1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Deli Dana'dan ilk ölüm mü?
Deli Danadan ilk ölüm mü?

Deli Dana'dan ilk ölüm mü?

Nöroloji Uzmanı Sıla Usar, durgunluk, halsizlik, baş ağrısı, yürümede dengesizlik, odaklanıp düşünememe gibi şikâyetlerin hastalığın en belirgin semptomları olduğuna dikkat çekti.

A+A-


Kamuoyunda 'Deli Dana' olarak bilinen “Jacobs Creutzfeld” hastalığı ön tanısı ile Lefkoşa Devlet Hastanesi'ne kaldırılan iki hastadan biri olan 58 yaşındaki Fatiş Ulaş önceki gece hayata veda etti. Henüz ölüm nedeni belli olamayan Ulaş'ın kesin ölüm nedeni yapılacak biyopsi sonucunda belli olacak. Ulaş'ın ölümü paniğe neden olurken uzmanlar “Bulaşıcı değil, paniğe gerek yok, tüm tedbirler alındı” açıklaması yapıyor. 

Feray YALÇUK

Kamuoyunda Deli Dana olarak bilinen “Jacobs Creutzfeld” hastalığı ön tanısı ile Lefkoşa Devlet Hastanesi'ne kaldırılan iki hastadan biri olan 58 yaşındaki Fatiş Ulaş önceki gece hayata veda etti. YENİDÜZEN’e konuşan Nöroloji Uzmanı Dr. Sıla Usar, birkaç hafta önce aynı şikâyetlerle biri 58 yaşında kadın diğeri 61 yaşında erkek iki hastanın Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne geldiğini açıkladı. İki hastanın da kötü durumda geldiklerini ifade eden Usar, hastalardaki şikâyetlerden yola çıkarak yaptıkları tetkikler sonucu ikisine de “Jacobs Creutzfeld” ön tanısının konduğunu dile getirdi. Usar, ölen kadının hastalığının tam olarak ne olduğu birkaç hafta sonra yurtdışından gelecek olan biyopsi sonucuyla açıklanacağını da duyurdu.

“Deli Dana” mı?

Şuan için ciddi şüpheleri olduklarından bahseden Usar, “Yine de teşhis koymak için erken” dedi. Bu hastalığın ancak biyopsi (beyinden parça alınarak) sonucu ortaya çıkabileceğine vurgu yapan Usar, birkaç hafta içinde ölen kadından alınan biyopsi sonucuna göre kesin konuşabileceklerini de sözlerine ekledi.

Hangi şikâyetlerle geldiler?

Durgunluk, halsizlik, baş ağrısı, yürümede dengesizlik, odaklanıp düşünememe gibi şikâyetlerin hastalığın en belirgin semptomları olduğuna dikkat çeken Usar, her iki hastada da aynı şikâyetlerin mevcut olduğunu belirtti.

Milyonda bir görülen hastalık ve iki hasta; salgın mı?

Şuan için salgının söz konusu olmadığına vurgu yapan Usar, 15 yıldır bu meslekte olduğunu ve bu hastalar da dâhil toplam 5 hastaya bu tanının konduğunu dile getirdi. Tanı konabilmesini önemli bir gelişme olarak değerlendirirken, “Tıbbın ve teknolojinin ilerlemiş olması lehimize çalışıyor; daha çok tanı koyuyoruz” dedi.

Bulaşıcı mı?

Diğer yandan hastaların birbirlerini tanımadıklarına da dikkat çeken Usar, aynı günlerde gelmelerinin tanıdıklık veya bu tarz bir ilişkilendirmeyle alakalı olmadığını da belirtti. Günlük yaşam pratiğinde 'Deli Dana'nın hiçbir şekilde bulaşıcı olmadığına vurgu yapan Usar, haftalardır hastalarla birebir kendisinin ve mesai arkadaşlarının ilgilendiğini de belirterek “Deli dana bulaşıcı değildir” dedi. Öte yandan, “Deli Dana” teşhisi konmuş hastaların kesinlikle organ nakli yapmamaları gerektiğini de savunan Usar, “Bu hastalık ancak hasta birinin organının başka birine nakledilmesiyle bulaşır” dedi.

“Jacobs Creutzfeld  (Deli Dana)” nedir?

“1922 yılından bu yana tanımlanmış bir hastalık olan Jacobs Creutzfeld, neredeyse milyonda bir görülen bir hastalıktır” diyen Usar, hastalığın iki ana türü olduğundan bahsetti. Türlerden birinin nedeni belirlenemeyen bir şekilde ortaya çıktığından bahseden Usar, bir diğerinin ise “tıbbi girişim sonucu” yani hasta kişinin organlarının başka birine nakledilmesi sonucu ortaya çıktığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı ne yapacak?

“Deli Dana” şüphesi oluştuğundan beri Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili araştırmalara başladığına değinen Usar, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’yle de işbirliği içerisinde olduklarını belirtti. Halka şu mesajı da vermek isteyen Usar, hastalıklardan korkmak yerine onları tanımanın çok daha önemli olduğuna değinen Usar, “çiğ ve kaçak etlerden uzak durun dedi”. Kaçak etler için de Devlet’in gerekli önlemleri aldığına ve alacağına inanıyorum diyerek sözlerini tamamladı. Bu arada Fatiş Ulaş dün Alayköy'de toprağa verildi.

Bu haber toplam 2187 defa okunmuştur