1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DAÜ rektörsüz kaldı!
DAÜ rektörsüz kaldı!

DAÜ rektörsüz kaldı!

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) eski Rektörü Prof Dr Abdullah Öztoprak’ın üniversiteye rektör vekili atanmasıyla ilgili açtığı ara emri davası sonuçlandı. Mahkeme, Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun senatonun önerisi olmaksızın rektör vekili atama kararını yetk

A+A-

Didem MENTEŞ

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) eski Rektörü Prof Dr Abdullah Öztoprak’ın üniversiteye rektör vekili atanmasıyla ilgili açtığı ara emri davası Yüksek İdare Mahkemesi’nde sonuçlandı. Mahkeme, “Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun senatonun önerisi olmaksızın vekaleten rektör atama kararı yürürlüğünü” durdurdu. Yani Mahkeme, Prof. Dr. Necdet Osam’ın DAÜ rektör vekili olarak atanması kararını iptal etti. Karara göre dava sonuçlanıncaya kadar üniversiteye rektör veya rektör vekili atanamayacak ve süreç yeniden görüşülecek. Mahkeme, ayrıca Abdullah Öztoprak’ın rektör vekilliği yetkililerinin Prof. Dr. Necdet Osam’a devredilmesi kararını iptal ederken, Öztoprak’ın “yetkilerinin devredilmemesi” talebini de ret etti.
Vakıf Yöneticileri Kurulu temsilen Avukat Tevfik Mut, Mahkeme’nin verdiği karara saygı duymakla birlikte, bu kararın icrasının durdurulması için istinafa başvurarak, üç heyetten oluşan üst mahkemeye başvuracaklarını belirtti.

Mahkemede hazır bulundular
DAÜ eski Rektörü Abdullah Öztoprak’ın rektör vekilliği yetkililerinin Prof. Dr. Necdet Osam’a devredilmesi kararının iptali ve Osam’ın rektör vekili olarak atanmasına ilişkin yürürlüğün durdurulmasıyla ilgili Yüksek İdare Mahkemesi’nde açtığı ara emri davası sonuçlandı. Yüksek Mahkeme Yargıcı Tanju Öncül’ün baktığı ara emri davası dün saat 12:00’da görüşüldü. Davacı tarafı temsilen Avukat Tahir Seroydaş adına Avukat Eda Aşan ve Prof. Dr. Abdullah Öztoprak, DAÜ Rektörlüğü temsilen Tağmaç Bilgehan, DAÜ VYK’yı temsilen Avukat Tevfik Mut, ilgili şahıs olarak Prof. Dr. Necdet Osam ve Osam’ı temsilen Avukat Olcayta Seyis ve Tağmaç Bilgehan mahkemede hazır bulundu.

Mahkeme’den durdurma kararı çıktı
Yargıç Tanju Öncül, yaklaşık 30 dakika boyunca okuduğu karada birçok olguya ve yasaya değinerek, kararını açıkladı. Öncül, özellikle Vakıflar Yönetim Kurulu’nun senatonun önerisini dikkate almayarak rektör vekili atama yetkisinin bulunmadığına vurgu yaparak, görevin senatonun yetkisinde bulunduğuna kanaat getirdi. Yargıç, buna bağlı olarak VYK’nın verdiği kararı durdurarak Prof. Dr. Necdet Osam’ın DAÜ rektör vekili olarak atanması kararını iptal etti.
Öte yandan Abdullah Öztoprak’ın rektör vekilliği yetkililerinin Prof. Dr. Necdet Osam’a devredilmesi kararının iptal edilmesine karar veren Yargıç Öncül, Abdullah Öztoprak’ın “yetkilerinin devredilmemesi” talebini de ret etti.

VYK, istinafa gitmeye hazırlanıyor  
Vakıf Yöneticileri Kurulu temsilen Avukat Tevfik Mut, Mahkemenin senatonun önerisini dikkate alarak VYK’nin rektör atama yetkisi olduğunun belirterek, VYK’nın öneriyi almadan karar vermesinin yetkisizlik olduğuna karar verildiğini söyledi. Sürecin devam etmesiyle birlikte üniversitenin istinafa gitme hakkı olduğunu hatırlatan Av. Mut, değerlendirmeler yapıldıktan sonra tek yargıçlı Yüksek İdare Mahkemesi’nin bu kararını üç heyetin görüşeceği bir üst mahkemeye taşıma kararında olduklarını söyledi. Avukat Tevfik Mut, en kısa süre içerisinde davaları dosyalayacaklarını aktararak, “ilk derece Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararın icrasının durdurulmasını talep edeceğiz. Üst Mahkeme bizim talebimizi uygun görürse, o zaman bu kararın icrası durmuş olacak. İstinaf neticelenene kadar Rektör Vekili görevine devam edebilecek” dedi.

Bu haber toplam 4323 defa okunmuştur