1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Deniz hattı' 7 Ağustos'ta tamamlanıyor
Deniz hattı 7 Ağustosta tamamlanıyor

'Deniz hattı' 7 Ağustos'ta tamamlanıyor

"KKTC Su Temin Projesi" kapsamında 66,5 kilometrelik Deniz Geçiş İsale Hattı, son parçanın eklenmesiyle 7 Ağustos'ta tamamlanacak.

A+A-

Mersin'deki Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu Kuzey Kıbrıs’a ulaştıracak, "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen "KKTC Su Temin Projesi" kapsamında 66,5 kilometrelik Deniz Geçiş İsale Hattı, son parçanın eklenmesiyle 7 Ağustos'ta tamamlanacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, söz konusu isale hattının tamamlanması dolayısıyla TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla Kuzey Kıbrıs’ta 7 Ağustos Cuma günü tören düzenlenecek.

Yılsonunda tamamlanması planlanan proje kapsamında bugüne kadar Mersin Alaköprü Barajı, Geçitköy Barajı, 24 kilometrelik Türkiye tarafı kara yapıları, 3,7 kilometrelik Kuzey Kıbrıs’taki kara yapıları, 67 kilometrelik Geçitköy Terfi İstasyonu-Arıtma Tesisi-Lefkoşa arasındaki isale hattı işleri bitirildi.

Kuzey Kıbrıs’taki İçme Suyu Arıtma Tesisi ile Girne, Mağusa ve Dipkarpaz bölgeleri içme suyu isale hatlarının yapımı ise sürdürülüyor.

Proje tamamlandığında Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su 106 kilometrelik (Türkiye tarafı 23 kilometre, deniz geçişi 80 kilometre, KKTC tarafı 3 kilometre) boru hattıyla Geçitköy Barajı'na aktarılacak.

İletilecek suyun yaklaşık 38 milyon metreküpünün içme, 37 milyon metreküpünün ise sulama amaçlı kullanılması planlanıyor.

Projenin su sıkıntısı çeken Kuzey Kıbrıs’ın gerek içme gerekse sulama amaçlı 50 yıllık su ihtiyacını karşılaması ve özellikle sulama suyunun ülkenin zirai gelirlerini artırması öngörülüyor.

BORU HATTI DENİZİN 250 METRE ALTINDAN GEÇECEK

Projenin teknik detayları hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, deniz dibindeki basınç düzeyinin borularla su aktarımını imkansız kılması sebebiyle projede özel bir teknik kullanıldığını belirtti. 80 kilometrelik deniz geçişi boru hattıyla, denizin dibinden değil deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte kurulan askılarla Kuzey Kıbrıs’a su taşınacağını ifade eden yetkililer, en uzun halatın uzunluğunun 1 kilometreyi bulacağını kaydetti.

Proje için toplam 80 bin 655 metre boru, 132 şamandıra üretildiğine dikkati çeken yetkililer, yüksek yoğunluklu polietilen boruların her birinin çapının 1,6 metre, yekpare uzunluğunun 500 metre olduğunu, ağırlığının da basınç sınıfına göre 148 ton ile 183 ton arasında değiştiğini dile getirdi.

Yetkililer, borulara takılacak verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarların önceden tespit edilerek zamanında müdahale edilebileceğinin de altını çizdi.

(AA)

Bu haber toplam 1949 defa okunmuştur