1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. CTP ve AKEL ortak komite kuruyor
CTP ve AKEL ortak komite kuruyor

CTP ve AKEL ortak komite kuruyor

CTP ile AKEL, "müzakere sürecinin takip edilmesi ve liderlere destek olunması için ortak komite kurulmasına" karar verdi.

A+A-

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile görüştü.

CTP Genel Merkezi’nde bir araya gelen CTP ve AKEL heyetlerinin yaklaşık bir saat süren toplantısının ardından Talat ile Kiprianu basın açıklaması yaparak, toplantıda alınan kararları açıkladı.

Toplantıda basına ortak açıklama da dağıtıldı.

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, bugün AKEL ile çok güzel bir görüşme yaptıklarını belirterek, bugünün, 1 Eylül Dünya Barış Günü olması sebebiyle de anlamlı bir gün olduğuna dikkat çekti.

Talat, bugün barışa olan bağlılıklarını bir kez daha ifade ettiklerini belirterek, Kıbrıs sorununun çözümü aşamasında barış gününün anlamını ve önemini iki parti olarak bir kez daha teyit ettiklerini vurguladı.

Kıbrıs görüşme sürecinin önemli aşamalar kaydettiğini ifade eden Talat, bu süreçte ayrıntıların önemli hale geldiğini, dolayısıyla misyonu Kıbrıs’ta barış ve çözüm olan iki parti olarak ortak bir komite oluşturup liderlere müzakere sürecinde yardımcı olma kararına ulaştıklarını söyledi.

Talat, bunun için iki parti olarak komiteyi oluşturup çalışmalara başlayacaklarını belirterek, “amacın; kesinlikle müzakere sürecinin yerini almak olmadığını, sadece liderler ve ekiplerine yardımcı olmak, hem de toplumların konuyu doğru algılamasını sağlayıp, muhtemel yanlışları düzeltip kamuoyunun çözüm yönünde kararlılığını sürdürmesini sağlamak, devam ettirmek” olduğunu kaydetti.

Bu çerçevede çalışmaları sürdüreceklerini ifade eden Talat, ayrıca Kiprianu’nun yaptığı çağrıya da katıldığını ifade ederek, “Kayıplar konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu, birçok kayıp bulunmasına rağmen çok sayıda kaybın henüz bulunamadığını, bu yüzden kayıpların nerede bulunabileceklerine dair bilgisi olanların Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bilgi vermesini” istedi.

Talat, bunun bir insanlık ve insani mesele olduğunu belirterek, Kiprianu ve heyetine ziyaretten dolayı teşekkür etti ve bu ziyaretin partileri için önemine vurgu yaptı.

AKEL’in çözüm sürecinde çok önemli bir aktör olduğuna işaret eden Talat, AKEL’in iktidarda olmasa da muhalefetteki en büyük güç olarak çözümü desteklediğini, çözümün de en önemli garantilerinden olduğunu kaydetti.

KİPRİANU

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da, Talat ile ekibine teşekkür ederek, bugün CTP ile çok verimli bir görüşme yaptıklarını kaydetti.

Kiprianu, müzakerelerde ilerleme olduğunun ortak değerlendirmeleri olduğunu söyledi. Ancak bir çözüme ulaşmak için hala katedilmesi gereken mesafeler olduğunu ifade eden Kiprianu, iki partinin Kıbrıs’ın ortak geleceği için önemli bir rol taşıdığının bilincinde olduğunu ve geleneksel olarak barış yönünde mücadele verdiklerine vurgu yaptı. Kiprianu, ortak değerlendirmeler sonrası kurmaya karar verdikleri ortak komite ile müzakerelerde liderlere düşünce üreterek, destek vermeyi amaçladıklarını anlattı.

Komitenin çok yakın bir zamanda kurulacağını söyleyen Kiprianu, bugünün 1 Eylül Dünya Barış Günü olduğuna dikkat çekerek, günün “Kıbrıslılara” mesaj vermek için önemli olduğunu ifade etti ve barışa ulaşmak için birlikte çalışmanın önemine vurgu yaptı. Kiprianu, Kıbrıs’ta barış için çalışmanın görevleri olduğunu kaydederek, bunun sözünü de verdi.

Andros Kiprianu, kayıp şahıslar ile ilgili konuya da değinerek, kayıplarla ilgili bilgisi olanların insanlık görevi adına bu bilgileri Kayıp Şahıslar Komitesi ile paylaşması çağrısında bulundu.

Kiprianu, konuşmasının sonunda Talat’a teşekkürlerini yineleyerek, birlikte çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

(tak)

Bu haber toplam 2275 defa okunmuştur