1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Dedem Ahmet Gürses…
Dedem Ahmet Gürses…

Dedem Ahmet Gürses…

Dedem Ahmet Gürses…

A+A-

 

Neriman CAHİT

Bu sayıda sizlere tanıtacağımız kitap: Torunu Serkan Soyalan’dan: ‘DEDEM AHMET GÜRSES’…
Ve devamını: Torun Serkan Soyalan’a bırakıyorum…

.“Bu kitabın öyküsünde, ‘Kıbrıs’ın en tanınmış Din İnsanlarından biri olan Ahmet Gürses’in Hayat Hikayesi yanında, bir dönemin tarihi de yer almaktadır…
İşe girişirken, önce kitabın kapsamını belirlemeye çalıştım. Ahmet Gürses, ‘Din İnsanlığı’ yanında, dedem olarak da yer aldı kitabın içeriğinde…
Hazırlanması bir yılı aşkın sürede tamamlanan kitap, yüzlerce belge ve onlarca kitapta yer alan bilgilerle harmanlanarak siz okuyucularla buluştu. Şunu açıkça belirtmeliyim: Dedemin bana bırakmış olduğu: ‘Dev Arşivi’, bu kitabın hazırlanış safhasına ışık oldu. Bu kadar geniş malzeme masada olunca bunları yaşanmışlıkların arasına serpiştirerek kitabı derlemeye, ‘Bir Din insanının, günlük hayatına dokunarak, aile yapısını ve anılarını okuyuculara anlatmak, tarihten kesitler sunmak, elzem oldu. Bunu başarabildiysem ne mutlu bana…

***
“Dedem Ahmet Gürses’in Biyografisini, kaleme alırken onun anlatılarının yanında: ‘Dede – Torun olarak’ yaşadıklarımızı ve dostlarından, ‘Gürses Hoca’yı, dinlemek için geniş bir çerçevede söyleşiler de yaptık. Dolayısıyla, bu kitabı hazırlarken birlikte yaşadıklarımızı da yazdım. Dini konulara eleştirel yaklaşan biriyim. Bu eleştirilerimi dedemle uzun uzun konuştuk, hiçbir zaman gerici bir insan olmadı dedem. Ve benimle sohbetlerinde de ‘tüm eleştirel konuşmalarıma da’, sevgiyle yaklaştı. Ne ailesine ne de çevresindeki insanlara baskı uyguladığını hiçbir zaman görmedim. Onun için, “Kıbrıs’ın Gürses Hocası” oldu ve insanların kalbinde yer etti.”

***
“Kitabı hazırlama sürecinde, Gürses Hoca ile yaptığımız sohbetlerde benim de tanıdığım dostlarımın yanında tanıyamadıklarım da usul usul hayatıma girdi. Müftü Dana Efendi, Hoca Raci Efendi, Yusuf Gebzeli ve niceleri… Hal böyle olunca, dedemin anlatılarından yola çıkarak, ona yol gösteren büyüklerini de okurla paylaşmak adeta bir zorunluluk oldu. Bunun için de çok sayıda kitaptan, yazıdan da yararlanmalı, alıntılar yapmalı ve bunları kitaba eklemeliydim. Bu alıntıları yaptığımız belgeleri ve kitapları kitabın sonunda bir bölümde listeleyerek okuyucu ile buluşturdum…”

***
Şimdi, bir torunun kaleminden dedesinin öyküsü sizlerle… Bu yolculukta Ahmet Gürses’in hayatında merak ettiğiniz veya bilmediğiniz birçok sorunun yanıtını bulacağınızdan eminim…

***
267 sayfadan oluşan kitap gerçekten de ilginç bilgi ve anılarla dolu… Sonuna kadar merakla okunacak bir kitap. Sadece, Ahmet Gürses’in hayatı değil,  kitabın içinde o dönemin önemli kişileri, İslam Dininin ülkemizdeki ‘varoluş’ öyküsü ve daha birçok önemli tarihsel gerçeklikler yer almakta. Değindiğim gibi, o dönemde yaşayan ve toplumda saygın yerleri olan kişilerin anıları da yer almakta kitapta…

Bu haber toplam 3498 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 266. Sayısı

Adres Kıbrıs 266. Sayısı