Türkiye’den gelen transfer teklifleri üzerinde ilgili sporcunun durumunu KTFF’den öğrenmek, TFF’ye bilgi vermek ve futbolcunun bedelinin Türkiye Spor Bakanlığı’na, oradan buradaki Spor Bakanlığı’na ve kulübe ödenmesini sağlamak olacağını kaydetti.

Denktaş, temsilciliğin açılmaması halinde sorunun bütünsel giderilmesi için yapabileceği bir şeyin kalmayacağını da söyledi.

BİREYSEL İLİŞKİLERDE SIKINTI VAR

TFF’nin üyesi olduğu kurum FIFA’ya yazacağı yazı konusunda KTFF’ye bilgi vermesine gerek olmadığını da kaydeden Denktaş, “(TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu arasında) Kişisel ilişkilerde belli ki bir sıkıntı var. Dolaysıyla o temas kurulmamış. Ancak talep bizden geldi. Giden talep FIFA kuralları nezdinde transfer sorununa çözüm bulun şeklinde...Hataları karşılıklı hoşnutsuzluklarını bu işe yansıtmadır” dedi.

Denktaş, bu olayın TFF ile KTFF arasındaki ilişkilerin de düzelmesine neden olabileceğini de belirtti.

Denktaş, KKTC’de kurulacak olan temsilcilikle KTFF’nin yetkilerinin devralınacağı yönünde bir algı bulunduğunu, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti.

Serdar Denktaş, “Çözüm üretmeye çalışırken bambaşka noktalardan hareketle işi çıkmaza sokuyoruz” dedi.

Türkiye Spor Bakanı ile görüşme talebine olumlu yanıt geldiğinde KTFF Başkanı Sertoğlu’ndan toplantıya katılmasını istediğini ancak TFF’nin toplantıya katılmayacağı gerekçesiyle önerisini ret ettiğini belirten Denktaş, “Söz konusu toplantıya katılmış olsa ve öneri ilk elden birlikte değerlendirilse yaşanan olumsuzluklar bugün yaşanmayacaktı” dedi.

SERTOĞLU İLE GÖRÜŞME

Denktaş, KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu ile bugün basın toplantısı öncesinde bir araya geldiğini, görüşmede kulüplerin yaşadığı söz konusu sorunun çözülmesi için girişimin olumlu karşılanması gerektiğini, girişimin hayat bulmaması halinde düzensiz ve zamansız transferlerin ve kulüplerin zarar görmeye devam edeceğini söylediğini kaydetti.

Sertoğlu’nun girişimi “KTFF’nin otoritesine ortak olma” şeklinde algıladığını kaydeden Denktaş, Sertoğlu’nun TFF’nin önerisini ret ettiği yazıyı FIFA’ya gönderdiğini kaydetti.

Denktaş, “Bunu reddetmek sorunun çözümlenmesini istemediğimiz anlamına gelir, başka bir şey değil” dedi.

TFF’nin KKTC’de bir temsilcisi olduğunu öğrendiğini de kaydeden Denktaş, yapılacak olanın bu temsilciliğe federasyonda bir oda vermek olacağını ifade etti.

Nihai durumun sorulması üzerine Denktaş, KTFF’nin FIFA’ya bir mektup daha yazarak KKTC’de TFF’nin bir temsilcilik açmasının sorun yaratmayacağının belirtilmesiyle çözülebileceğini belirtti.

Denktaş, ayrıca TFF’nin FIFA ile bir randevu talebi bulunduğunu, aynı zamanda KTFF’nin de bir talebinin bulunduğunu, iki federasyona eş zamanlı randevu verilmesi halinde konunun orda da görüşülüp çözülebileceğini kaydetti.

GENÇLİK VE SPOR ALANINDAKİ ANTLAŞMA

KKTC’de bir koordinatörlük kurulmasını öngören Gençlik ve Spor alanında Türkiye ile yapılan anlaşmaya da değinen Denktaş, söz konusu antlaşmanın KKTC bütçesinde yer almayan projelerin hayata geçirilmesi için Türkiye’den ek bütçe aktarılması için olduğunu, proje talebinin KKTC’den kaynağının Türkiye’den geleceğini ancak bu konuda da “Spor Bakanlığı’nın kaldırılacağı” yönünde algı yaratıldığını belirtti.

Denktaş, Türkiye’den yapılacak ek yardımların bütçeye dahil edilmesi halinde kaynağın kontrolünün elden çıkacağını, bu nedenle çalışmayı desteklediklerini ifade etti.

TÜRKİYE KARŞITI SÖYLEMLER

KKTC’deki televizyon kanallarının ve sosyal medyanın Türkiye’den takip edildiğini kaydeden Denktaş, Türkiye’deki “Kıbrıslı Türkler bizi sevmez” algısının güçlenmekte olduğunu, bunun Kıbrıslı Türklerin haklarını aramasını zorlaştırdığını ifade etti.

Sosyal medyada yazılanlardan dolayı üzülmemenin elde olmadığını ifade eden Denktaş, Kıbrıs Türk tarafının talebi üzerine yapılan TFF’nin girişiminin Kıbrıs Türk halkını “aşağılamakla” alakası  olmadığını belirtti.

ÖZÜR TÜRKİYE KARŞITI HER SÖZ İÇİN

Türkiye halkından özür dilemesine de değinen Denktaş, özrünün sadece son gelişmeler hakkında değil, Türkiye karşıtı niteliğindeki tüm söylemler için olduğunu söyledi.

Türkiye’nin elini çekmesi halinde KKTC’nin çok yalnız kalacağını belirten Denktaş, “Kıbrıs’ta neler oluyor” sorusunu duymaktan çok üzüldüğünü dile getirdi.

DIŞA AÇILIM

KKTC’deki futbolcuların dışa açılımı konusunda yöneltilen bir soru karşılığında Denktaş, geçmişte bir Kıbrıslı Türk, bir Kıbrıslı Rum ve bir de FIFA temsilcisinin yer alacağı Birleşik Kıbrıs Futbol Federasyonu kurulması planının geliştirildiğini; bu federasyonun sadece Kıbrıslı Türklerin futbolu için çalışma yapacağını ancak bu önerinin FIFA’ya hiç götürülmediğini kaydetti. Denktaş, “Bunun üzerinde ısrar edilse kabul edilecekti” dedi.

KOP ile bir antlaşma durumunda Kıbrıs Rum takımlarının Kuzey’e geçip yapıp yapmayacağı ve anne babasından biri Türkiyeli veya ikisi Türkiyeli olan futbolcunun maç yapmak için Güney Kıbrıs’a geçmesine izin verilip verilmeyeceği konusunda resmi yanıt istediğini belirten Denktaş, KTFF ile KOP müzakerelerinde FIFA’nın algısının da KTFF’nin KOP’a üye olması şeklinde olduğunu kaydetti.

KOP

Güney Kıbrıs’taki Futbol Federasyonu (KOP) ile  görüşmelere de değinen Denktaş, KOP’a üye olunması halinde üyelik sonrası başa gelebileceklerin de düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞME

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile konu ile ilgili farklı görüşte olmalarının hatırlatılması üzerine  de Denktaş, Başbakan ile yaptığı görüşmede,  girişimin içeriği konusunda bilgi eksikliği bulunduğunu gördüğünü kaydetti.

Denktaş, futbol dışındaki branşlar için Türkiye yetkilileriyle bir çalışma başlattıklarını ancak henüz net bir şey söyleyemeyeceğini de ekledi.

(tak)

Bu haber toplam 1896 defa okunmuştur