1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Daha fazla kafa değil Daha fazla para…
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Daha fazla kafa değil Daha fazla para…

A+A-

 



Otellerimizde az da olsa doluluk oranlarının yükseldiği görülüyor. Otelciler Birliği’nin araştırmalarına göre bu Şubat ayında geçen yılın Şubat ayına göre hem beş yıldızlı otellerde hem de bu oteller dışındaki küçük otellerde aynı oranda yani, %23.6 oranında bir artış olmuş.
***
KITOB Başkanı Mehmet Dolmacı’ya bu oranların neden artış gösterdiğini soruyorum.
Birliğin açıklamasında olduğu gibi bu artış oranları özel ilgi turizmiyle açıklanıyor. Bazı acentelerimiz özel ilgi turizmine yönelik turlar düzenliyorlar. Yani yürüyüş gibi, kuş gözlem gibi çeşitli gözlemler, doğa gezileri gibi özel ilgi turları… Sağlık turizmi de bu biçim içine girebilir.
Bafra modelinin ülkemize uygun olmadığını söylüyor Mehmet Dolmacı ve “bize daha fazla kafa değil, daha fazla para lazım” diyor.
Tabii ki özel ilgi turizmi genelde küçük ölçekli oteller için geçerli… Beş yıldızlı otellerin küçük oteller gibi aynı oranda doluluk oranlarındaki artış kumarhane turizminden kaynaklanıyor. Kumarhane turizmi de genelde Türkiye’ye yönelik olarak yapılırken özel ilgi turizmi daha çok Avrupa ülkelerinden ilgi görüyor.
Özel ilgi turizminden ülkelere daha fazla para geldiğini söylüyor Dolmacı ve örneğin Afrika’daki safari için kişi başına 20 bin dolar alındığını belirtiyor.
***
Bunları söylerken 3 yıl önce bir teşvik protokolü imzalandığını hatırlatıyor Mehmet Dolmacı… KITOB, KITSAB ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan protokolün maddi olarak tamamen Büyükelçilik tarafından finanse edildiğinin de altını çizelim.
Bu protokol bu yıl sonu bitecek ancak üç yıl daha yenilenmesi de gündemde…
Turizmde olumlu görünebilecek bu gelişmelerden farklı olarak yine KITOB açıklamasında belirtildiği gibi bu aylarda kapalı ve boş otel sayısı da artıyor. Şu anda boş ve kapalı otel sayısı geçen ay olduğu gibi 37.
***
Mehmet Dolmacı turizmi 12 aya yaymanın önemli olduğunu vurguluyor ve İskandinav ülkelerini hedef gösteriyor.
İskandinav ülkelerinde insanların yılda üç kez her seferinde 7 ila 10 gün arası tatil yapma zorunlulukları olduğunu söylüyor. Sürekli karanlık olan hava yüzünden çalışanlara bir rahatlık, psikolojik bir tedavi sağlamak için tatillerin teşvik edildiği ülkelere ‘ülkemizi pazarlamanın’ önemli olduğu ortaya çıkıyor.
Örneğin son günlerdeki güneşli ve sıcak havalarımızın İskandinavlar için bulunmaz bir ortam olduğu aşikâr.
İşte bu olanakların değerlendirilmesi ve beş yıldızlı otellere verilen teşvikler yerine özel ilgi turizminin sürekli teşviğinin sağlanması gerekiyor.

Bu yazı toplam 1846 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar