1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. CTP ve DİSİ görüştü: Çözüme bağlılığımızı teyit ettik, liderlere desteğe devam
CTP ve DİSİ görüştü: Çözüme bağlılığımızı teyit ettik, liderlere desteğe devam

CTP ve DİSİ görüştü: Çözüme bağlılığımızı teyit ettik, liderlere desteğe devam

Başbakan ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, DİSİ Genel Başkanı Averof Neofitu ile CTP Genel Merkezi’nde bir araya geldi

A+A-

Başbakan ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, DİSİ Genel Başkanı Averof Neofitu ile CTP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Erhürman ile Neofitu baş başa görüştükten sonra heyetler arası görüşmeye geçildi. Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından ortak açıklama yapıldı. Taraflar iki parti olarak çözüme bağlılıklarını teyit ettiklerini, çözüm için çalışmalara birlikte devam edeceklerini ve liderlerin çözüm yönündeki çabalarına desteklerini sürdüreceklerini belirtti.

 

q1-037.gif

 

ERHÜRMAN: "KONUYU ÇÖZELİM, YOLUMUZA DEVAM EDELİM"

Başbakan ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman açıklamasında son dönemde tartışma konusu olan ‘loose federation - kanatları güçlü federasyon’ tartışmalarını yorumladı. Erhürman şöyle konuştu:

“Bugüne kadar müzakere masasında genel olarak Kıbrıs Türk tarafı, kurucu devletlerin yetkilerinin daha fazla olması, daha az yetkinin merkezi devlette olması konusunda ısrarcıydı. Kıbrıs Rum tarafı ise tam tersini savunuyordu. Federal devletin yetkilerinin daha fazla olmasını istiyordu. Şimdi Anastasiadis’in açıklamalarından görüyoruz ki bir pozisyon değişikliği var ve kanatları güçlü bir federasyon tezini ortaya koyuyorlar. Siyasi eşitlikten asla ödün vermemek kaydıyla Anatasiadis listesini çıkarsın görelim. Nerelerde federal devletin yetkilerini kısıp kurucu devletlere aktarıyor görelim. Benim izlenimim şudur ki bu konuda herhangi bir sorun yaşanmaz. Bir an önce çözüme ulaşmak için bu konuyu da çözelim yolumuza devam edelim. Önemli olan Anastasiadis ‘loose federation’ derken federal devletin hangi yetkilerinin kurucu devletlere aktarılması gerektiğin, düşünüyor bunun listesini görelim, ben bu konuda sorun yaşanacağını düşünmüyorum. 26 Ekim’de liderlerin görüşmesinin ardından yeniden bir araya gelip sürece nasıl yardımcı olabiliriz konuyu yeniden ele alacağız."

 

NEOFİTU: "ÇALIŞABİLİR BİR DEVLET İSTİYORUZ"

DİSİ Genel Başkanı Averof Neofitu da konuşmasında son yıllarda yapmış oldukları önemli görüşmelerden birini daha gerçekleştirmiş olduklarını ve CTP ile masaya birçok konuyu yatırıp tartıştıklarını belirtti. “Ortak hayalimiz olan ortak bir vatanda yaşama konusunu ele aldık” diyen Neofitu, iki parti olarak iki toplum liderinin diyalog kapısını yeniden açmaları yönündeki uğraşlarını destekleme kararlılıklarını ve sonuç alıcı istençlerini teyit ettiklerini belirtti. Neofitu  şöyle konuştu:

“Biz tek varlık, tek egemenlik, tek kimlik ve tek uluslararası tanınmışlık istiyoruz. DİSİ olarak şunu tekrarlamak istiyorum. Tek bir ekonomi, tek para birimi, tek reel ekonomi istiyoruz ve böylelikle güçlü bir devlet yapısını oluşturabileceğiz. Biz çalışabilir bir devlet istiyoruz”.

Neofitu bir soru üzerine siyasi eşitlik mevzusunun 1976 zirve toplantılarından beri masada olduğunu, Güvenlik Konseyi, BM belgelerinde ve kararlarında da mevcut olduğunu vurguladı.

Bu haber toplam 1909 defa okunmuştur
Etiketler : , ,