1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DAÜ’de gözler VYK’da
DAÜ’de gözler VYK’da

DAÜ’de gözler VYK’da

Prof. Dr. Mehmet Altınay, atama için uzlaşıya varılmayıp VYK yetkilendirilirse Anayasa Mahkemesi’nin yolunun görüleceğini kaydetti.

A+A-

Doğu Akdeniz Üniversitesi Senatosu, rektör vekili ataması konusunu görüşmek üzere dün olağanüstü toplandı… Toplantı sonucunda VYK’ya Rektör Vekili olarak atanmak üzere Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın sunulmasına karar verildi…

Gamze BAYKUR

Doğu Akdeniz Üniversitesi Senatosu, rektör vekili ataması konusunu görüşmek üzere dün olağanüstü toplandı. Senato toplantısına 51 üyeden 36’sı katılırken, DAÜ-Sen ve DAÜ Bir-Sen temsilcileri toplantıya katılmadı. Rektör olmadığı için toplantıya, yapılan oylamanın ardından Prof. Dr. Aykut Hocanın başkanlık yaptı. Prof. Dr. Aykut Hocanın başkanlığında toplanan Senato, saat 10:00’da başlayan ve 3 saat süren toplantıda yapılan oylama sonucunda Vakıf Yöneticiler Kurulu’na (VYK) rektör vekili olarak Prof. Dr. Mehmet Altınay’ı önerme kararı aldı. Öneri ise kararların yazılmasının ardından VYK’ya sunulacak.

Senato odasına giriş yasağı iddiası…
DAÜ Senatosunun dün sabah saat 10:00’da başlayan toplantısının Rektörlük binasındaki Senato Toplantı Odasında yapılması bekleniyordu. Ancak iddialara göre Senatonun olağanüstü toplantısının gayrı yasal toplantı olduğu gerekçesiyle üyelerin rektörlük tarafından Senato Toplantı Odasına girişleri yasaklandı. Senato ise olağanüstü toplantısını Elektrik Elektronik Fakültesi’nin toplantı salonunda gerçekleştirdi.

“VYK’nın başka bir rektör atama yetkisi yoktur…”
Toplantı başında konuşma yapan Prof. Dr. Aykut Hocanın, senatonun üyelerin üçte birinin imzasıyla yasanın 14/3 maddesine göre olağanüstü toplandığını belirtti. Senato olarak mevcut yasadan Rektör önerme yetkisini aldıklarını belirten Hocanın, VYK’nın, Senato tarafından önerilen Rektör Vekilini atama veya atamama yetkisi olduğunu ancak önerilen isim dışında başka Rektör atama yetkisinin olmadığını kaydetti.
Hocanın, özerkliğe ve istikrarı bozmaya yönelik senatonun rektör önerme yetkisini ortadan kaldıran yasa değişikliklerini kaygıyla karşıladıklarını kaydederek, bu kapsamda senatonun almış olduğu son kararın ise VYK’ya rektör vekili olarak atanmak üzere 29 evet oy ile Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın sunulmasına karar verildiğini açıkladı.

Altınay: “DAÜ kaostan kurtarılabilir…”
Senato toplantısının ardından basına kısa bir açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Altınay, VYK’nın, senatonun önerisini kabul etmemesi halinde, VYK tarafından vekillik için önerilecek olan isim üzerinde uzlaşıya varmaya hazır olduklarını belirterek, VYK’ya uzlaşı önerisinde bulunacaklarını kaydetti. Altınay, “Senato adayı çekilir ve bu şekilde uzlaşıya varılarak DAÜ kaostan kurtarılabilir” şeklinde konuştu. Uzlaşmak için VYK’ya öneride bulunacaklarını anımsatan Altınay, bundan daha pozitif bir yaklaşım olamayacağını belirterek, siyasilerin kafasının dikine giderek tepeden inme atama yapmak istediklerini söyledi. Prof. Dr. Mehmet Altınay, mahkeme kararını dolaştırıp yasa çıkarmaya ve atamayı VYK’nın yapabilmesi için VYK’yı yetkilendirmeye çalıştıklarını ifade ederek, uzlaşıya varılmayıp böyle bir adım atılması halinde Anayasa Mahkemesinin yolunun görüleceğini kaydetti.

Bu haber toplam 2345 defa okunmuştur