1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Denizaltı gaz boru hattı için Mısır ile Kıbrıs arasındaki anlaşma Lefkoşa’da imzalandı
Denizaltı gaz boru hattı için Mısır ile Kıbrıs arasındaki anlaşma Lefkoşa’da imzalandı

Denizaltı gaz boru hattı için Mısır ile Kıbrıs arasındaki anlaşma Lefkoşa’da imzalandı

Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotrypis ve Mısır Petrol Bakanı Tarek El Molla, Mısır’a Kıbrıs’tan doğal gaz taşınması için su altı boru hattı oluşturulmasını öngören hükümetlerarası anlaşmayı imzaladılar.

A+A-

Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotrypis ve Mısır Petrol Bakanı Tarek El Molla,  Mısır’a Kıbrıs’tan doğal gaz taşınması için sualtı boru hattı oluşturulmasını öngören hükümetler arası anlaşmayı imzaladılar.
 
Anlaşmayı, gerek her iki bakan gerekse Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürü Anne-Charlotte Bournoville, Kıbrıs`ın ve Doğu Akdeniz’in doğal gaz gelişimi için bir dönüm noktası olarak nitelediler.
 
Gerçekleştirilen imza töreni sırasında yaptığı konuşmada Lakkotrypis anlaşmanın hedefinin, ilgili Münhasır Ekonomik Bölgede doğrudan denizaltı boru hattının zamanında inşaatı, işletmesi ve güvenli bir şekilde gelişmesinin sağlanmasıyla Kıbrıs’tan Mısır’a doğal gaz taşınması olduğunu açıkladı.
 
Bu amaçla önümüzdeki 30 gün içinde her iki ülkeden Enerji Bakanları temsilcileri ve düzenleyici kurumlardan oluşan Ortak Denetleme Komisyonunun kurulacağını duyurdu.
 
“Bugünkü imza sadece Kıbrıs için değil, tüm Doğu Akdeniz bölgesi için bir dönüm noktası oluşturmaktadır. Ülkemiz için, Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) ve özellikle de Afrodit parselindeki gaz ve deniz altı zenginliklerini tüm Kıbrıslıların yararına olacak şekilde değerlendirme yönünde kritik bir adım daha oluşturmaktadır” diye konuşan Lakkotrypis, “Doğu Akdeniz’de hidrokarbon çıkarılması ve nakliyesi için gerekli milyonlarca avro değerinde altyapılar için sinerji oluşturması için yatırımları çekme konusunda bölge ülkelerinin çabalarını güçlendirdiğini” vurguladı.
 
Denizaltı boru hattı herkesin yararına olacak

Bakan, Kıbrıs ve Mısır MEB’inden geçecek olan doğrudan deniz altı boru hattının tüm ilgili tarafların yararına olacağına inandığını belirtti.
 
Lakkotrypis, “Afrodit parselinden doğal gazın LNG şeklinde yeniden ihracatıyla, Doğu Akdeniz’den AB’ye birinci kalite doğal gaz nakliyesi mümkün olabilecek ve böylece Birliğin güvenli bir şekilde enerji takviyesine katkıda bulunacak” dedi.
 
Bakan boru hattı için hükümetler arası anlaşmanın, türünde bölgede oluşturulan ilk anlaşma olduğunu ve bir kez daha Kıbrıs ile Mısır arasındaki geleneksel bağları teyit ettiğini söyledi.
 
Bakan bunun yanı sıra, Kıbrıs ve Mısır’ın projenin gerçekleştirilmesi için gerekli koşulları ve gerekli izinleri zamanında sağlama konusundaki taahhütlerini dile getirdiklerini ve aynı zamanda her durumda uluslararası anlaşmalar, hukuk devleti ve çevre ve güvenlik konularında AB pratikleri ve prototiplerine sadık kaldıklarının altını çizdi. Bunun yanı sıra iki ülkenin de düzenli olarak acil durumlara uygun müdahale planlarını kontrol etmeleri gerekmektedir.
 
Bakan aynı zamanda Doğu Akdeniz’deki çıkarların jeopolitik çakışmasının güven inşa etme ve ilişkileri güçlendirme için tek yol olduğuna inandığını dile getirdi.
 
 

Tarek El Molla: “Enerji, herkesin kârlı çıktığı, istikrar ve kalkınma için bir fırsattır”.
 

Mısır Petrol Bakanı Tarek El Molla anlaşmanın imzalanmasının Kıbrıs MEB’inde keşfedilenlerin ticari açıdan değerlendirmesi yönünde olumlu bir adım olduğunu ve aynı zamanda bu alanda daha fazla arama faaliyetleri teşvik ettiğini kaydetti. Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki üçlü işbirliğinin bölgede enerji güvenliği için özel yatırımcılarla ortak çıkarlara hizmet eden projelerin önünü açtığına dikkat çekti.
 
“Akdeniz havzasındaki enerji dinamizmi bölgede daha çok işbirliklerinde katalizör bir rol oynayabilir. Enerji, herkesin kârlı çıktığı yeni politik ortak ilişkiler, pazarların tamamlanması ve bölge güvenliğinin istikrar ve kalkınması için bir fırsattır”.
 
Mısırlı Bakan Doğu Akdeniz’in enerji geleceğiyle ilgili olarak, sahip olduğu konum ve alt yapılar nedeniyle Mısır’ın rolünün bunları komşu ülkelerle paylaşmak olduğunu ve bunun sadece toplu çabalar ve tüm ilgili tarafların içerilmesiyle olabileceğini söyledi. Mısır’ın doğal gaz kullanımıyla ilgili tüm faaliyetleri için bölgesel bir merkez haline gelebileceğini ve bu şekilde AB’nin enerji güvenliğine katkıda bulunabileceğine işaret etti.
 
“Akdeniz’de işbirliği öncelliklerimizin başında geliyor. Uzun yıllık ortak çabalarımız Akdeniz bölgesine yardımcı olacak ve refah getirecek bir ortaklık oluşturma yönündedir”.
 
AB Doğu Akdeniz’de doğal gaz gelişimini desteklemeye devam edecek.
 
Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Genişleme Başkanı Anne-Charlotte Bournoville, doğal gazın Doğu Akdeniz’de oynayabileceği rolün önemine değinerek, bunun bölge ülkelerine enerji güvenliğini ve ekonomilerini geliştirmeleri ve güçlü bölgesel işbirlikleri oluşturma fırsatı doğurabileceğini dile getirdi.
 
Bournoville Avrupa Komisyonu adına üç mesaj iletti.
 
Birincisi: AB bölgenin doğal gaz merkezi ve geleceğin doğal gaz üreticisi olarak gelişmesini destekliyor.
 
İkincisi: Doğu Akdeniz`de doğal gaz için bir pazar olarak Avrupa`nın önemi ve çekiciliğiyle ilgili. Kendi kaynaklarındaki kaynakların azalması nedeniyle AB önümüzdeki yıllarda büyük miktarda doğal gaz ithal etmeye devam edecek. Bournoville, Avrupa’da birleşik ve rekabetçi bir doğal gaz pazarı olduğunu ve bunun yatırımcılara istikrarlı ve güvenilir bir çıkış yolu sunduğunu söyledi ve bunun, coğrafi yakınlığı ve Doğu Akdeniz’deki kaynakların büyüklüğüyle birlikte bu kaynakların değerlendirilmesi için AB’yi çok önemli bir yatırımcı konumuna soktuğunu ifade etti.
 
Üçüncüsü: var olan doğal gaz alternatif yollarının sayısı. Bournoville, bölgede farklı yollar için yeterli doğal gaz olduğunu bunun da büyüme için ihtiyaç duyulan yatırımları kolaylaştırabileceğini belirtti. AB’nin Kıbrıs, Yunanistan, İtalya ve İsrail arasındaki EastΜed borusunu desteklediğine vurgu yaptı. AB ayrıca sıvılaştırılmış doğal gazı alternatif bir seçenek olarak algıladığını ve önem verdiğini söyledi.
 
Elde edilen bilgilere göre, Mısır ile anlaşmanın büyük bir ihtimalle Kıbrıs Temsilciler Meclisi tarafından onaylanması gerekecek. Bu konuda Başsavcıdan bir açıklama bekleniyor.
 

Bu haber toplam 1998 defa okunmuştur