1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Çözüm yıllar değil, aylar içinde mümkün"
Çözüm yıllar değil,  aylar içinde mümkün

"Çözüm yıllar değil, aylar içinde mümkün"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kararlılık ve müzakerelerdeki ivmenin devam etmesi halinde çözümün yıllar değil, aylar içerisinde mümkün olacağını söyledi.

A+A-

 

Mustafa Akıncı, Brüksel müzakerelerinin son gününde arasında Reuters ve Wall Street Journal temsilcilerinin de bulunduğu gazetecilerle bir araya geldi. Akıncı, Ekonomist temsilcisine de ayrı mülakat verdi.

Kahvaltılı toplantıda Akıncı, Brüksel ziyaretinde, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların çıkarlarını dikkate alan bir çözüme ulaşmak için olan kararlılığı vurgulama fırsatı bulduğunu kaydetti

Müzakerelerde ortaya çıkan kararlılık ve ivmenin devam etmesi halinde bir çözüme ulaşmanın yıllar değil aylar içerisinde mümkün olduğunu belirten Akıncı, “Bu ivme ve kararlılık devam etmesi halinde Kıbrıs sorununun çözümü yıllar değil aylar içerisinde gerçekleşecektir” dedi.

Uzun yıllar Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin birbirlerini uzun yıllar düşman olarak gördüğünü ancak bunun da değişmesi gerektiğini eden kaydeden Akıncı, bunun Türkiye ve Yunanistan için de geçmişte geçerli olduğunu, yeni bir anlayışla bir çok yeni fırsatın doğacağını vurguladı.

ADADA ÇÖZÜME ULAŞILMASININ ÖNEMİ

Adanın etrafında yaşanan sorunlara ve çatışmalara dikkat çeken Akıncı, kapsamlı bir çözümün bölge için de yapıcı bir emsal teşkil edeceğini söyledi.

AB için da adadaki çözümsüzlüğün bir sorun teşkil ettiğini kaydeden Akıncı, çözümsüzlüğün onlarca yıl daha sürmesinin kabul edilemez olduğunu adada bulunacak bir çözümün bölge halkları için “cesaret verici” olacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı, bu güne kadar, “çözüm planı ile AB üyeliğine evet deyip AB üyeliği dışında bırakılan” bir durumun hasıl olmadığını da vurguladı.

Kıbrıslı Türklerin AB ile ilişkilerini daha yüksek seviyeye çıkarmak istediğini bunun Kıbrıslı Türklerin muhtemel AB üyeliğinden sonrası için de çok önem taşıdığını ifade eden Akıncı, bu durumun AB yetkilileri tarafından da iyi kavrandığını gördüğünü ve gelecek aylarda ilişkilerin daha ileriye taşınması için adımların atılmasının beklediğini ifade etti.

Müzakerelerle ilgili olarak gelinen aşamada üzerinde anlaşılan ve alışılmamış noktaların netleştirildiğini ifade eden Akıncı, görüş ayrılığı olan noktalarda uzlaşı sağlanması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

ELEKTRİK

Cumhurbaşkanı Akıncı, güven arttırıcı önlemlerde gelinen aşamalar hakkında da bilgi verdi.

Kuzey ve Güneydeki elektrik şebekelerinin interkonekte çalışmalarının altı ay içerisinde tamamlanmasını beklediklerini kaydeden Akıncı, bunun elektrik birim fiyatların düşürülmesini ve daha çok yenilenebilir enerji uygulamasının sisteme dahil edilmesini mümkün kılacağını söyledi.

MOBİL TELEFONLAR

Mobil iletişimde yaşanan sorunla ilgili olarak da, böyle bir sorunun bu çağda yaşanmasının anlaşılabilir olmadığını kaydeden Akıncı, teknik sorunların giderilmesinin birkaç hafta alabileceğini ancak siyasi kararın alındığını ifade etti.

Akıncı, göreve başlamasının ardından 60 gün geçmeden bu konuda adım atılmış olmasından çok mutluluk duyduğunu çünkü geçmişte bu yöndeki denemelerin hep başarısız olduğunu belirtti.

GEÇİŞ NOKTALARI

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri ile iki tane daha geçiş noktası açma kararı alındığını birinin Lefke diğerinin de Derinya bölgesinde olduğunu kaydeden Akıncı, bu geçiş noktalarının da uzun zamandır gündemde olduğunu ancak açılamadığını kaydetti. Akıncı, geçişlerin altyapı hazırlıklarının tamamlanmasının bir iki ay alabileceğini söyledi.

Erhan Erçin de geçiş noktalarının Yeşil Hat Tüzüğü’ne de dahil edilmesi gerektiğini, konunun yakın zamanda Avrupa Komisyonun da gündemine alınmasını beklediklerini söyledi.

RADYO FREKANSLARI

Radyo frekanslarında yaşanan çakışmayla ilgili olarak da Akıncı, Radyo frekanslarındaki sıkıntılar konusunda da teknik bir komitenin çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

HALKLARIN ALGISINDA DA ÇALIŞIYORUZ

Liderler olarak halkların algısına da çok önem verdiklerini ve yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Akıncı, bu düşünceyle Kıbrıs Rum Yönetimi lideri ile birlikte Kuzey’den Güney’e ardından da Güneyden Kuzey’e yürüyerek geçerek ziyaretler gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Akıncı, “Halklar her iki lideri birlikte gördüğünde bir şeylerin değiştiğine inanmaya başlarlar” dedi.

Limasol’daki bir tiyatro konserini de birlikte izlediklerini ifade eden Akıncı, Anastasiadis’in bu ziyarete karşılık vermek için Temmuz ayı sonunda Salamis Antik Tiyatro’da sahnelenecek Kıbrıs Rum Senfoni Orkestrası’nın konserini izleyeceğini ifade etti.

İYİLEŞTİRMELER

Akıncı, AB ile ilişkilerin iyileştirilmesi talepleriyle de ilgili sorulan soruları da cevapladı.

Kıbrıslı Türklere Avrupa Parlamentosu’nda iki koltuk ayrılmış bulunduğunu anımsatan Akıncı, yapılabilecek iyileştirmelerden birinin Kıbrıslı Türklerin AP işleyişini daha iyi görebilmesi için iki Kıbrıslı Türkün oturumlara davet edilmesi olduğunu söyledi.

AB üyelik sürecinde 35 bölüm bulunduğuna da işaret eden Akıncı, ancak Kıbrıs Türkleriyle uyum sürecinde sadece 12 bölümde çalışmalar yürütüldüğünü ve bu konuda da bir açılım yapılması gerektiğini söyledi.

MALİYETLİ BİR ÇÖZÜM

Adada bulunacak bir çözümün, maliyetli bir çözüm olacağını, yeni ikamet yerlerine de ihtiyaç duyulacağını kaydeden Akıncı, “Bu maliyetli bir çözüm olacak, yerinden edilecekleri ne kadar az tutmaya çalışsak da yeni yerleşim yerlerine gerek duyulacaktır. Bu da büyük maliyet demektir” dedi.

GARANTİLER

Garantiler konusuna da değinen Akıncı, garantilerin uluslararası bir antlaşmadan kaynaklandığını, bunun için Yunanistan, Türkiye, İngiltere, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rumların hemfikir olması gerektiğini, konuyu görüşmek üzere Eylül’de bir çoklu görüşme öngördüklerini ancak görüşmenin gerçekleşmesinin Eylül’e kadar müzakerelerde alınacak yola bağlı olacağını söyledi.

Her şeyin zamanlı yapılması gerektiğini, zamanlı yapılmadığında sürece zarar verilebileceğini, bunun geçmişte görüldüğünü ifade eden Akıncı, “Önümüzdeki tüm konularda anlaşırsak o zaman garantiler konusunda da karşılıklı kabul edilir bir şey buluruz” dedi.

SU VE DOĞAL GAZ

Akıncı, Türkiye’den gelecek su ve Akdeniz’den çıkarılacak doğal gazın Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar, Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için muazzam bir fırsat yaratacağını söyledi.

TEMASLAR

Avrupa Birliği yetkilileriyle temaslarında edindiği algının sorulması üzerinde Akıncı, temaslarında çözümün yakın zamanda ulaşılabileceğine olan inancı gözlemlediğini ifade etti.

Akıncı, yaptığı görüşmelerde yetkililerin, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs Rum tarafını ve Kıbrıs Rum tarafının da Kıbrıs Türk tarafını  eleştirme gayreti içerisinde olmadığını açıkça dile getirmesinin de yeni bir açılım olduğunu kaydetti.
Akıncı’nın ziyaretinde AB yetkilileriyle görüşme girişimlerinin Kıbrıs Rum tarafından engellenmeye çalışılmamasının değerlendirilmesinin istenmesi üzerine Akıncı, geçmişte tarafların sürekli olarak birbirini suçlamaya odaklandığını bugün ise tarafların çözüme odaklandığını, geçmişe göre en büyük farklılığın bu olduğunu söyledi.

HELLİMİN DENETİMİ BİR ANTLAŞMAYA KADAR ULUSLARARASI ŞİRKET TARAFINDAN YAPILACAK

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Müzakere Heyeti üyesi Erhan Erçin ise açıklamasında, helliminin denetiminin çözüme ulaşılıncaya kadar uluslararası bir şirket tarafından yapılması görüşü bulunduğunu kaydederek, menşe kaydının da yapılmasının ardından bu ürünün ekonomik değerinin de artacağını söyledi.

Erçin, “Yeşil hattın her iki tarafında denetimlerin uluslararası bir şirket tarafından yapılması yönde bir genel anlayış var” dedi.
(tak)

Bu haber toplam 1584 defa okunmuştur