1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Def’i Gam Café & Kahvaltı
Def’i Gam Café & Kahvaltı

Def’i Gam Café & Kahvaltı

Def’i Gam Café & Kahvaltı

A+A-

 

Zekai ALTAN


Nihayet bunu da yaşadık. Ekmek kavgası, onur kavgası, kimlik kavgasının bedelini ödüyoruz. Ve daha da ödeyeceğiz. Yurt dışı çıkışım yasak. Her hafta polise imza vermek zorundayım. Barış ve özgürlik ile özdeşleşen demokrasi... On bin ayak yükseklikte uçuyoruz İzmir’e. Pilot kısaca uçuş hızını, yüksekliği ve takribi varış saatini açıklarken aklım hep de yasakta kaldı. Neler yapmışız da bunları hak ettik. Ve Seferihisar’a vardık. Can Yücel Tohum Merkezi’nde çalışma yapmak için... Ve her zaman olduğu gibi yöresel lezzetler nerede var sorusunu sordum. Çalışma arasında Şevket Meriç dostumla gittik. Def’i Gam Cafe & kahvaltı mekanına… Def’i Gam Farsca, Arapça bir sözcük. Açıklaması da oldukça ilginç; ‚Üzüntünün terk edildiği Yer‘ anlamını içeriyor.

DEF’İ GAM

Def’i Gam Seferihisar Sığacık’ta. Turistik bir bölge. Deniz kenarı ve güzel bir Marinası var. Ilıman bir iklim. Temiz ve bakımlı bir bölge. Sakin. İnsanları da oldukça sıcakkanlı. Ege insanı. Mekan limanın yanında. Geniş br park alanı içerisinde yol kenarında. Büfe türü bir yapı. Ahşap. Ancak bu küçük mekanda lezzet rüzgarları estiğini söyleyebilirim. Burada ilk kez Seferihisar mutfağına özgü nefis bir kahvaltı da yaptığımı söyleyim. Kahvaltıyı da ileriki günlerde yorumlayacğız. Def’i Gam’ın işletmecsi Temel bey ve eşi Yasemin hanım. Bu küçük mekanda müthiş lezzetler tattık. Hem de yörsel lezzetler. İlk girişimiz Tatlı Tarhana Çorbası.

TATLI TARHANA ÇORBASI

Tatlı tarhana, Seferihisar bölgesine ait. Geleneksel bir tat. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbası. Kıbrıs mutfağında da Tarhana çorbası vardır. Ancak tatlı değildir. İçerisine küçük parçalar yani küp şeklinde hellim atılır. Tatlı Tarhana’da ise buğday unu, beyaz un, damla sakızı, domates ve karanfil kullanıldı. Domates çorbanın renginden tadına kadar farklı bir tat yarattı. Çok hafif ve lezzetli bir çorba. Servisinde küp şeklinde doğranmış kızartılmış ekmek ve tulum peyniri ile servis edildi. Aynı zamanda iyi bir iştah açıcı. Tarhana çorbası ile başlayan yemek servisinde kalamarlı pilav. Farklı bir tat. Pirinç pilavı içerisinde kalamar. Şevket’i Bostan. Şevketi bostan Girit mutfağına özgü bir ot. Yabani olarak yetişir. Kuzu eti ile yemeği yapıldığı gibi haşlanmış suyu çorbalarda da kullanılır. Kıbrıs mutfağında da bu ot ile ilgili farklı isimler de kullanılır. Daratsia, hostes veya gara tiken gibi. Bize servis edilen şevketi bostan ise gaynanmış, zeytinyağı, sarmısak  ve üzerinde de yoğurtla servis edildi. Tam doğal bir ot yemeği.

SKORPIT PiLAKi

Ve sırada geleneksel bir Seferihisar ana yemeği. Skorpit pilaki. Diğer adı ise Adabeyi pilaki. Bir balık yemeği. Özelliği ise geleneksel olarak tarla domadezinin çıktığı zaman yapılırmış. Tencereye doğranan soğanlar içerisine balık bütün olarak konur.  Domadesler de küp şeklinde doğrandıktan sonra ayrıca sarmısak, kabuğu soyulmuş limon dilimi ve zeytinyağı da ilave edilir. Kaşık kullanılmıyor. Tencerede pişirilen balığın piştiğini anlamak için avuç içi buhara tutulur. Avuç içi yapışıyorsa „pişik“ yani pişmiş olur. Şevket dostum da eğer „pişmeyik“ ise pişmemiş demektir dedi. Bu nefis skorpit veya Adabeyi pilakinin pişmesi yöntemi. Bol sulu ve sade olarak yenilir. Skorpit pilaki tam kıvamında pişirildi. Ve damak tadında. Ve finalimiz. Bu otantik lezzetlere ilaveten satsuman veya klemantin mandalinli farklı bir tat olarak servis edildi. Mandalina tatlısı. Seferihisar mandalina üretiminde öncü bir bölge. Bol yetişen mandalinalar özel olarak ve geleneklere bağlı bir biçimde farklı tatlara dönüştürülür. Pişirilen mandalinalar kaymak yağı ile servis edilir. Tümü de inanılmaz bir Seferihisar tatları. Bu tatlarda göçmen mutfağı izlerini de görebilirsiniz. Genelde de tamamen yöresel tatlar. İşte burada Seferihisar‘a geldiğimi anladım. Yolunuz Seferihisar‘a düşerse Sığacak’ta Def’i Gam’a mutlaka uğrayın. Ve burada Seferihisar tadını alın. Özellikle Adabeyi (skorpit) pilakiyi ve diğer tatları tadın. Önerecğim bir mekan.

TEL. 0532 132 35 00
ADRES: SEFERİHİSAR-SIĞACIK

Bu haber toplam 5198 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 246. Sayısı

Adres Kıbrıs 246. Sayısı