1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Davutoğlu Atina’ya ‘hediye’ götürmeyecek (!)
Davutoğlu Atina’ya ‘hediye’ götürmeyecek (!)

Davutoğlu Atina’ya ‘hediye’ götürmeyecek (!)

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 5-6 Aralık’ta yapacağı Yunanistan ziyareti öncesinde ‘fikirler paketi’ hazırlasa da iyimser değil.

A+A-

 

“Atina, gerginliğin yatıştırılmasının tek yolunun Türkiye ile direkt görüşme olduğuna inanıyor. Atina’daki diplomatik kaynaklar Davutoğlu ziyaretinin ‘yatıştırma vanası’ olarak işleyebileceğini düşünüyor.”


Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 5-6 Aralık’ta yapacağı Yunanistan ziyareti öncesinde ‘fikirler paketi’ hazırlasa da iyimser değil.

Atina aracılığıyla Davutoğlu’na iletmek üzere “krizin yumuşatılması ve müzakerelerin yeniden başlaması” için yol haritası olacak fikirler paketine olumlu yanıt bekleniyor.

Kıbrıs’ın güneyinde yayımlanan Fileleftheros gazetesi, bu beklentiyi, “Davutoğlu Atina’ya hediye götürmeyecek” manşetiyle duyurdu.

Fileleftheros “Atina’ya Hediye Götürmez... Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin Projelerini Değiştirmeyeceğini Açıkça Belirtti... Perde Gerisi: Ankara’nın Karı ve Atina’nın Riski” başlığıyla manşete çektiği haberinde TC Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililerin ziyaret hazırlıkları çerçevesinde, Atina’da gerçekleştirilecek Türkiye-Yunanistan 3’üncü Yüksek İşbirliği Konseyi nedeniyle Doğu Akdeniz’deki sahnenin değişmeyeceğini ima ettikleri bilgisi edindiğini yazdı.

Türkiye’nin kazanımları Yunanistan’ın riskleri

Gazete haberinde özetle şunları yazdı:
“1-Davutoğlu’nun Atina’da Barbaros’un da Kıbrıs karasularında bulunması Türkler tarafından, davranışları için ‘beraat belgesi’ olarak kullanılacak. Bu elbette Atina’nın Davutoğlu ile görüşmeler sırasında alaşağı etmeye uğraşacağı bir izlenimdir.

2- Türkiye Başbakanı Davutoğlu’nun Yunan başkentine ziyareti, Brüksel’de yapılacak Avrupa Konseyi toplantısından 10 gün önce gerçekleşeceği açıktır. Diplomatik kaynaklar Lefkoşa’nın Türkiye-AB üyelik müzakerelerini olumsuz etkilemek maksadıyla ileri götüreceği tezin Brüksel’de nasıl destekleneceğini soruyorlar. Üyelik müzakerelerinin dondurulması tezini desteklemek Atina için zor olacak.

3-Ankara açısından, Kıbrıs ile Yunanistan’ın İsrail ve Mısır ile işbirliklerini ileri götürdüğü davranışları sebebiyle Türkiye’nin yalnızlaştığına inandıkları bir zamanda, Davutoğlu’nun Atina ziyareti can simidi görülüyor. Bu ziyaretle Türkiye’nin yalnızlaşma görüntüsü ortadan kaldırılıyor.
Bu aşamada Ankara’nın talepleri aşikardır ve Kıbrıs’taki projelerini terk etmek niyetinde olmadığı da açıktır.

Atina…

Olguları değerlendiren Atina, gerginliğin yatıştırılmasının tek yolunun Türkiye ile direkt görüşme olduğuna inanıyor. Atina’daki diplomatik kaynaklar Davutoğlu ziyaretinin ‘yatıştırma vanası’ olarak işleyebileceğini düşünüyor.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda, diplomatlar tarafından dile getirilen, ‘Atina’nın çok fazla seçeneği olmadığı’ görüşü de var, ancak bu aşamada böyle bir ziyaretin, Kıbrıs’taki gelişmelerle birlikte; yüksek risk taşıdığına vurgu yapıyorlar.
Çünkü ziyaret sonuç vermezse, diğer şeyler dışında, Yunanistan’ın ilgi gösterdiği ve ilişkilerin ekonomik boyutuyla alakalı diğer konulara da olumsuz etkileri olacak. Ancak bunun ötesinde gerginliği yumuşatmanın anahtarı Türkiye’nin elinde olacak, istediği zaman açıp kapatarak Kıbrıs ile Yunanistan’ı riski yüksek, sorunlu bir istikrarsızlığa sürükleyecek.”

“Türkiye-Yunanistan zirve görüşmesi yüksek risk”

Haftalık Mahi gazetesi de, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorunu açısından çok hassas bir dönemde, Türkiye-Yunanistan Yüksek İşbirliği Konseyi çerçevesinde Ahmet Davutoğlu ve Andonis Samaras’ın zirve görüşmesi yapmasının kulağa sembolik olarak, gerginliğin yumuşatılması hareketi gibi gelebileceğini, ancak sorunların göğüslenmesi ve krizin yumuşatılması gündeme getirmesinin çok zor olduğunu yazdı.

Bu haber toplam 2469 defa okunmuştur