1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Değişim yapabileceksek hükümet kuracağız’
‘Değişim yapabileceksek hükümet kuracağız’

‘Değişim yapabileceksek hükümet kuracağız’

Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler Genel Sekreteri Tufan Erhürman Kanal Sim’e konuşarak, “Ne şartta olursa olsun hükümet kurmak” gibi bir düşünceleri olmadığını belirterek, “Bu aşamada hangi partiyle koalisyon kuracağımız değil, programımızla ort

A+A-

Erhürman, koalisyon görüşmelerine rehberlik edecek Hükümet Programı’nı gelecek hafta tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, “Gelecek hafta sonuna kadar Hükümet Programı somut öneriler içerecek şekilde ve takvimlenmiş bir halde tamamlanacak. Hemen ardından koalisyon için gayrı resmi görüşmelere başlayabiliriz” diye konuştu.

‘Hangi parti değil, ortak program önemli’

CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, “CTP-UBP Koalisyonu mümkün mü?” tartışmalarının hatırlatılması üzerine, hangi partiyle koalisyon kurulacağının değil oluşturulacak programa kimin “ortaklık” edeceğinin önemli olduğunu vurguladı.
Tüm partilerle görüşmeye açık olduklarını da ifade eden Erhürman şöyle konuştu:
“Hükümet Programı üzerinden bizimle birlikte yol alacak bir parti varsa ve koalisyon oluşturabilirsek, bu programa bir ortak bulabilirsek elbette biz bu hükümette varız. Ancak bu çalışmamıza ortak olacak kimse yoksa ödün vererek, illa ki hükümet olmak düşüncesinde olamayız. Bu aşamada hangi partiyle koalisyon kuracağımız değil, programımızla ortaklaşacak partiyle bu yolu yürümek önemlidir. İlkelerimizden hareketle bir değişim yapabileceksek hükümete geleceğiz. Bu mesajı toplum vermiştir ve bizler de bunu aldık.”

Erhürman, yeni koalisyon konusunda Genel Başkan Mehmet Ali Talat’ın da açıkladığı en önemli hassasiyetin “hükümetin bütünlüğü” olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sayın Genel Başkan’ın çok açık bir tavrı var, kurulacak hükümette yer alacaksak, bu hükümet asla bir ‘konfederasyon’ gibi olmayacak. Yani hükümet bir bütün olacak. Her parti kendi sahip olduğu bakanlıkta kendi istediği gibi davranmayacak.” Hükümet bir bütündür, koalisyon ortağımızın sahip olacağı bakanlıklarda ne yapılacağı bizi, bizim bakanlıklarımızda ne yapılacağı da koalisyon ortağımızı yakından ilgilendirir.”
Siyasetteki ihtimallerden birinin de ‘erken seçim’ olabileceğini belirten Erhürman, ancak bu ihtimali çok ağırlıklı görmediğini belirtti.

‘Başbakan kim, bakanlıklar’?

Erhürman, “Başbakan kim olacak” sorusuna karşılık istişarelerin sürdüğünü ancak bu yöndeki spekülasyonların, özellikle de şu anki Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun bu göreve devam etmek istediği yönündeki tartışmaların üzücü olduğunu belirtti. Erhürman, medyaya yansıyan kimi spekülasyonların hem Özkan Yorgancıoğlu’na hem de partinin yeni yönetimine haksızlık olduğunu ifade etti. Erhürman, “Genel Başkanımız, Başbakanlık görevini kimin yapabileceğine dair tüm milletvekillerimiz ve parti organları ile istişarelerini sürdürüyor. Belirlenmiş bir isim var ve açıklanmıyor gibi bir durum yoktur. Bu istişareler halen sürdürülüyor” diye konuştu.  Erhürman, sol bir parti olarak özellikle sosyal politikaların yürütüldüğü bakanlıklar için hassasiyetleri olduğunu ancak tüm bakanlıkların da farklı özellikleri ile kendileri için önem arz ettiğini vurguladı.

Erhürman şunları söyledi: “Adaleti, adil gelir dağılımını öne çıkaran, tekelleşmeye karşı çıkan bir siyasi duruşta Ekonomi Bakanlığı önemlidir, barış eğitimine ihtiyaç olan bir coğrafyada Eğitim Bakanlığı önemlidir. Peki sol bir parti için Sağlık Bakanlığı mı önemsiz yoksa bir turizm ülkesinde Turizm mi? Yani herhangi bir bakanlığı partimiz açısından önemsiz görmek doğru olmaz. Koalisyon hükümetinin bütünlüklü bir anlayışta olacağı prensibiyle, önemli olan hükümet programında uzlaşarak, tüm bakanlıkların ortak bir sorumlulukla yürütülmesidir”

‘Parti disiplini’

Tufan Erhürman, tüm istihdamların, terfilerin, ihalelerin adil yapılmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Hükümetimizden parti organlarında verdiğimiz taahhütlere aykırı kararlar çıkmamalıdır” dedi. Erhürman, ‘parti içi sorunlar ve disiplin’ konusuyla ilgili ise şu yorumu yaptı:
“İki farklı insan birkaç konuda farklı düşünebilir. Ama yüz konunun tümünde, aynı insanlar hep farklı düşünüyorsa, artık düşünce değil kişiler üzerinden bir yaklaşım var demektir. Parti içerisinde daha fazla diyalog ve siyaset üretimi ile bunlar aşılabilir. Bugüne kadar bunu biz yeterince yapmadık, yeterince tartışmadık, düşüncelerin tam olarak aktarılmasını sağlamadık. Ama artık parti üyesi olacaksanız bazı sorumluluklarınız da olacak. Parti organlarında toplantılar yapılır, kararlar üretilir, tartışılır ve demokratik süreç çalıştırıldığı halde sosyal medya, yazılı ve görsel medya üzerinden tartışma yapılırsa genel başkanımızın çok açık söylediği gibi disiplin mekanizmaları işleyecektir. Parti tüzüğü ya da parti kararları dışında bir görüşün, parti sözcüleri tarafından ortaya konması doğru değildir”

‘Parti üyeliğine kriterler’

Partide ‘üyeliklerin’ de yeniden ele alınacağını anlatan Erhürman, üyenin partiye sağladığı ‘mali katkı’ yani ‘aidatı’ ile de bu bütünün içerisinde olması gerektiğini söyledi. Erhürman, tek başına üye aidatının da yeterli olmadığını belirterek, parti üyelerinin ‘eğitim çalışmalarına katılımı’ gibi kriterler düşündüklerini belirtti. Erhürman, üyelerin partinin temel ilkelerini benimsemesi, ideallerine sahip çıkması, bu ilkeler ışığında hareket etmesi gereğini de vurgulayarak, “Genel Başkanımız çok açık şekilde ortaya koymuştur, partimiz birilerine istihdam ya da makam sağlama aracı değildir. Parti üyeliği kişisel çıkar hedeflerini içermemeli” dedi.

Bu haber toplam 1877 defa okunmuştur