1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Denizde kaçakçılık!
Denizde kaçakçılık!

Denizde kaçakçılık!

Gazimağusa Serbest Bölge ve Liman Müdürlüğü yönetimi, Gazimağusa Limanı’nda iki gemi kaptanının tutuklanmasının ardından gündeme gelen sigara kaçakçılığı konusunda açıklama yaptı.

A+A-

“Olay karasularımız dışında gerçekleşti, serbest liman’ın sorumluluğu ve yaptırım gücü yok”

“Ortada kaçakçılık durumu yok, sahte belge durumu var. vergi kaybı da sözkonusu değil”

“Serbest Liman’ın kaçakçılık yuvası olarak gösterilmesi yönetim ve çalışanları rencide ediyor”

Gazimağusa Serbest Bölge ve Liman Müdürlüğü yönetimi, Gazimağusa Limanı’nda iki gemi kaptanının tutuklanmasının ardından gündeme gelen sigara kaçakçılığı konusunda açıklama yaptı.
Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı Alkın Güncel, Serbest Liman ve Bölge Müdürü Hasan Curcioğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Yıltan Özkıraç, Ambar Amiri Efgan Kahraman ve Kamu-İş Temsilcisi Hüseyin Aylanç’ın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü’ndeki basın toplantısında Flamingo isimli Sierra Leone bandıralı yük gemisiyle Togo bandıralı Sirena isimli geminin karıştığı olayda, Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü’nün herhangi bir sorumluluğu ve hatası olmadığı, suç teşkil edebilecek gemiden gemiye yük aktarımının (limbo) KKTC karasuları dışında Suriye’nin 30 deniz mili uzağında gerçekleştiği ve bunu Sahil Güvenlik Komutanlığı botlarının tespit ettiği vurgulandı.
Basın toplantısında, söz konusu iki geminin kaptanının Gazimağusa Limanı’nda tutuklanma nedenlerinin kaçakçılık değil, sahte evrak düzenlenmesi olduğu da vurgulandı.
Basın toplantısında, iki geminin Gazimağusa Limanı’nda sunduğu manifesto ile belgeler basın mensuplarıyla paylaşıldı.
Olayda sorumluluğu olmadığı halde Serbest Liman’ın yıpratıldığı, yıpratmanın da Serbest Liman’ın özelleştirmeye zemin hazırlamak amacıyla yapıldığı şüphelerine de yer verildi.
Basın toplantısında ayrıca, basında yer alan vergi kaybı iddialarına da yer verilerek, olaydaki yükün transit yük olması nedeniyle devletin bundan vergi veya fon alması gibi bir durumun zaten söz konusu olmadığı, Serbest Liman’da KKTC’ye ithal edilen yüklerin gümrüğe tabi olduğu ve vergi alındığı ifade edildi.

CURCİOĞLU
Basın toplantısında konuşan Serbest Liman ve Bölge Müdürü Hasan Curcioğlu, olayla ilgili geniş bilgi akardı.
Curcioğlu, Togo bandıralı sigara gemisinin 24 şubat’ta Serbest Liman’dan yük almadan ayrıldığını, Flamingo’nun ise 18 Şubat’ta 2550 karton sigara yükleyerek hareket ettiğini, limbo denilen yük aktarımının bu iki geminin arasında KKTC karasuları dışında gerçekleştiğini ve Sahil Güvenlik botları tarafından da görüntülendiğini, olayın kedilerine intikal ettiğini ve müdahil olduklarını ancak Serbest Liman’ın yasalar çerçevesinde konuyla ilgili yaptırım gücü bulunmadığını ifade etti.
Konuyla ilgili toplantıların yapıldığını kaydeden Curcioğlu, Serbest Liman’a tekrar uğrayan bu iki geminin kaptanı ve mürettebatının tutuklandığını, yasal sürecin de devam ettiğini söyledi.

“Basında sorumlu gösterildik”
Curcioğlu, olayın basına yansımasında Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü Yönetim Kurulu, Müdürlüğü ve çalışanlarının sorumlu gibi gösterilmesi ve “Serbest Liman Bölge Müdürlüğü Kaçakçılık Yuvası Oldu” gibi haberler nedeniyle rencide olduklarını belirtti.
Curcioğlu, basın toplantısı yapma amaçlarının “kötü imajı” ortadan kaldırmak ve yasal süreçle ilgili evrakları sunmak olduğunu kaydetti ve iki geminin yük manifestosuyla ilgili belgelerini basınla paylaştı.
Curcioğlu, KKTC karasuları dışında yapılan limbo işlemiyle ilgili olarak bir hukuk bürosundan aldıkları görüşü de paylaştı.
Hukuki görüşte, limbo işleminin belirli şartlar ve yasal prosedür çevresinde yapılabileceği, yasal olmayan bir şekilde yapılsa dahi Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü’nün böyle bir fiilden sorumlu tutulmasının mümkün olmadığına yer verildi.
Curcioğlu da, limbo yapılan sigaranın yasal olmayan bir şekilde tekrar KKTC’ye kaçak yollarla girmesi halinde kaçakçılık gibi bir durumun söz konusu olabileceğini, ancak bu fiilin gerçekleşmesi halinde dahi Serbest Liman Bölge Müdürlüğü’nü değil olayın faillerini bağladığını ifade etti.Curcioğlu, “Ortada bir kaçakçılık gözükmüyor, doğmayan çocuğa isim koymaya çalışıyoruz” dedi.
Serbest Liman’ın ülkenin kurumu olduğunu ifade eden Curcioğlu, yanlış haberlerle Serbest Liman’ın “cehennem ateşinin içine atıldığını”, akıllara özelleştirmeye zemin hazırlama şüphelerini getirdiğini kaydetti.Curcioğlu, basından da, haber yapılırken kurumlara ve çalışanlara zarar vermeyecek şekilde ciddi evrak ve reel değerlerle hareket edilmesini istedi.

“Maliye bakanlarının açıklamaları üzücü”
Bir televizyon programında Maliye Bakanı ile iki eski Maliye Bakanı’nın Serbest Liman’ın zarar ettiği yönündeki açıklamalarını üzüntüyle karşıladıklarını da söyleyen Curcioğlu, göreve geldiklerinde Serbest Liman’ın kar eden bir durumda olmadığını, devlet katkısıyla ayakta durduğunu, 6 milyon 740 bin TL olan zararın 6 milyon 550 bin TL’sini çalışanların kıdem tazminatlarının oluşturduğunu, yaptıkları etkin çalışmalar neticesinde bu açığın yüzde 55 oranında kapandığını söyledi. Curcioğlu,“Buna göre Serbest Liman kazanıyor, doğru yoldadır” dedi.Son olayla Liman’ın imajının sarsıldığını söyleyen Curcioğlu, kamuoyunda Serbest Liman’ın kötü gösterilerek özelleştirmeye zemin hazırlanması gibi bir durumun söz konusu olabileceğini yineledi.
Curcioğlu, Serbest Liman’ın yaklaşık yarısının şu anda özel olduğunu, ancak özel sektörün bugüne kadar ne yatırım yaptığının sorgulanması gerektiğini kaydetti.

Güncel: “Vicdansız saldırı”
Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı Alkın Güncel de, “Bu vicdansızca saldırıyı bu liman hak etmemiştir” dedi.
Güncel, sigara olayıyla ilgili ne yönetimin, ne müdürlüğün, ne de çalışanların hiçbir ilgi ve alakası olmadığını söyledi.
(tak)

Bu haber toplam 3390 defa okunmuştur