1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’ Genel Kurul’da
‘Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’ Genel Kurul’da

‘Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’ Genel Kurul’da

2018 Mali Yılı Bütçesi Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediliyor

A+A-

Meltem SONAY

2018 Mali Yılı Bütçesi Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediliyor...

Görüşmelerin ikinci günü olan bugün gündemde Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi ve Başbakanlık bütçeleri bulunuyor…

Genel Kurul ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’ni görüşüyor...

SAAT:12:30

Taçoy: “Tarafsızlığını sön dönemlerde göremedik, güvenimizi yitirdik”

UBP Milletvekili Hasan Taçoy, Anayasa ile görevleri belirlenmiş Cumhurbaşkanı’nın zaman zaman iç siyasete oldukça müdahil duruma geldiğini ve belki de Anayasal, sistem değişikliğinin konuşulması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı’nın iç işlerine karışması isteniyorsa, bunların düzeltilmesi için de açık sözlülükle ifade edilmesi gerektiği görüşünü ifade eden Taçoy, Cumhurbaşkanı’nın son zamanlarda ‘taraflı’ davrandığını iddia etti, iç meselelerde Cumhurbaşkanı’na olan güvenlerini yitirdiklerini söyledi.

'Yaşanacakları görmek için' dörtlü koalisyonun belirli bir süre devam etmesi temennisini de belirten Taçoy, özellikle Kıbrıs Konusunun çözümü konusunda ortak görüşü olmayan koalisyonun bu konudaki tavrını merakla beklediğini, sorumlusunun da Cumhurbaşkanı olacağını söyledi.


SAAT:12:20

Berova: “Alternatif plan yaratmak durumundayız”

Yıllardır ‘Kıbrıs Sorunu’ ve ‘Müzakere’ kavramlarının hayatımızın bir parçası olduğunu ifade eden UBP Milletvekili Dr. Özdemir Berova, Cumhurbaşkanı Akıncı döneminde ‘Arasta’da kahve tokuşturularak başlatılan, yeme – içme ile başlayan’ müzakere sürecinin Crans Montona’da son bulduğunu söyledi.

Alternatif planların yaratılması gerektiği düşüncesini belirten Berova, çalışmaların bu yönde devam etmesi gerektiğini de belirtti.

‘Hane Halkına Yardım’ adı altındaki ‘Örtülü Ödenek’ tartışmasının gündeme getirdiklerini söyleyen Berova, bu konunun gündeme gelmesindeki nedenin CTP ve Cumhurbaşkanı Akıncı olduğunu savundu.

Bu kalemlerin artırıldığını söyleyen Berova, tutanaklarda CTP’li milletvekillerinin bu ödeneklere karşı olduklarına ilişkin açıklamalarının da bulunabileceğini kaydetti.

Berova, Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası’nın gittikçe güçlendiğine ve Kıbrıs Türkü’nün sanatsal anlamda dünyaya açılan bir penceresi olma yolunda olmasından da büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Berova, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın hükümetin oluşumunda yer aldığını ileri sürerek bunu da doğru bulmadığını kaydetti.

 


SAAT: 11:50

‘ÖRTÜLÜ ÖDENEK’ GÜNDEMİ…

Oğuz: “Bize malzeme verdiniz, fırsat verdiniz”

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, Meclis Genel Kurulu’nun açılma saatinin 11’e sarkmasını eleştirdi, Meclis Genel Kurulu’nun saat 10:00’da toplanması gerektiğini ifade etti.

Örtülü ödeneğin ‘Sağ partili Cumhurbaşkanları’ döneminde hep hedef gösterildiğini savunan Dursun Oğuz, bu tartışmayı Cumhurbaşkanı’nın kendisinin açtığını ileri sürdü.

‘Şeffaflık’ denip bugüne kadar Örtülü Ödenek’in de eleştirilmesi ile bu tartışmayı Cumhurbaşkanı’nın açtığını savunan Oğuz, “Dışarıdayken konuşmak kolaydı, eğer kendisiyle çelişki içine düştüyse, dün öyleydi, bugün ihtiyaç olduğunu düşünüyorsa çıksın açıklasın kimse de bir daha konuşmasın” şeklinde konuştu.

Hükümet Programı’na Kıbrıs Konusu ile ilgili herhangi bir şey yazılmamasının, Hükümet’in Kıbrıs Konusunda bir görüşü olmadığı anlamına geldiğini savunan Dursun Oğuz, “Bu da Hükümet’in kurulmasının ne kadar büyük bir marifet olduğunu ortaya koyuyor, tebrik ederim” dedi.

Kıbrıs konusunda bir boşluk olunca Cumhurbaşkanı’nın da ‘iç konulara yöneldiğini’ ileri süren UBP Milletvekili Dursun Oğuz, Cumhurbaşkanı’nın bugünkü Hükümet’in oluşumunda da payı olduğunu savundu.


SAAT: 11:20

Arıklı: “Tanıtma Kalemi’ndeki para nereye harcandı?”

YDP Milletvekili Erhan Arıklı, Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’ndeki ‘Tanıtma’ Kalemi’nden Senfoni Orkestrası, sanatçılar için harcamalar yapıldığını ifade ederek bunu eleştirdi.

Örtülü ödenekten de ‘sağa sola harcamalar’ yapıldığını söyleyen Arıklı, hem ‘Tanıtma Kalemi’, hem de ‘Örtülü Ödenek’in ciddi şekilde incelenmesi gerektiği düşüncesini belirtti.

Dünyada örtülü ödeneklerin ‘istihbarat ve güvenlik’ için harcandığını savunan Arıklı, KKTC Cumhurbaşkanı’nın ‘hangi istihbarat’ için bunu kullandığını sordu.

2017 yılına ilişkin bilgi verilmediğini de söyleyen Erhan Arıklı, “2017’de Tanıtma Kalemi’ nereye harcandı” diye sordu.

Afrika Gazetesi olayında Cumhurbaşkanının tavrının ‘irrite edici’ olduğunu savunan Arıklı, Cumhurbaşkanı’nın, Başbakanlığın camları kırılırken tepki göstermediğini ileri sürdü.


SAAT: 11:10

Başbakan’dan Hasipoğlu’na sert tepki!

“Kavramları birbirine karıştırıyorsunuz!”

İlk sözü alan UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu’nun Hükümet’in Kıbrıs sorununa ve dış politikaya ilişkin vizyonu olmadığına ilişkin ifadeleri Başbakan Tufan Erhürman tarafından tepkiyle karşılandı.

Başbakan Erhürman, Hasipoğlu’nun kavram karmaşası yaratmaya çalıştığını belirterek, kendisinin, ‘Kıbrıs sorunun çözüm formülü konusun da dört parti arasında hemfikirlik olmadığını’ ifadede ettiğini anımsattı.

Oğuzhan Hasipoğlu’nu konuşması sırasında söz alan Başbakan Erhürman, kavramların ısrarla birbirine karıştırılmaya çalışıldığını belirtti, buna izin vermeyeceğini, her seferinde de itiraz edeceğini kaydetti.

Bu sırada Genel Kurul’da sesler de yükseldi.

Başbakan Erhürman, dün de Genel Kurul’da yaptığı açıklamada,  Kıbrıs sorunun çözüm formülü konusun da dört parti arasında hemfikirlik olmadığını, bu nedenle Hükümet Programı’na çözüm formülü ile ilgili bir şey konmadığının altını çizmiş, “Bunu söylememiş olmamız Kıbrıs sorunu ekseninde hiçbir konuda hemfikirliğimiz olmadığı anlamına gelmez” demişti.

Hasipoğlu: “‘Nerede bu 4 boyutlu siyaset ve şeffaflık’ ?”

Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’nde ‘Hane Halkı’na Yardım Kalemi’ne değinen UBP Mağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, geçtiğimiz yıl da kullanılan bu kalemle ilgili bir izahat olmadığı gibi bu kalemlerin 100 bin TL’nin de attığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın göreve gelmeden önce ‘4 boyutlu siyaset ve şefafflık’ vurgu yaptığını anımsatan Hasipoğlu, ‘Nerede bu 4 boyutlu siyaset ve şeffaflık’ şeklinde konuştu.

 

Bu haber toplam 2079 defa okunmuştur
Etiketler : ,