“Daha bilimsel yaklaşım”

“Daha bilimsel yaklaşım”

Süper Lig’de yer alan 10 kulübün başkanı yabancı oyuncu konusundaki düşüncelerini YENİDÜZEN’e aktardı. KTFF Yönetim Kurulu, konu hakkındaki kararını açıkladı. Yeni sezonda 3 yabancı oyuncu oynayabilecek.

A+A-

Hüseyin KIRAL

Futbol sezonunun tamamlanması ile birlikte Futbol Kulüpler Birliği Yönetim Kurulu geçtiğimiz hafta yaptığı değerlendirme toplantısında yabancı oyuncu sayısının önümüzdeki sezon Süper Lig’de iki oyuncu oynatılması istemi ile Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’na iletilmek üzere tavsiye kararı aldı. Konu ile ilgili olarak 10 kulüp başkanı YENİDÜZEN’e düşüncelerini aktardı. Genel olarak yabancı oyuncu sayısı konusunda farklılıklar olsa da, ortak görüş konunun masaya yatırılıp tartışılması, futbolumuzu ileriye taşımak adına kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapılarak bunun bilimsel yaklaşımlarla ortaya çıkmasından yana olduğu gözlemlendi.

 

Kaan Kaner: “Her sezon her şeyin sil baştan başlamasını istemiyoruz”

Süper Lig’de son iki sezonun şampiyonu Yenicami’nin Başkanı Kaan Kaner, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada her sezon aynı konuların sil baştan konuşulmasını istemediklerini belirtti Kaner; “Her sezon, her şeyin sil baştan başlaması ülke futbolunu ileriye taşımaz. Yenicami’de geleceği planlayarak yapılan yapılanma sonucu son beş sezonda dört şampiyonluk yaşadık.  Şu anda bu yapılanmanın meyvelerini topluyoruz. Futbolumuzu daha ileriye götürebilmek için bir çalıştaya ihtiyacımız var. Benim kişisel görüşüm belki de sıfır, ancak bunu bir antrenöre soracak olsanız o da size bu sayının beş olmasını söyleyecek. işte bu nedenle kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yaparak kulüpleri o yönde gelişmelerini sağlamalıyız” dedi.    

 

Bayar Piskobulu, “Önceden planlayıp arkasında durmak gerek”

Süper Lig’de sezonu ikinci olarak tamamlayan Doğan Türk Birliği’nin Başkanı Bayar Piskobulu, planlamanın önceden yapılması gerektiğini söyledi. Piskobulu; “Kulüpler Birliği Yönetim Kurulu olarak bir tavsiye kararı aldık ve bu alınmış kararın arkasındayım. Ancak bu işleri yap-boz tahtasına çevirmemek için, önceden planlama yapmak gerekir” dedi.

 

Asım Vehbi: “Belirlenen sayının altı doldurulmalıdır”

GAÜ Çetinkaya Başkanı Asım Vehbi alınan kararın arkasında olduklarını ancak, belirlenen bu sayının altının doldurulması gerektiğini belirtti. Vehbi; “Kulüpler Birliği’nin almış olduğu bu tavsiye kararının sonuna kadar arkasındayız, ancak bu sayının nereye göre 2 veya 3 olması gerekliliğinin altının doldurulmuş olması gerekiyor. Futbolumuzu daha ileriye taşımak adına en az beş yıllık planlar yapılmalı ve yapılan bu planlamanın arkasında sonuna kadar durulmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Orsel Neşe: “Binatlı olarak biz de bu kararı almıştık”

Geride kalan sezonda Süper Lig’de en çok konuşulan takımların başında gelen Binatlı’da başkan Orsel Neşe, Binatlı olarak kendilerinin de yaptıkları Yönetim Kurulu toplantısında bu kararı aldıklarını belirtti. Neşe; “2 yabancı oyuncu olması konusunda Kulüpler Birliği’nden önce Binatlı olarak kendi Yönetim Kurulu toplantımızda karar böyle bir karar aldık. Bu kararın Kulüpler Birliği ile uyuşmasına sevindim” şeklinde konuştu.

 

Redif Nurel: “Alınan tavsiye kararına katılmıyorum”   

Süper Lig’e çıktığı günden itibaren takıma kazandırdığı dünyaca ünlü yabancı oyuncularla adından söz ettiren Merit Alsancak Yeşilova Kulüp Başkanı Redif Nurel, takımda 3 yabancı oyuncularının bulunduğunu, bu oyuncuların hepsinin de kontratı olduğunu söyledi. Redif Nurel, alınan tavsiye kararına da katılmadığını ekledi. Nurel; “Kulüpler Birliği’nin tavsiye kararına kesinlikle katılmıyorum. Şuan takımda üç yabancı oyuncu var ve bu üç yabancı oyuncu ile de kontratım bulunuyor. Şimdi Kulüpler Birliği’ne soruyorum, bu oyunculara sözleşme gereği verdiğimiz paralar ne olacak? Bana bunun cevabını versinler yeter. Özellikle kaliteli yabancının ligimize ayrı bir renk ve ayrı bir hava getiriyor. Kulüpler Birliği’nin bu sayıyı azaltma yerine kaliteli yabancı oyuncu gelmesi konusunda çalışmalar yapması gerekiyor” dedi.

 

Mehmet Kadri: “Yabancı oyunculara harcanan para altyapıya harcanmalıdır”    

Baf Ülkü Yurdu Başkanı Mehmet Kadri, yabancı oyunculara harcanan paranın alt yapılara harcanması gerektiğinin altını çizerek, futbolumuzun uluslararası nitelik kazanana kadar yabancı oyuncunun ülkemizde oynamamasını ifade etti. Kadri; “Baf Ülkü Yurdu’nda 25 yıldır çeşitli görevlerde bulundum. Bir gerçek var ki, ülke futbolumuz ne yazık ki ilerlemiyor. Futbolumuz uluslararası nitelik kazanana kadar yabancı oyuncu sayısı ‘sıfır’ olmalıdır. Eğer bir gün tanınmış ülkeler arasında boy göstereceksek buna her an hazır olmamız gerekiyor. Bunun bir gün gerçekleşeceğini umarak alt yapılara daha fazla önem vermeli ve kaliteli oyuncular yetiştirmek durumundayız. Bana göre hiçbir getirisi olmayan yabancı oyunculara harcanan paraları, alt yapılara harcamalıyız” dedi.

 

Aytaç Karavezirler: “Plan ve program yapmadan bu uygulama başarılı olmaz”

Cihangir Başkanı Aytaç Karavezirler yaptığı değerlendirmede, Kulüpler Birliği ile federasyonun iyi niyetli çalıştığını ancak, alınan kararların plan ve programlı bir şekilde uzun vadeli olması gerektiğini söyledi. Karaveziler; “Bu konuda bilimsel veriler ortaya konulmadıktan sonra değişmesinden yana değiliz. Çok uzun yıllar futbolun içinde bulunuyorum ve bu süreçte, Cihangir’in ilerleye taşıyabilmemiz konusunda plan ve programlar yaparak bu günlere geldik. Kulüpler Birliği’nin iyi niyetle çalışmalar yaptığından hiçbir kuşkum yok, ancak KTFF ile iş birliği yaparak futbolumuzu daha ileriye taşımak için uzun vadeli planlar yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Koral Bozkurt: “Bu konu her yıl tartışılmamalıdır”

Mağusa Türk Gücü Kulüp Başkanı Koral Bozkurt, her yıl aynı konuları konuşmamaları açısından alınan kararların uzun vadeli olması gerektiğini ifade etti. Bozkurt; “Kulüpler Birliği’nin ürettiği bu karara katılıyoruz, ancak bu kararların her yıl tartışılmadan uzun vadeli olarak plan ve program içerinde yapılması gerekiyor. Bu noktada yabancı oyuncularla yapılan sözleşmelerin hiçbir geçerliliği bulunmuyor. Futbolumuzun daha ileriye taşınabilmesi için konunun gerçek anlamda masaya yatırılıp, tüm paydaşlar tarafından tartışılmalı ve çıkacak olan sonuçların uzun vadede uygulanması gerekiyor” dedi.

 

Salih Gökeren, “Yabancı oyuncu bulunmasına gerek yok”

Süper Lig’in en batı ekiplerinden olan Lefke’nin Başkanı Salih Gökeren, yabancı oyuncu transferlerinin olmamasını ve alt yapıya önem gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Gökeren; “Yabancı oyuncu transferlerine harcanacak paralar yerine alt yapılara daha çok emek ve para harcansa daha iyi olur. Kulüpler Birliği bir tavsiye kararı üretmiştir, federasyon da bu kararı nasıl yorumlayacak belli değil. Biz kulüp olarak her karara uyacağımızı söylemek isterim” dedi.

 

Suma Zafer Choudry: “Geçen sezonda nasılsa öyle kalsın”

Play-out karşılaşmaları sonunda Süper Lig’de kalma başarısı gösteren Gençlik Gücü’nde Başkan Suma Zafer Choudry, yabancı oyuncu konusunda geçen sezon üretilen ve uygulamaya konulan kararın değişmemesi konusunda fikir üretti. Choudry: “Kulüpler Birliği’nin almış olduğu tavsiye kararına saygılıyız. Ancak bunun bize göre size göre diye bir yapı olmaması gerekiyor. Bunun uzun yıllara dayanan bilimsel açıklamaları ile planlanması gerekli olduğuna inanıyorum. Ben yabancı oyuncu sayısının aynı kalmasından yanayım. İsteyen, iki yabancı oyuncu oynatsın, istemeyen, yabancısız mücadele etsin” ifadelerini kullandı.  

 

Yeni sezon 3 için yabancı oyuncu...

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, dün aldığı kararla yeni sezonda yabancı sayısını 3 olarak belirledi. 

Konu hakkında Federasyon tarafından yapılan açıklama şu şekilde; 

KKTC Futbol Kulüpler Birliği'nin 18-05-2018 tarihli yazısı değerlendirilmiş olup içinde bulunduğumuz Sezon'da yapılan futbolcu sözleşmeleri göz önüne alındığında, 2018 - 2019 Futbol Sezonu'nda Süper Lig kulüplerinin kadrolarında 3 yabancı futbolcu bulundurmalarına ve KKTC Futbol Kulüpler Birliği'nin talebinin ileriki günlerde tekrardan istişare edilmek suretiyle çıkacak kararın 2018 - 2019 Sezonunda uygulanmasına karar verilmiştir.

Bu haber toplam 2530 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.