1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Dengeler değişti; Kuzeyde alışveriş, güneyde iş
Dengeler değişti; Kuzeyde alışveriş, güneyde iş

Dengeler değişti; Kuzeyde alışveriş, güneyde iş

Kıbrıslı Rumlar için Kıbrıs’ın kuzeyinde alışverişin cazip hale geldiği ve ucuz ürünler aradıkları; ekonomik kriz nedeniyle Kıbrıs’ın güneyinde iş arayan Kıbrıslı Türklerin sayısında ise artış olduğu belirtildi.

A+A-

Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesiyle Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ın kuzeyinde daha çok alışverişe yönelmesi Kıbrıs’ın güneyinde yayınlanan gazetelerde konu olmaya devam ediyor.

Kıbrıslı Rumlar için Kıbrıs’ın kuzeyinde alışverişin cazip hale geldiği ve ucuz ürünler aradıkları; ekonomik kriz nedeniyle Kıbrıs’ın güneyinde iş arayan Kıbrıslı Türklerin sayısında ise artış olduğu belirtildi.
Kredi kartıyla yapılan harcamalarla ilgili verilerin de paylaşıldığı haberlere göre, Kıbrıslı Türkler bu yılın ilk yedi ayında Kıbrıs’ın güneyinde 11.5 milyon Euro harcarken Kıbrıslı Rumlar bu sürede Kıbrıs’ın kuzeyinde toplam 6.7 milyon Euro harcadı.

“Kathimerini” gazetesi ekonomi eki, “Kıbrıslı Rumlar Alışveriş Yapıyor, Kıbrıslı Türkler İş Arıyor- Türk Lirası’nın değer kaybetmesinden, Kıbrıs’ta Madalyonun İki Yüzü başlıklı haberinde, Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin her iki toplumdaki yansımalarına yer verdi. 

Kıbrıslı Kıbrıs’ın kuzeyinde ilk olarak akaryakıt daha sonra ise gıda ve ilaç alımına yöneldiğini yazan gazete, Mağusa bölgesinde Vrisulles yakınlarındaki bir yerde, yüzlerce Kıbrıslı Rum müşteriye hizmet veren eczane sahibi genç bir Kıbrıslı Türk kadının açıklamalarını yayımladı. 

Söz konusu Kıbrıslı Türk eczacı gazeteye yaptığı açıklamada, “Kıbrıslı Rum müşteriler olmasa bu büyük ekonomik krizi göğüsleyemem” ifadesini kullandı.
Kıbrıslı Türk eczacı, Kıbrıslı Türk müşterilerin alış verişlerini kısıtladığını, sadece ihtiyacı olan ilaçları satın aldıklarını belirtti. 

Kıbrıs’ın kuzeyinde ilaç fiyatları konusunda da bilgi veren Kıbrıslı Türk eczacı, bilindik kolesterol hapının Kıbrıs’ın güneyinde 20-23 Euro, Kıbrıs’ın kuzeyinde ise 7.5 Euro’ya denk gelen 53 TL olduğunu da söyledi. 
Gazete, Kıbrıslı Rumların benzin, gıda ve ilaç alımının ötesinde konfeksiyon ürünlerine de ilgi gösterdiğini yazdı.
Kıbrıs’ın güneyinde iş arayan Kıbrıs Türk sayısında artış olduğunu da savunan gazete, gazeteye konuşan genç bir Kıbrıslı Türk’ün “maaşının geçen yıl Kıbrıs’ın kuzeyinde 650 Euro olduğu, bugün ise bunun 350 Euro’ya düştüğünü” söylediğini belirtti. 

DENGELER DEĞİŞTİ 

Öte yandan Fileleftheros gazetesi ekonomi eki “Kıbrıs’ın kuzeyindeki Şok Dengeleri Değiştirdi” başlıklı haberinde, Türk Lirası’nın değer kaybetmesinden dolayı Kıbrıslı Türklerin yaşadıkları ekonomik zorluklara yer verdi. 
Gazete haberinde ayrıca Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’ta yaptıkları harcamalara ilişkin verileri de yayımladı. 

KIBRISLI TÜRKLER GÜNEYDE 2015’TEN TEMMUZ 2018’E 84.5 MİLYON EURO HARCADI

JCC şirketinin verilerine de dayanarak gazete 2015 yılından 2018 Temmuz ayına kadar Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’ın güneyinde, çoğunluğu süpermarketlerde olmak üzere toplam 84.5 milyon Euro harcadığını yazdı.
Habere göre Kıbrıslı Türkler sadece süpermarketlerde 15 milyon Euro’yu aşkın para harcadı. 
Gazete bu miktarların sadece kredi kartı ile yapılan harcamalar olduğunu, nakit olarak yapılan alış veriş miktarının ise hesaplanmadığını belirtti. 
Gazete yine JCC şirketinin verilerine dayanarak Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ın kuzeyindeki harcamalarına oranla, Kıbrıs’ın güneyinde daha fazla para harcadığını yazdı. 

KIBRISLI TÜRKLER GÜNEYDE AYDA ORTALAMA 1.5 MİLYON EURO HARCIYOR

Habere göre bu yıl 1 Ocak’tan Temmuz ayı sonuna kadar Kıbrıslı Türkler Kıbrıs’ın güneyinde 11.5 milyon Euro harcarken, bunun aylık ortalama 1.5 milyon Euro’ya denk geldiği belirtildi. 

KIBRISLI RUMLAR ÜÇ YILDA 33.4 MİLYON EURO HARCADI

Gazete Kıbrıslı Rumların son üç yılda ise Kıbrıs’ın kuzeyindeki otellerde ve kumarhanelerde toplam 33.4 milyon Euro harcadığını yazdı.

KIBRISLI RUMLARIN KUZEYDEKİ KREDİ KARTI HARCAMALARI 6.7 MİLYON EURO

Kıbrıslı Rumların, Temmuz ayı sonunda kadar kredi kartıyla Kıbrıs’ın kuzeyinde toplam 6.7 milyon Euro harcadığını yazan gazete, 2017 yılında 9.5 milyon Euro harcama yaptığını bunların çoğunun otellerde konaklama için kullanıldığını belirtti. 
Habere göre 2016 yılında Kıbrıslı Rumlar, oteller, kumarhaneler ve uçak biletleri için 7.3 milyon Euro, 2015 yılında ise toplam 6.8 milyon Euro (2.3 milyon oteller, 1.5 milyon kumarhane, 1.3 milyon uçak bileti) harcama yaptı. 
Kıbrıslı Rumların son üç yılda Türkiye’deki harcamaları ise 15 milyon Euro’yu aştı.

 

 

Bu haber toplam 3327 defa okunmuştur