1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. DAYATMA YERİNE 'YEREL PROGRAM'
DAYATMA YERİNE YEREL PROGRAM

DAYATMA YERİNE 'YEREL PROGRAM'

Yeni hükümetin kurulması adına Cumhurbaşkanı’na görevi vermesi için CTP-BG’nin önereceği “Başbakan Adayı”, CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu, yeni hükümetin, bir ‘dayatmayla’ karşı karşıya kalmadan, ‘kendi programı’nı yapacağını açıkladı.

A+A-

Meltem SONAY – Mert ÖZDAĞ

Yeni hükümetin kurulması adına Cumhurbaşkanı’na görevi vermesi için CTP-BG’nin önereceği Başbakan Adayı, CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu, yeni hükümetin, bir ‘dayatmayla’ karşı karşıya kalmadan, ‘KENDİ PROGRAMI’nı yapacağına vurgu yaptı.
Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin, yeni hükümetin kurulması adına Cumhurbaşkanı’na görevi vermesi için önereceği Başbakan Adayı, CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu, YENİDÜZEN’in sorularını yanıtladı.

“Seçeneklerimizi kendi elimizle daraltmayız”
Hükümet Programı’yla ilgili partide çalışmaların yapıldığına işaret eden Başbakan Adayı Kalyoncu, çalışmaların belli bir noktaya geleceğini, bu arada da koalisyon görüşmelerinin başlayacağını belirtti.
Koalisyon için ‘herkesle’ görüşme yapılacağını açıklayan Kalyoncu, “Seçeneklerimizi kendi elimizle daraltmak istemeyiz. Dolayısıyla başından ‘ben bu parti ile koalisyon yaparım, bu partiyle yapmam’ gibi bir mantıkla hareket etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

‘Bakanların dışarıdan atanması’… MYK, PM etkili olacak
Önce hükümet programı üzerinde anlaşılacağını sonra da ‘Bakanlar Kurulu’ listesi üzerinde anlaşılacağını ifade eden Kalyoncu, “Herkes kendi bakanlarını atayacak tabi... Bu arada bizim bakanlarımızı da biz atayacağız eğer herhangi bir partiyle anlaşma sağlanırsa” dedi.
Konuşulanlardan birinin de ‘bakanların dışarıdan atanması’ olduğuna işaret eden Ömer Kalyoncu, bu konuda Merkez Yönetim Kurulu ve hatta Parti Meclisi’nin etkisi olacağını kaydetti.
Kabinenin ‘teknokrat’ olması yönünde bir hava olduğunu ancak ‘isimlerin henüz konuşulmadığını’ ifade eden Kalyoncu, isimlerin önümüzdeki birkaç gün içerisinde konuşulacağını belirtti.
“Hükümet Cumhurbaşkanlığı’na sunulduğunda belli olur” diyen Kalyoncu, ‘sosyal medyada dolanan kabine listesinin doğruluğunun’ sorulması üzerine ise ‘Ben öyle bir liste duymadım, duymadığıma göre doğru değil. Ben Merkez Yönetim Kurulu üyesi değilim ama orada da konuşulduğunu sanmıyorum’ yanıtı verdi.

“Başkan, Özkan Bey’den hazırlıklar tamamlanana kadar istifa etmemesini rica etti…”
“Şu anda Başbakan Özkan Bey… Yolun bir yerinde, Parti Başkanı Özkan Bey’e diyecek ki, ‘Evet, istifa etmen önündeki ambargonu kaldırıyorum” diyen Kalyoncu, Başkan’ın Özkan Yorgancıoğlu’ndan hazırlıklar tamamlanana kadar istifasını sunmamasını rica ettiğini aktardı.
Özkan Yorgancıoğlu’nun, Başkan Talat’ın ricası üzerine görevine devam ettiğine işaret eden Kalyoncu, “Yeni hükümetle ilgili hazırlıkların belli bir aşamasında Başkan Özkan Bey’e diyecek ki, ‘Evet istediğini yapabilirsin, istifa edebilirsin… O zaman da başkan cumhurbaşkanına ‘yeni Başbakan adayımız şudur’ diyecek, böylece süreç de yeni bir merhaleye ulaşacak” şeklinde konuştu.

“Hükümet Programı, aynı zamanda bir ‘Ekonomik Doküman’…”
Hükümet Programı taslağı çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Kalyoncu, programın, geçmiş dönemden Hükümet’in hazırlamaya başladığı bir ‘Ekonomik Doküman’ olduğunu belirtti.
Kalyoncu, “Ben henüz bunu görmedim, birkaç gün içerisinde bütün bunları göreceğiz ve üzerinde gerekli konuşmalar, tartışmalar yapılacak, belli bir forma oturtulacak” şeklinde konuştu.

“Yeni Hükümet bir dayatmayla karşı karşıya kalmadan kendi programını kendi yapacak”
“Bu bir yeniliktir aslında” diyen Ömer Kalyoncu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra, hem başbakan, hem de bakanlar düzeyinde bir yenilik yapılmış olacağını ifade etti.
Türkiye ile yapılan protokolün, ‘partilerin siyaset yapma alanını daraltan bir durum’ olduğuna dikkat çeken Kalyoncu, 2015 yılı sonunda Türkiye ile imzalanan protokolün de süresinin bitmiş olacağına işaret etti.
“Yeni bir programa ihtiyaç vardır, Hükümet bu yeni programı kendi yaparak, Türkiye ile yapılan programın yerine ikame etmiş olacak. Dolayısıyla bir dayatmayla karşı karşıya kalmadan kendi programını kendi yapacak” diyen Kalyoncu, Türkiye ile belli bir protokol imzalanabileceğini ama ‘Bu Hükümet’in protokolde yerini bulacağını’ vurguladı.

“Kamuda verimliliğin artırılması lazım”
Her şeyden önce ülkede, kamudaki reformun tamamlanması gerekliliğine işaret eden Kalyoncu, “Gündemde bir yasa var ama gündeme gelmesi gereken bir hayli de teşkilat yasası var. Kamuda verimliliğin artırılması lazım, bununla ilgili tedbirlerin alınması lazım” şeklinde konuştu.
Yatırımların kolaylaşması gerektiğine de vurgu yapan Kalyoncu, “Buraya gelen ciddi yatırımcı, doğru bir biçimde karşılanmalı ve doğru seçenekler sunulmalı ve bu yatırımlar gerçekleşebilmeli ülkemizde… İhtiyacımız var, çünkü istihdama ihtiyacımız var, çünkü ekonomimizin büyümesine ihtiyacımız var” dedi.

GELİR ADALETİ…

“Hükümetin önceliğinin ‘özel sektör ve çalışanları’ olması lazım”

‘Sosyal adaletin sağlanması’ için de adımların atılmasının öneminin altını çizen Kalyoncu, “Bugün bir baktığınız kamu sektöründen daha önce bu hükümetin önceliğinin ‘özel sektör ve çalışanları’ olması lazım” şeklinde konuştu.
Kalyoncu’nun ifadeleri devamla şöyle:
“Çünkü orada hem ekonomiyi büyütecek unsurlar var, hem ekonomiyi büyütmede en önemli faktör olan iş gücünün doğru düzgün kullanımı ve haklarının doğru düzgün korunması ve geliştirilmesi meselesi var. Hem sermayenin ihtiyaç duyduğu bir takım açılımların yapılması lazım, hem de çalışan kesimin ihtiyaç duyduğu birtakım açılımların yapılması lazım. Bunu dengeli bir biçimde sürdürmek, bu arada da sosyal adaleti sağlama yönünde bir takım şeyleri içermesi lazımdır bu yeni hükümet protokolünün…”

“Al ya da bırak taslağı değil… Herkes görüşünü ortaya koyacak”
Soru üzerine, hazırlanan ‘Koalisyon Taslağı’ üzerinde ‘pazarlık’ yapılacağını belirten Ömer Kalyoncu, herkesin kendi görüşünü ortaya koyacağını ve taslağın da ‘al veya bırak’ şeklinde bir taslak olmayacağını belirtti.
Kalyoncu, ‘Adı zaten taslak, üzerinde karşılıklı görüş alış verişinde bulunularaktan son noktayı koymuş olacağız” şeklinde konuştu.

“Vasıflı insanların alınacağı yerlere imtihan mutlaka gereklidir”
Hükümet’e en çok eleştirinin, bağlı kurumlardaki ‘partizan istihdamlar’ olduğu ve bu yöndeki değerlendirilmesi sorulması üzerine Ömer Kalyoncu, “Bu konuyla ilgili kurultay döneminde de bir açıklama yapmıştım. Parti Başkanı’nın da bu konuyla ilgili tavrı var. Vasıflı insanların alınacağı yerlere imtihan mutlaka gereklidir. Diğer yerlerle ilgili de belli bir yöntemin geliştirilmesi lazım. Düz işçi alınacak yerlere de belli bir yöntem geliştirilmeli. Ama öncelikle vasıflı iş gücü yerlere yapılacak istihdamlarda mutlaka imtihan gereklidir” dedi.

PARTİZANLIK SORUNU

'Kamu Hizmeti Komisyonu zemini sağlıklı değil'

Kalyoncu şöyle devam etti:
“En çok yakındığımız şey, kamuda iş bilmez, umursamaz insan tipleridir. Kamuda çalışanların kendilerinin de yakındığı şeylerin başında bu gelmektedir. Genel olarak böyle bir hastalıktan bahsediliyor. Bunun önünü geçmenin yollarından biri de diğer şeylerin yanında, yarışla işe alınmasıdır. İnsanlar diğerlerinden daha iyisini yapmak zorundadır daha iyi bir gelire ve mevkiye sahip olmak için. Başka çaresi yoktur. ”
Bu noktada Kamu Hizmeti Komisyonu’nun durumu ile ilgili soru üzerinde de, zeminin daha iyi hale getirilmesi çabaları olacağını ifade eden Kalyoncu, buna da kimsenin hayır demeyeceği düşüncesini belirtti. Kamu Hizmeti Komisyonu zeminin şu anda sağlıklı bir zeminde olmadığı yönündeki iddiaların büyük olduğuna işaret eden Kalyoncu, sağlıklı bir zemine getirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.
Kamu reformu çerçevesinde yapılan yeni yasanın da buna cevaz vereceğini ama daha çok çaba sarf edilmesi gereken bir konu olduğunu kaydeden Kalyoncu, “Toplumda bu konuda büyük bir güvensizlik vardır, bu alanda en ufak bir yanlış yeni güvensizlikleri tetiklemeye neden olur. Yanlış yapmadan yürümemiz gereken bir alan. Güven sağlamak çok zordur, güvensizlik çok kolay.”

“Hükümet Programı’nı kendimiz hazırlıyoruz ki dayatma intibası ortadan kalksın”
Türkiye ile ilişkilere yönelik değerlendirmelerde bulunan Kalyoncu, “En çok tartışılan ve konuşulan konu Türkiye ile ilişkiler… Hassas bir konu” derken, hiçbir zaman doğru düzgün bir raya oturduğunun da toplum tarafından kabullenilmediğine işaret etti.
“Her zaman bir alt, üst ilişkisi, bir para veren ve alan ilişkisi,  bir emir veren ve alan ilişkisi biçiminde yorumlanmıştır toplumumuz tarafından… Bu sürecin, bu algının değişmesi yönünde ve ilişkilerin daha düzgün hale gelmesi yönünde hükümetimiz ve partimiz gerekli hassasiyeti gösterecektir” diyen Kalyoncu, “Bunu da Hükümet Programı’nın hazırlanış biçiminden anlayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Kalyoncu’nun ifadeleri devamla şöyle:
“Hükümet Programı’nı biz kendimiz hazırlamaya çalışıyoruz ki böyle bir dayatma intibası ortadan kalkmış olsun çünkü kendi ihtiyaçlarımızı biz biliyoruz ve sorunlarımızı… Biz bu işi halledebiliriz diye düşünüyorum”.

Bu haber toplam 1778 defa okunmuştur