1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çözümün faturası 33 milyar euro
Çözümün faturası 33 milyar euro

Çözümün faturası 33 milyar euro

Kıbrıs sorununun çözümlenmesinin faturasının 33 milyar Euro olduğu ve buna ek olarak Maraş için 5 milyar Euro gerektiği belirtildi.

A+A-

Simerini gazetesi “Kıbrıs Sorununun Çözümünün Faturası-İki Kesimli İki Toplumlu Federasyonun Ekonomik Boyutu” başlıklı manşetten yer verdiği haberinde Kıbrıs sorununun, iki kesimli, iki toplumlu federal zeminde çözümlenmesi durumunda, ekonomik bedelinin neler olacağını dair verilerden bahsetti.

Ekonomistler ve ekonomi analizörlerine göre yeni Federal Kıbrıs’ın ekonomik konularının Annan Planı temelinde olacağını yazan gazete 2004 yılında, çözümün maliyetinin 16 milyar Kıbrıs lirası ( 26 milyar Euro) olarak hesaplandığını, bugünkü koşullar altında ise bunun 33 milyar Euro’ya yükseldiğini belirtti.
Çözümün faturası içerisinde, geri dönmeyecek olan göçmenlere yönelik tazminat, gerekli olan alt yapı çalışmalarının maliyeti, Kıbrıs Türk devletinin AB normlarına uyumlaştırılması, Kıbrıslı Türklerin yaşam seviyesinin ve kamu hizmetlerinin iyileştirilmesinin de yer aldığını belirten gazete çözümün, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum devletlerine olan yararlarına, yeniden birleşmenin ekonomik faydalarına, çözümün “tehlikelerine” de ayrıntılı bir şekilde yer verdi.
Gazete Maraş ve limanın açılması için 5 milyar Euro’nun gerektiğine de dikkati çekti.

TAK

Bu haber toplam 1876 defa okunmuştur