1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. ‘Çözümden önce %30 pay!’
‘Çözümden önce %30 pay!’

‘Çözümden önce %30 pay!’

Kıbrıslı Rum liderliğinin, çözümden önce olsa dahi Kıbrıslı Türklere “doğal gaz gelirlerinden pay” önerdiği iddia edildi:  “Kıbrıslı Türkler oluşturulacak hesaptan çözümden önce de para çekebilecek.”

A+A-

Anastasiadis’ten ‘Doğaz Gaz Önerisi’ iddiası: ‘Çözümden önce %30 pay!’

Kıbrıslı Rum liderliğinin, 9 ağustos görüşmesinde, çözümden önce olsa dahi Kıbrıslı Türklere “doğal gaz gelirlerinden pay” önerdiği iddia edildi:  “Kıbrıslı Türkler oluşturulacak hesaptan çözümden önce de para çekebilecek.”
 

“Münhasır Ekonomik Bölgenin (MEB) tanınması karşılığında ilk gelirlerin ortaya çıkacağı 2022 yılından itibaren Kıbrıslı Türklere doğal gaz hesabından para çekilmesine imkan tanınacak.”

Politis’in iddiası: Kıbrıslı Türk lider Akıncı teklife olumlu yaklaştı ve Türkiye’nin de incelemesi için öneriyi yazılı istedi. Anastasiadis öneriyi ‘nonpaper’ olarak iletti. Öneri TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da önüne duruyor.

Kıbrıslı liderlerin 9 Ağustos’taki görüşmesi sonrasında Mustafa Akıncı, “Rum tarafının da hidrokarbonla ilgili bir önerisi olduğunu” belirtmiş, “Ama söyleyebilirim ki sundukları öneri bir çıkış yolu içermemektedir” demişti.


Kıbrıslı Rum liderliğinin 9 Ağustos görüşmesinde “çözümden önce de Kıbrıslı Türklere doğal gaz gelirlerinden pay önerdiği” açıklandı. Anastasiadis’in Kıbrıslı Rum gazetecilere yönelik bilgilendirme toplantısında bu önerisini açıkladığı basına yansıdı.

Anastasiadis’in Kıbrıslı Rum gazetecilere yönelik bilgilendirme toplantısında bu önerisini açıkladığı basına yansıdı.
Münhasır Ekonomik Bölgenin (MEB) tanınması karşılığında yapılan öneriye, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın olumlu yaklaştığı ve öneriyi “yazılı” talep ettiği de iddialar arasında…
Politis gazetesi şu iddiayı manşetine taşıdı: Kıbrıslı Türk lider Akıncı teklife olumlu yaklaştı ve Türkiye’nin de incelemesi için öneriyi yazılı istedi. Anastasiadis öneriyi ‘nonpaper’ olarak iletti. Öneri TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da önünde duruyor.
Kıbrıs Türk tarafı ya da Türkiye henüz iddialarla ilgili bir açıklama yapmadı.

 

2020’den itibaren


Anastasiadis’in Kıbrıslı Rum gazetecilere yönelik bilgilendirme toplantısında, “Doğalgazla ilgili İlk gelirlerin ortaya çıkması beklenen 2022 yılından itibaren Kıbrıslı Türklere doğal gaz hesabından para çekme imkan tanınacak” dediği konuşuluyor.


Doğal gaza karşı MEB


Politis gazetesi gelişmeyi “Doğal Gaz Geliri Karşılığında Münhasır Ekonomik Bölgenin (MEB) Belirlenmesi – Başkan’ın Karşı Önerisi: Kıbrıslı Türklere Çözümden Önce de Doğal Gaz Fonundan Para – Gelir Karşılığında MEB’in Belirlenmesi” başlıkları altında manşete taşıdı.
Politis; Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in Mustafa Akıncı’ya, doğal gaz gelirlerinin paylaşımı konusunda yeni bir “gayrı resmi belge” (nonpaper) sunduğunu iddia etti.
Anastasiadis’in önceki gün Kıbrıs Rum basın mensuplarına Başkanlık Sarayı’nda bilgilendirmede bulunduğunu ve söz konusu önerisi hakkında bilgi aktardığını yazdı.
Anastasiadis’in basın mensuplarına, 9 Ağustos tarihli görüşmede Akıncı’ya sunduğu öneriye ilişkin bilgi verdiği öne sürüldü.

Gazete, Anastasiadis’in önerilerini şu şekilde sıraladı: 

-“Kıbrıslı Türklerin, doğal gazın idaresi konusunda yaşanan gelişmelerden ve alınan kararlardan bilgi sahibi olmalarını sağlayacak bir bilgilendirme mekanizmasının kurulması.

-Doğal Gaz Fonu’yla ilişkili olan ve doğal gaz gelirlerinin Kıbrıslı Türklere denk düşecek olan oranının yatırılacağı bir banka hesabı açılması. Bu oranın yüzde 30 olacağı düşünülüyor.

- Doğal gazdan ilk gelirlerin gelmeye başlaması beklenen 2022 yılından itibaren Kıbrıslı Türk doğal gaz hesabından para çekilmesine imkan tanınması.

- Anastasiadis, Kıbrıslı Türklerin doğal gaz gelirlerinden, Kıbrıs sorununun çözümünden önce pay almaya başlayabilmesi önerisine karşılık Türkiye’nin Kıbrıs’la Münhasır Ekonomik Bölgeleri belirleme yoluna gitmesi şartını koşuyor.”

 


Türkiye’nin de önünde


Politis gazetesi; Akıncı’nın bu teklife olumlu yaklaştığını ve öneriyi “yazılı” talep ettiğini sayfalarına taşıdı. Önerinin meseleye taraf olan garantör Türkiye’nin de incelemesi için “nonpaper” olarak Akıncı’ya gönderildiği iddia edildi.
Bir diğer iddia söz konusu önerinin Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önünde olduğu, ancak, bu teklife henüz bir yanıt verilmediği yönünde ortaya atıldı.
Anastasiadis’in önerisinde “çözümden önce Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni tanıma koşulu” da getirdiği, o nedenle, “önerinin kabul görme ihtimalinin düşük olduğu” yorumu yapıldı.
 


Akıncı ne söylemişti?

Kıbrıslı liderlerin 9 Ağustos’taki görüşmesi sonrasında Mustafa Akıncı, “Rum tarafının da hidrokarbonla ilgili bir önerisi olduğunu” belirtmiş, “Ama söyleyebilirim ki sundukları öneri bir çıkış yolu içermemektedir” demişti.
O tarihte, görüşmede hidrokarbon konusunun da ele alındığını kaydeden Akıncı, kendi önerilerine olumsuz yanıt aldıklarını hatırlatarak, şunları dile getirmişti:
“Burada tablo net: Ya bir şeyi birlikte yaparsınız, ya da yapamadığınız noktada ayrı ayrı yaparsınız. Şu an olduğu gibi... Birlikte olsa daha iyi olur, gerginlikleri azaltır, bizi birlikte daha iyiye taşır ama bu olmayınca bir taraf eli kolu bağlı seyredemez. Durum bu olduğu sürece Kıbrıs Türk tarafı Türkiye ile birlikte kendi araştırma ve çalışmalarını yapmak zorunda olacaktır.”
Akıncı, Kıbrıs Rum liderliğine hidrokarbon konusunda “iki toplumdan eşit sayıda üyenin katılımıyla oluşacak” ortak bir komite önerisi yapmıştı.
Öneri, komitenin Birleşmiş Milletler gözetiminde olmasını, ayrıca Avrupa Birliği'nin (AB) de gözlemci olarak komitede yer almasını içeriyordu.

 
 


 

Bu haber toplam 4274 defa okunmuştur