1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Cumhurbaşkanlığı'ndan 'kriz' açıklaması
Cumhurbaşkanlığından kriz açıklaması

Cumhurbaşkanlığı'ndan 'kriz' açıklaması

Cumhurbaşkanılığı, sosyal medya üzerinden, müzakerelere yaşanan krizile ilgili açıklama yaptı.

A+A-

Cumhurbaşkanılığı, sosyal medya üzerinden, müzakerelere yaşanan krizile ilgili açıklama yaptı.

 

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Basın yayın organlarında son günlerde çıkan bazı haber ve açıklamaların yarattığı soru işaretleri karşısında, 24 Temmuz, Perşembe günü yapılan liderler görüşmesinde yaşanan gelişmeleri, özellikle Rum lider Anastasiades’in toplantıdaki davranışlarıyla ilgili gerçekleri kamuoyuyla paylaşmakta fayda görüyoruz.

Bilindiği gibi, söz konusu toplantı, 11 Şubat 2014 tarihli ‘Liderler Ortak Açıklamasıyla’ yeniden başlayan sürecin ikinci safhasını, yani tarafların birbirlerine öneri sunma aşamasının tamamlanıp bundan sonra nasıl ilerleneceğinin saptanmasını amaçlamaktaydı. Görüşmenin gündeminde, ayrıca, tarafların önceden ele aldığı bazı Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) liderler tarafından onaylanıp hayata geçirilmesi bulunmaktaydı.

Görüşmenin sonunda Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamadan da görüleceği üzere, taraflar birbirlerine görüşülmekte olan her 6 başlıkla ilgili önerilerini sunmakla ikinci aşamayı tamamlamış bulunmaktadır. Bundan sonra nasıl ilerleneceği konusundaki görüş ayrılıklarının giderilip sonuçlarının 2 Eylül’de yapılacak liderler görüşmesine getirilmesi hususunda iki tarafın görüşmecileri görevlendirilmiştir. GYÖ konusunda ise, bugüne kadar Güney’deki Hala Sultan Tekke’sini ziyaret edip burada ibadet etmesi engellenen vatandaşlarımızın Ramazan Bayramında Tekke’yi ziyareti konusunda mutabakata varılmış olup Bayramın birinci gününde bu ziyaret gerçekleştirilecektir.

Esasında müzakereciler aralarında sağlık, turizm, mayınların temizlenmesinin de bulunduğu 8 Güven Yaratıcı Önlem konusunda prensip anlaşmasına varmış olup bunu liderlerin onayına sunmuşlardı ancak Anastasiades söz konusu görüşmede üzerinde uzlaşmaya varılan konulara karşı çıkmıştır.

Görüşmede daha fazla ilerleme sağlanamamasının nedeni, Kıbrıs Rum liderinin sergilediği katı tutum ve diplomatik teamüllere uymayan, gerek Kıbrıs Türk tarafı gerekse Birleşmiş Milletler Temsilcilerine, hatta kendi müzakere heyetine karşı bir saygısızlık teşkil eden davranışlarıdır. Bugüne kadar elde edilen yakınlaşmaları ve yerleşmiş BM parametrelerini kabul etmemekte ısrar eden, kendi görüşlerini Kıbrıs Türk tarafına empoze etmeye çalışan Sayın Anastasiades, bunu başaramayınca asabi, uygunsuz bir tutum içine girmiş, görüşmenin önemli bir bölümünü bu şekilde geçirdikten sonra, daha görüşme tamamlanmadan tek başına müzakere salonunu terk etmiş, yani masadan kaçmıştır.

Bu haber toplam 2663 defa okunmuştur