1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Deniz geçişi 10 günde tamam
Deniz geçişi 10 günde tamam

Deniz geçişi 10 günde tamam

‘Asrın Projesi’ olarak da anılan, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Su Temin Projesi’ndeki deniz geçişi çalışmalarının bir hafta veya 10 gün içerinde tamamlanması hedefleniyor

A+A-

 

• Proje kapsamında 4 grup halinde ihale edilen dağıtım hattındaki çalışmaların ilki olan Lefkoşa’daki 67 kilometrelik hat döşemesi tamamlandı. 
Şu anda Girne, Mağusa, İskele ve Dipkarpaz’da devam eden boru hattı montaj çalışmalarının ise yılsonuna kadar tamamlanması amaçlanıyor.


• ÇINAR: “EN ZOR KISMI BİTTİ”… Devlet Su İşleri Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar projede sona doğru gelindiğini ve en zor kısmının tamamlandığını söyledi. Ayrıca Çınar, deniz geçişi çalışmalarının tamamlanmasının ‘sisteme su verileceği’ anlamına gelmediğini de açıkladı


• “BORULARIN İÇERİSİNDEKİ DENİZ SUYU BOŞALTILACAK”…Deniz geçişindeki çalışmaların bitmesiyle boruların içerisindeki deniz sularının boşaltılarak, tatlı su ile doldurulacağını ifade eden Çınar, ardından işletmeye geçileceğini kaydetti.


Ayşe GÜLER

Mersin Anamur İlçesi’ndeki Alaköprü Barajı'nın temeli atılarak başlanan ‘Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Su Temin Projesi’nde deniz geçişindeki çalışmaların bir hafta veya 10 gün içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

‘Asrın Projesi’ olarak da bilinen proje kapsamında deniz geçişindeki çalışmaların sona ermesi sisteme su verileceği anlamını taşımıyor.

Deniz geçişindeki boru montajının bitmesiyle boruların içerisi tatlı su doldurulacak, ardından işletmeye geçilecek.

Çalışmalar kapsamında arıtma tesisindeki su yapılarının sızdırmazlık testleri yapılacak, bu çalışmaların ardından suyun gelmesiyle tesisteki mekanik ve elektrik ekipmanlar denetlenecek.

Öte yandan proje kapsamında 4 grup halinde ihale edilen dağıtım hattındaki çalışmaların ilki olan Lefkoşa’daki 67 kilometrelik hat döşemesi tamamlandı. 

Şu anda Girne, Mağusa, İskele ve Dipkarpaz’da devam eden boru hattı montaj çalışmalarının ise yılsonuna kadar tamamlanması amaçlanıyor.

-------------------------------------------------------------------

Proje Müdürü Çınar: “Projede sona gelindi”

Devlet Su İşleri Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar,  YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada projede sona doğru gelindiğini, bir hafta veya 10 gün içerisinde deniz geçişindeki çalışmaların biteceğini açıkladı.

Güzelyalı’daki şantiyeden bakıldığı zaman Türkiye’den gelen montaj gemilerinin görüldüğünü belirten Çınar, “Projenin en zor kısmı bitti. Bu kısım bittikten sonrası, daha sonra yapılacakları planlamak daha çok iyi olacak” dedi.

Çınar, deniz geçişi çalışmalarının tamamlanmasının ‘sisteme su verileceği’ anlamına gelmediğini söyleyerek, yaşanan gecikmelerin hava koşullarından kaynaklandığını hatırlattı.

Lefkoşa hattı döşendi…

Proje kapsamında Lefkoşa’daki 67 kilometrelik botu hattının döşendiğini dile getiren Çınar, bununla birlikte depoların da çalışmasının tamamlandığını kaydetti.

Çınar, Girne bölgesindeki 151 km’lik dağım hattının 100 km’sinin tamamlandığını aktardı.

Mağusa, İskele ve Dipkarpaz’da çalışmalar sürüyor…

Öte yandan Mağusa ve İskele bölgesindeki çalışmaların sürdüğünü ifade eden Çınar, iki bölge için 153 km olarak belirlenen dağıtım hattının da 90 km’sinin tamamlandığını söyledi.

Çınar, Dipkarpaz bölgesinde dün itibariyle 96 kilometrelik botu montajının 50 kilometresinin bittiğini kaydetti.

Performans değerlendirilmesi yapılacak

Deniz geçişindeki çalışmaların bitmesiyle  borularının içerisindeki deniz sularının boşaltılarak, tatlı su ile doldurulacağını ifade eden Çınar, ardından işletmeye geçileceğini kaydetti.

Çınar, son bağlantının yapılmasının ardından hattın ne kadar sürede işletmeye geçeceğinin belli olacağını dile getirdi.

 

Bu haber toplam 3080 defa okunmuştur