1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Davutoğlu'nun sözleri belediyeleri harekete geçirdi
Davutoğlunun sözleri belediyeleri harekete geçirdi

Davutoğlu'nun sözleri belediyeleri harekete geçirdi

Türkiye’den gelecek su yönetimiyle ilgili en büyük sıkıntının tahsilat olduğunu vurgulan belediye başkanları, su tahsilatının belediyelerin elinden alınması halinde ‘batma’ noktasına geleceğini savundu

A+A-

Asrın Projesi kapsamında Kuzey Kıbrıs’a gelecek suyun uzmanlaşmış şirketler tarafından yönetilmesi üzerinde çalışıldığının açıklanması, belediyeleri harekete geçirdi


Ayşe GÜLER

Asrın Projesi kapsamında Kuzey Kıbrıs’a gelecek suyun yönetiminde özelleştirme üzerinde durulurken,  belediyeler suyun dağıtımının kendileri aracılığıyla yapılmasını istiyor.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye’den gelecek suyun uzmanlaşmış şirketler tarafından yönetilmesi üzerinde çalışıldığını ve belediyelere ise hisse verilmesi konusunun gündemde olduğunu açıklaması, belediyeleri harekete geçirdi.

Su konusunda kritik noktanın ‘tahsilat’ olduğunu savunan belediyeler, şu anda tahsilat konusunda ciddi sıkıntı yaşadıklarını, su tahsilatının da belediyelerin elinden alınması halinde ‘batma’ noktasına geleceklerini öne sürdü.

Belediyeler, suyun tamamen özelleşmesine karşı olduklarını dile getirerek, tahsilatın akıllı sayaç yöntemi ile yapılmasını istediklerini açıkladı.
YENİDÜZEN’e konuşan Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, belediyelerin elinden su tahsilatının ve dağıtımının alınması halinde kurumların yok olacağını savundu.

Benli, suyun tahsilatının mutlaka belediyelerde kalması gerektiğini vurguladı.
Öte yandan Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal ise,  yerleşim birimlerine yapılacak dağıtımın belediyeler aracılığıyla hayata geçmesi gerektiğini söyledi.


Benli: “Belediyeler, su tahsilatı yapmazsa, batar”

Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, Belediyelerin elinden su tahsilatının ve dağıtımının alınması halinde kurumların yok olacağını savundu.
Benli, suyun tahsilatının mutlaka belediyelerde kalması gerektiğini vurgulayarak, “belediye tahsilat yapamazsa su sürdürülemez olur. Su tahsilatı belediyeden alınırsa belediyeler tüm tahsilatlarını kaybeder ve batma noktasına gelir” şeklinde konuştu.
Benli, esas çıkış yolunun bu olduğunu söyleyerek, akıllı sayaç yönteminin kullanılmasının önemine değindi.
Belediyeler Birliği’nde yapılan toplantılarda Türkiye’den gelecek suyun masaya yatırıldığını aktaran Benli, diğer belediye başkanlarının da ayni görüşte olduğunu sözlerine ekledi.

“Kentler içerisindeki dağıtımı belediyeler yapsın”
Benli, suyun kaynağından köylerin ve kentlerin depolarına özelden hizmet satın alarak aktarılması yönünde öneride bulunduklarını söyledi.
Sisteme giren suyun kayıt altına alınması gerektiğini ifade eden Benli, kentler içerisindeki dağıtımın ise belediyeler tarafından yapılmasını talep ettiklerini kaydetti.

“Kayıplar, en aza indirgenmeli”
Benli, suyun sürdürebilir bir yapımı ile yönetilmesi gerektiğini dile getirerek, “uygun kalitedeki suyun en uygun fiyata vatandaşlara ulaşması temel hedeftir” dedi.
Suyun en uygun fiyata vatandaşlara ulaşması için ‘kayıpların’ minimize edilmesi gerektiğini vurgulayan Benli, bu doğrultuda su şebeke kayıplarının giderilmesinin önemine değindi.
Benli, tahsilat konusunda ciddi sıkıntının yaşandığına dikkat çekerek, bu konuda adım atılması gerektiğini belirtti.
Bunun yanı sıra Benli, belediyelere teslim edilen su kayıtlarında da zaman zaman gerçekçi olmadığını bu yüzden kayıpların yaşandığını ifade etti.


------------------------------------------------------------


Işısal: “Su, yerleşim yerlerine belediyeler tarafından dağıtılmalıdır”

Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a getirilecek suyun depolara özel şirket tarafından getirilmesine ancak yerleşim birimlerine yapılacak dağıtım ise belediyeler aracılığıyla hayata geçmesi gerektiğini söyledi.
Işısal, “Yerleşim yerlerine suyu belediyeler vermelidir. Dağıtılan suyun parasını da belediyeler tahsil etmeli, alınan su miktarı üzerinden şirkete ödeme yapmalıdır” diye konuşarak, depolardan su şebekelerine veya abonelere yapılacak dağıtımdan belediyelerin sorumlu olması gerektiğine işaret etti.


----------------------------------------------------------


Özçınar: “En büyük sıkıntı tahsilat”

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar,su ile ilgili en büyük sıkıntının tahsilat olduğuna değindi.
Özçınar, akıllı sayaç sisteminin devreye girmesi için her belediyenin yüklü miktarda kaynağa ihtiyaç duyacağını belirtti.
Hükümet yetkililerinin suyun dağıtımı ve ücretlerle ilgili olarak belediyelerle görüşmesi gerektiğini söyleyen Özçınar, belediyelerin şu an içerisinde bulunduğu yapının sürdürülemez olduğunu kaydetti.
Özçınar, suyun kullanımı açısından maliyetlerin çok önemli olduğuna işaret ederek, “Türkiye’den gelecek su daha iyi mi olacak, daha ucuza mı gelecek bilmiyoruz” dedi.

Türkiye’den gelecek suyun depoya kadar hibe edilerek Türkiye tarafından karşılanmasını bir avantaj olarak değerlendiren Özçınar, ancak suyun yönetimi ile ilgili durum değerlendirmesi yapılması gerektiğini savundu.
Özçınar, su tahsilatının belediyelerin elinden alınmasıyla belediyelerin daha da zora gireceğini kaydetti. Özçınar, Güzelyurt bölgesinde şu anda aküferi olmasına rağmen maliyeti karşılamayan bir yapı olduğunu dile getirerek, 2 yıldan beridir Su Dairesi’nin belediyeler üzerindeki belirsiz tutumunun birçok soruna neden olduğunu hatırlattı.

Bu haber toplam 3136 defa okunmuştur