1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "ÇÖZÜM ÜRETME ZAMANI"
"ÇÖZÜM ÜRETME ZAMANI"

"ÇÖZÜM ÜRETME ZAMANI"

Dört sağlık örgütü bugün yaptığı basın açıklamasında sağlıkta yaşanan sıkıntılara değindi.

A+A-

Dört sağlık örgütü bugün yaptığı basın açıklamasında sağlıkta yaşanan sıkıntılara değindi, Sağlık Bakanlığına sert eleştirilerde bulundu. Sağlık Bakanı’nın sorumluluğa davet edildiği basın açıklamasının tam metni şu şekilde:

“Hekim, teçhizat ve alt yapı eksiklikleri nedeni ile kamu hastanelerinden yapılmak zorunda kalınan sevklerin sorumlusu Sağlık Bakanlığı’dır.

Basında, hekimleri itibarsızlaştırıcı, alenen saldırı unsurları içeren, karalamacı yayınlar ülkemizde alışkanlık haline gelmiştir. Başka hiç bir meslek grubuna bu kadar sık, bilgiden yoksun saldırılar yapılmamakta, ve başka hiç bir mesleğin örgütleri bu kadar sık kınama açıklaması yapmak zorunda kalmamaktadır. Yazılanlar, hasta haklarının savunulması amacından son derece sapmış durumdadır. Hastanelerdeki kısıtlı imkanlara rağmen var gücüyle hastalarına şifa vermeye çalışan hekimlere saldırıların sonu gelmemektedir. Gün geçmiyor ki bir sağlık çalışanı sözlü ya da fiziki şiddete maruz kalmasın. Bu durumdan, sorumsuz ve etik dışı bir şekilde yayın yapan basının payının büyük olduğu aşikardır. Sağlık Bakanlığı ise hekimlere basında yapılan saldırılara karşı korkak sessizliğini korumaktadır. Hastanelerde yeterli sayıda hekim bulundurmak, alt yapı, malzeme eksikliklerini gidermek gibi bir çok sorumluluğunu yıllardır umursamayan Sağlık Bakanlığı, verilen hizmetlerin hekimlerden kaynaklanmayan aksaklıklarında sessiz kalarak kendini unutturmaya çalışmaktadır.

Yalan yanlış ifadeler kullanılarak hekimlerin medyada hedef gösterilip suçlanması, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaktadır. Yakın zamanda basın tarafından benzer bir karalamaya maruz kalan kamu hastanelerinde görev yapan tek çocuk nöroloji uzmanı meslektaşımız yaşadığı haksızlığa dayanamamış, istifa etmiştir. Kamu hastaneleri sahip olduğumuz tek çocuk nöroloji uzmanını kaybetmiş, üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen söz konusu meslektaşımızın yeri doldurulamamıştır. Bu kayıp en fazla çocuk nöroloji uzmanının hizmetine ihtiyaç duyan hastalarımızı etkilemiştir.

Geçtiğimiz günlerde ise görevini layıkıyla yapmış olan bir meslektaşımız aleyhinde sorumsuz ve bilgisizce, gazetecilik etik değerlerine uymayan yayınlar yapılmıştır. Söz konusu yayınları yapan Kıbrıs Gazetesi ve Havadis Gazetesini şiddetle kınar, bu husustaki hukuki haklarımızın saklı olduğunu belirtmek isteriz. Gazeteciler bütün kaynaklardan eline ulaşan bilginin doğruluğunu sınamalı, gerçeğe ulaşabilmek için elindeki tüm imkânları kullanmalıdır. Haberde konu edilen bütün tarafların ifade özgürlüğüne saygı göstermeli, adil olmalı ve tarafsızlık adına görüşlerine haberde yer verilmelidir. Haberde adı geçen meslektaşımızın görüşü alınmadan haber yapılmış olması etik değerlere aykırı, temel insan haklarına saldırı niteliği taşımaktadır. Medya Etik Kurulu’nu gazetecilik mesleği ilkelerine uygun yapılmayan söz konusu haberlerle ilgili göreve çağırmayı borç biliriz.

Unutulmamalıdır ki, bugün hastanelerimizde yaşanan insan iş gücü(hekim, hemşire, personel), alt yapı eksiklikleri ve yoklukların sorumlusu hekimler değil hükümetin ta kendisidir. Giden hekimlerin yeri doldurulmamakta, eksiklikler giderilmemekte, sağlığa yatırım yapılmamakta, tüm bunların sonucunda yurttaşın sağlığı zarara uğratılmaktadır. Ne üzücüdür ki sorumsuz hükümetlerin beceriksiz icraatları sonucunda kamu hastanelerinden hekimlerin kaybı devam edecektir. 2017 yılının ilk yarısında 10 kadar kamu hekimi görevinden ayrılmıştır. Sağlık Bakanlığı’nı, hekimlere yapılan saldırılar ve gerçek dışı suçlamalar karşısında göstermiş oldukları kayıtsızlığı şiddetle kınar, sorumlu davranmaya davet ederiz. Hastanelerin daha da hekimsiz kalacağı günlerin gelmemesi için hükümetin çözümler üretme zamanının çoktan gelip geçtiğini hatırlatmak isteriz.

Habere konu olan çocuğumuza acil şifalar dileriz.”

 

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası - Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası - Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası

Bu haber toplam 3252 defa okunmuştur
Etiketler :