1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “DAÜ’nün kaosa sürüklenmesine izin verilmemeli”
“DAÜ’nün kaosa sürüklenmesine izin verilmemeli”

“DAÜ’nün kaosa sürüklenmesine izin verilmemeli”

DAÜ-SEN ile DAÜ BİR-SEN, DAÜ Rektörlüğü’ne atamayla ilgili mahkeme kararı hakkında ortak açıklama yaptı

A+A-

DAÜ-SEN ile DAÜ BİR-SEN, DAÜ Rektörlüğü’ne atamayla ilgili mahkeme kararı hakkında ortak açıklama yaparak, DAÜ’nün kaosa sürüklenmesine izin verilmemesini istedi. İki sendika, ortak açıklamasında, DAÜ eski Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın, Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) tarafından yeniden rektör olarak atanmaması ve Prof. Dr. Necdet Osam’ın Senatonun önerisi olmaksızın vekâleten atanmasının iptali için Yüksek İdare Mahkemesine (YİM) başvurduğunu anımsatarak, YİM’in dün Abdullah Öztoprak’ın Rektörlük makamına iadesi talebini, görev süresinin dolduğu ve atama yetkisinin VYK’da olduğu gerekçesiyle reddettiğini; YİM’in Senatonun önerisi olmaksızın vekâleten Rektör atanamayacağına da karar verdiğini anlattı.

DAÜ kaosa sürüklendi

DAÜ-SEN ile DAÜ BİR-SEN tarafından yapılan ortak açıklamanın tam metni şöyle: “Bilindiği gibi DAÜ eski Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak, Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) tarafından yeniden rektör olarak atanmaması ve Prof. Dr. Necdet Osam’ın Senatonun önerisi olmaksızın vekâleten atanmasının iptali için Yüksek İdare Mahkemesine (YİM) başvurmuştu. YİM bugün Abdullah Öztoprak’ın rektörlük makamına iadesi talebini görev süresinin dolduğu ve atama yetkisinin VYK’da olduğu gerekçesiyle reddetmiştir. Ancak YİM Senatonun önerisi olmaksızın vekâleten Rektör atanamayacağına da karar vermiştir.

Her ne kadar DAÜ’nün geçmiş 16 yılında Senato önerisi olmaksızın (iki defasında da Sayın Öztoprak olmak üzere) 11 kez rektör vekili atanması yapılmış olsa da, hukukun verdiği karara saygı duyulması gerekmektedir. Fakat hukukun verdiği bu karar maalesef DAÜ’yü kaosa sürükleyebilir niteliktedir. Abdullah Öztoprak’ın mahkemeden beklediğini bulmadığı açıktır. Ancak  ‘zafer’ açıklamalarına bakılacak olursa Öztoprak’ın bir isteği yerine geldi ve DAÜ kaosa sürüklendi. 

Bizler Mayıs 2014’te başlayan bu sürecin buralara geleceğini, Üniversitede kaos yaşanabileceğini daha ilk başta ve defalarca söylemiştik. Ancak, uyarılarımız dikkate alınmamıştı.   Gelinen noktada, Üniversitenin bu durumda bırakılmaması gerekmektedir. Yetkililerin acil olarak üniversiteyi belirsizlikten kurtarmak ve kaosu önlemek için gerekli adımları atmaları gerekmektedir.  Ama daha da önemlisi başta Hükümet olmak üzere tüm paydaşların bir an önce DAÜ yasasını demokratik, özerk, şeffaf, hesap verebilir ve sürdürülebilir ilkeler temellerinde yeniden yapılandırmak için hemen samimi ve ciddi bir çalışma başlatması gerekmektedir. DAÜ için tek doğru yol budur.

YİM bugünkü kararıyla Abdullah Öztoprak’ın rektörlüğe geri dönme ihtimalini ortadan kaldırmış ve Öztoprak’ın kariyerinde yarattığı son krizden çıkmak için halkın ve DAÜ’nün temsilcilerine zemin yaratmıştır” YD-TAK

Bu haber toplam 1432 defa okunmuştur