1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. CTP 48 yaşında
CTP 48 yaşında

CTP 48 yaşında

Kıbrıs’ta barış, demokrasi ve insan hakları mücadelesi veren Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin bugün 48’inci kuruluş yıldönümü…

A+A-

Kıbrıs’ta barış, demokrasi ve insan hakları mücadelesi veren Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin bugün 48’inci kuruluş yıldönümü…

Didem MENTEŞ

Kıbrıs’ta barış, demokrasi ve insan hakları mücadelesine ışık tutan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)’nin bugün 48’inci kuruluş yıldönümü. 1970’den günümüze “Birlik, mücadele, dayanışma” ilkeleri çerçevesinde, “yeni nesillere aydınlık bir gelecek bırakmak için” uğraş veren CTP, Kıbrıs Türk toplumunun varlığını korumak, Kıbrıs’ta ve dünyada barışı hakim kılmak için verdiği mücadeleyi aynı inançla sürdürmeye devam ediyor.

YENİDÜZEN, CTP’nin 48’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla partinin eski genel başkanları, parti genel sekreteri, ilçe başkanları ve gençlik örgütü temsilcileriyle ile görüştü, CTP’nin ülke siyaseti için önemini ve en önemli misyonunu sordu.

ctp1-005.jpg

Mehmet Ali TALAT: Kıbrıs Türk halkının en önemli güvencesidir

(2. Cumhurbaşkanı, CTP Eski Genel Başkanı)

“Cumhuriyetçi Türk Partisi Kıbrıs Türk halkının haklarını, çıkarlarını ve geleceğini güvence altına almak için her çabayı ortaya koyan bir siyasi partidir. Bu konuda bugüne kadar ortaya koyduğu siyasetler de bunu açıkça göstermiştir. Bu bağlamda CTP, Kıbrıs Türk halkının en önemli güvencesidir ve öyle olmaya devam etmektedir.

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin geleceğe yönelik birden çok misyonu vardır. En başta Kıbrıs sorunun çözümü için elinden gelen her çabayı ortaya koyması gerekir. Çünkü Kıbrıs Türk halkının bekası için Kıbrıs sorunun çözümü bir gerekliliktir. Bunun yanı sıra ekonomik ve sosyal gelişim için CTP’nin yapacağı çok şey vardır. Hükümetlerde bulunduğu dönemlerde elinden gelen çabayı ortaya koydu. Muhalefete olduğu dönemlerde de bunların olabilmesi için bir anlamda bekçilik görevi yaptı. Dediğim gibi iktidarda bulunduğu dönemlerde de birçok uygulamayı, halkımız ilk kez CTP ile gördü. Demokrasinin gelişmesi, düşünce ve fikir özgürlüğünün bugünkü düzeye ulaşması, ekonomik büyümenin sağlanması, birçok yatırımın gerçekleşmesi. Elektrikle ilgili bütün yatırımların CTP’nin döneminde olduğunu hatırlarsak ekonomiye ne kadar büyük katkıda bulunduğunu anlayabiliriz”

ctp2-004.jpg

Ferdi Sabit SOYER: Hep koç başı görev yaptı

(CTP Eski Genel Başkanı)

“Cumhuriyetçi Türk Partisi 1970’te kuruldu.  Kurulduğu o günden bu güne yeni değerleri, demokratik barışçı, insanı ve emeği ön plana çıkaran değerlerin topluma yaşantısına serpilmesine katkı sağladı, bu değerlerin serpilmesinin temel oldu.

Kuruluşundan bu yana, bu değerlerle ilgili toplumda koçbaşı görevi yaptı. Bütün bunlardan ötürü, ön yargıları yıkan çileler çeken ve acılar yaşayan üye ve kadrolarına rağmen gerilemeden bu değerlerin topluma yerleşmesini sağladı. Bu değerlerin gelişmesinde, kendinden farklı tüm siyasi partiler ve siyasi güçlerle, farklılıklar temelinde önemli bir takım değerlerin oluşmasında da önemli rol oynadı.

CTP’nin, değişen koşullarda barış, demokrasi, emeğin, insanca yaşam çıkarları için günümüzde de bu görevi vardır.

CTP’nin kuruluşu toplum, Kıbrıs’a ve dünyaya hayırlı uğurlu olsun.  İyi ki zamanında öncülerimiz kurmuş, iyi ki insanlarımız 4 elle sarılmış, mücadele etmiş, iyi ki CTP bu günlere gelmiş”

ctp3-002.jpg

Özkan Yorgancıoğlu: Siyasetin her noktasına sihirli dokunuşları oldu

 (CTP Eski Genel Başkanı)

“Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin baktığımızda ülke siyasetinin bugünlere gelmesinde, demokrasinin kurumsallaşmasında, çalışma hayatında çalışanların haklarına yasal anlamda (Toplu Sözleşme Yasası, Grev ve Referandum, Asgari Ücret Yasası) çok büyük katkıları olmuştur. Yine Kıbrıs sorunun çözülmesi konusunda CTP’nin bu alanda verdiği mücadeleler bilinir noktadır. CTP’nin hükümette ve Cumhurbaşkanlığı olduğu dönemlerde elde edilen ilerlemeler yadsınamayacak noktadadır. Tabi sorunun çözülmemiş olması bir başka konudur ama ısrarla bu konuda atılan adımlar Kıbrıslı Türklerin uzlaşmaz taraf olmasını ve çözüm isteyen taraf olma noktasına gelmesini sağlamıştır.

CTP Kıbrıslı Türklerin gerek yerel yönetimler anlamında Avrupa Parlamentosu ve diğer kurumların temsiliyetleriyle ilgili sonuç elde etmiştir. CTP’nin Kıbrıs sorunun çözülmesinde ortaya koyduğu tavırlar, referandumda ‘evet’ çıkmasının yarattığı sonuçlar, kişi hak ve özgürlüklerin gelişmesiyle ilgili çok büyük etkileri olmuştur. CTP siyasete başladığı günden geldiğimiz güne kadar Kıbrıs Türk siyasetini her alanında her noktasında sihirli dokunuşlar yapmayı becerebilmiştir.

İlerici partilerin en önemli misyonu önce kendi halklarına, sonra dünya halklarına daha iyi daha yaşanabilir bir ortam sağlamaktır. Daha kaliteli, daha demokratik, yaşam kalitesini artıracak koşulları ortaya çıkarmaktır. Cumhuriyetçi Türk Partisi de böyle bir parti olduğuna göre öncelikli görevlerinden bir tanesi budur. Yine sol felsefenin temelinde olan hem ülkede hem dünyada barışı sağlamak, insanların savaş ortamlarından uzak olmasını yaratmak da CTP’nin en önemli görevlerinden bir tanesidir. Tabi ki Kıbrıs’taki çözümsüzlüğü kaldırılması ve federal bir yapıya ulaşılması adına da bundan sonra da bu çabanın süreciğiyle ilgili herhangi bir endişem de yoktur”

t1-057.jpg

Erdoğan Sorakın: Siyasetleriyle ne kadar haklı olduğu görüldü

(CTP Genel Sekreteri)

“Cumhuriyetçi Türk Partisi bu toplumun en eski partilerinden bir tanesi. En eski, en disiplinli, en örgütlü partilerinden bir tanesidir. CTP kurulduğu 1970 yılından itibaren bu ülkede, Kıbrıs Türk toplumunun refahı, mutluluğu hak ettiği yere ulaşması için çaba gösteren, mücadele eden bir parti. Ortaya koyduğu siyasetlerle günümüzde ne kadar haklı olduğu görülen bir partidir. 1970’de kurulduğunda programına Kıbrıs’ın çözüm şeklini federasyon olarak ön gören ve süreç içerisinde 1990’da Avrupa topluluğuna üye olması gerektiğini savunan, 1998 programında iki bölgeli iki toplumlu siyasi eşitlik temelinde federasyon çözümüyle birlikte, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne girmesini savunan bir parti. Ve bugün geldiğimiz noktada neredeyse ülkemizdeki bütün siyasilerin, barış isteyen bütün kesimlerin bu noktada birleştiğini görüyoruz. Bu nedenle Cumhuriyetçi Türk Partisi, Kıbrıs Türk toplumu açısından önemli bir partidir. İkinci önemli hedefi, Kıbrıs Türk toplumun refahını, mutluluğunu geliştirme ve hak ettiği yere ulaşmasını sağlamaktır. Diğer önemli bir görev, bu toplumda eşitlik, adalet temelinde bir düzenin yerleşmesini sağlamaktır. CTP’nin önemli görevlerinden bir tanesi de bu toplumun bütün değerlerinde sahip çıkmak ve kendi kendisine yetecek bir ekonomi için gerekli düzenlemeleri yapmaktır”

t2-053.jpg

Rıfat Arşehit: Toplum demokrasiye CTP ile geçti

 (Lefkoşa İlçe Başkanı)

“Geçmişte günümüze Cumhuriyetçi Türk Partisi, ülke demokrasisi, barış mücadelesi ve emeğin hakları için vazgeçilmez olduğunu göstermiştir. Ve bugüne kadar alınan bütün haklarda, yapılan toplumsal iradelerde CTP’nin rolü vardır. Bu toplum demokrasiye, CTP hükümete gelmeye başlayınca geçti. CTP’nin geleceğe yönelik en önemli misyonu toplumu barışa götürmek olmalıdır”

t3-028.jpg

Oktay Kayalp: Demokrasimizin en önemli mihenk taşıdır

(Mağusa İlçe Başkanı)

“Cumhuriyetçi Türk Partisi Kıbrıs Türk demokrasisinin şuanda son 50 yılda en önemli mihenk taşıdır. Ülkemizde demokrasinin, insan haklarının, barış mücadelesinin gelişmesinde en büyük rolü oynamıştır, bu konuda şehitler vermiştir, aileleri acılar çekmiştir. Ama bugün eğer geldiğimiz noktada konuşabiliyorsak, yayın yapabiliyorsak, eğer insanlarımız demokratik bir yaşam yaşayabiliyorsak, insanlarımız uyurken rahat uyuyorlarsa CTP’nin üyelerinin, parti olarak verdiği mücadelenin bunda büyük etkisi vardır. CTP’nin kurulduğu günden beri en büyük misyonu, Kıbrıs’ta barışın sağlanmasıdır. Bu misyonunun sonuna barış sağlanana kadar devam edeceğini düşünüyorum. Tabi demokratik yaşamın gelişmesi, insan haklarının da gelişmesi CTP’nin önemli misyonları arasındadır. Bu ülkenim demokratik bir hukuk devleti olması CTP’nin misyonları arasındadır. Ama en önemli misyonu ülkemizde barışın sağlanmasıdır”

t4-013.jpg

Mehmet Kale Kişi: Toplumun barış kavgasında dayanacak direğidir

(Girne İlçe Başkanı)

“Cumhuriyetçi Türk Partisi alelade bir siyasi parti değildir. CTP Kıbrıs Türk toplumunun demokrasi, barış ve insanca yaşama kavgasında dayanacak direğidir. Kurulduğu zor zamanlarda hem partinin kurumsal yapısı hem de partililer hayatlarından büyük ödünler vererek bu kavgayı vermiştir. Yine kurulduğu ilk günden itibaren Kıbrıs Türk halkının tam anlamıyla kurtuluşunu, Kıbrıs sorunun çözümünde olduğu tespitiyle iki toplumlu, iki kesimli bir federal çözüm mücadelesini en zor zamanlarda vermiştir. Federasyon kelimesini cümle içinde kullanmanın zor olduğu zamanlarda verdiği mücadele sayesinde bugün toplumun tüm kesimleri çözümün şart olduğu ve bunun yegane şeklinin federasyon olduğunun idrakine varmıştır. Bizlere düşen tarihi sorumluluk emek, demokrasi ve barış kavgasını yükseltmek ve her şartta amaçlarımızda yer alan amaçları yerine getirmektir. İyi ki CTP var! 48. yaşı kutlu olsun”

p1-029.jpg

Vasfi Candan: En büyük misyonu barışı sağlamaktır

(Güzelyurt İlçe Sekreteri)

“Cumhuriyetçi Türk Partisi ülke siyaseti için vazgeçilmezdir. 1970’de kuruldu ve o günden sonra ortaya koyduğu politikaların doğruluğu gün geçtikçe anlaşılmaktadır. Kıbrıs’ta federal çözümü ilk ortaya atan partidir. Ve bugün gerek ülkemizde gerek Rum tarafında gerekse AB’de ve BM’de gelinen en son sonuç federal bir çözümden başka herhangi bir çözüm şekli mümkün değildir şeklinde bir görüş oluşmuştur. Bütün görüşmeler de bu zemin üzerinde devam etmektedir. Umarım ki bir anlaşma olacaksa iki toplumlu, iki bölgeli, iki toplumun eşitliğine dayalı federal bir Kıbrıs Cumhuriyeti yönünde olacaktır. CTP’nin geleceğe yönelik en önemli misyonu bu ülkede barışı sağlamaktır. İki toplumun yan yana eşit koşullarda yaşayacağını, birbirini ezmeyeceği, birbirinin haklarına saygı duyacağı, adalet içerisinde, dünya ile ilişkilerini en üst düzeye ulaştıracak şekilde bu ülkeyi bir barış adası yapmaya dönük bir misyonu olmalıdır”

ctp4-002.jpg

Hüseyin Mülazim: Hep yol gösterici  oldu

(İskele İlçe Başkanı)

“1970’de Cumhuriyetçi Türk Partisi kuruldu ve o günden beri ülke siyasetine yön vermeye devam ediyor. Bu tarih sürecinde gösterdi ki, CTP Kıbrıs Türk toplumunun tarihinde hep yönlendirici, yol gösterici pozisyonda oldu. CTP barış sürecinde, Annan Planı’nda, ekonomik, demokrasi ve özgürlük süreçlerin de hep rol oynamış, toplumun yön çizeni olmuştur. O yüzden CTP Kıbrıs Türk toplumunun hayatında var olmalıdır, Kıbrıs Türk toplumu CTP ile var olmaya devam edecek. Kıbrıs Türk toplumu barışı, çözümü, demokrasiyi ve özgürlüğü de var olmasıyla ve CTP’nin verdiği mücadeleyle kazanacak. CTP Kıbrıs Türk toplumunun olmazsa olmazıdır. CTP’nin kurulduğu günden beri en önemli misyonu Kıbrıs’ta barışın, federal bir çözümün hayat geçirilmesidir. Dolayısıyla CTP federal bir çözüm ile ilgili üzerine düşeni yapmaya devam ediyor. Bu konuda en ufak bir tereddüt yok. Bunu yaparken olası bir çözümde, federal bir Kıbrıs’ta güçlü, dinamik ve ekonomik olarak da ayakta durabilecek pozisyona sokmak zorundadır. Evet, Kıbrıs’ta federal bir çözümün en büyük savunucusu ve rolü üstlenen CTP’dir. Bunun yanında iç siyasette, ekonomide ve Kıbrıs Türk toplumunun gelişmesinde de mücadele etmelidir”

p4-005.jpg

Vehit Nekipzade: İktidar olduğu dönemlerde ilerici yasalar hayat buldu

 (Lefke İlçe Başkanı)

“CTP Kıbrıs’ın Türk bölgelerinde Geçici Türk Yönetimi ve ardından da Türk Yönetimi idaresinin hüküm sürdüğü bir dönemde, henüz Siyasi Partiler Yasası bile yokken Av. Ahmet Mithat Berberoğlu başkanlığında 15 cesur abimizin girişimiyle, Dernekler Yasası tahtında kuruldu. Kurulduğu günden itibaren birbirinden ayrı bölgelerde yaşamlarını sürdüren yurttaşlarımıza demokratik bir ortamda yaşama hakkı yaratmak için uğraş verdi. Bütcenin tartışılması için “Bütçe Meclise” Sosyal Sigorta güvencesi için “İşçiye Sosyal Sigorta” Kıbrıs’ta onurlu bir yaşam sürebilmemiz için “Kıbrıs’ta Fedaral Çözüm” çalışanların haklarının teslimi için “Emek En Yüce Değerdir” sloganlarıyla işe koyuldu.

CTP’nin sloganlaşan o ilk mücadeleleri bir bir gerçekleşmeye başladı. Daha 1970’lerdeki “Kıbrıs’ta Fedaral Çözüm” hedefi bugün Kıbrıs’ın her 2 toplumu, Türkiye, Yunanistan, BM ve benzeri Uluslararası Kuruluşlar tarafından da kabul görmüştür.

CTP’nin iktidar olduğu dönemlerde, birçok ilerici yasalar hayat bulmuştur. Daha demokratik, insan onuruna yakışır şekilde, paylaşımın olduğu adil bir düzen için çaba harcanmıştır ve harcanacaktır.

CTP’nin yukarıda belirtilen çabaları yanında barış çabaları da Kıbrıs’ta onurlu bir barışa ulaşılıncaya kadar devam edecektir”

p3-011.jpg

Bertu Dedeler: Sosyal hakların ileriye gitmesini sağlamıştır

(Gençlik Örgütü Başkanı)

“Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin ülke siyaseti için önemi insanların refah seviyesini yükseltmesi, sosyal haklar olarak ileriye gitmesi ve her zaman Kıbrıs sorununa olan bakış açısıyla memleketin ileriye gitmesini sağlamıştır. CTP’nin ileriye dönük en iyi misyonu sosyal hakların daha ileriye gitmesi, ekonomik durumu artıya geçmesi olup, 2019’da artık bunu ortaya koymak olacaktır. Ekonomik ve sosyal politikaları gerçekleştirmek için elinden geleni yapacaktır. CTP hiçbir zaman çözüm ve barış sürecine olan düşüncesi değişmedi. Her zaman olduğu gibi iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı, BM parametreleri CTP’nin olmazsa olmazı, bundan sonra da olacaktır. Fakat bugüne gelen kadar güçlü bir ekonomi için CTP kolları sıvadı. Çözüm ve barış yolunda herkesin refah seviyesini yükseltmek en büyük görevi olacaktır”

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181227143527.jpg

 

 

Bu haber toplam 2840 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler