1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "Çözüm için samimiyet gerek"
Çözüm için samimiyet gerek

"Çözüm için samimiyet gerek"

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit,“Bundan sonraki süreçte liderlere düşen görev, samimi bir şekilde masaya oturarak çözüme ulaşmanın yollarını bulmaktır. Çözümün şekli de, BM Parametreleri ile belirlenen iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı fed

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, müzakere sürecinin önünü açacak olan ‘ortak metinde’ uzlaşıya varılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ortak metinde uzlaşıya varılması önemli olduğunu ancak esas önemli olanın erken, kalıcı ve adil bir çözüme ulaşılması olduğunu kaydetti.

Yazılı açıklamasında, müzakerelerin en nihayet başlayacağını belirten Özyiğit, “Bundan sonraki süreçte liderlere düşen görev, samimi bir şekilde masaya oturarak çözüme ulaşmanın yollarını bulmaktır. Çözümün şekli de, BM Parametreleri ile belirlenen iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federasyondur” dedi.

Ortaya çıkan son metnin kendileri açısından olumlu ve müzakerelere yol haritası olacak nitelikte olduğuna dikkat çeken Özyiğit, bugüne kadar yeterince zaman kaybedildiğini, artık çözümü bulmanın zamanı olduğunu vurguladı.

“ÇÖZÜM İÇİN SAMİMİYET GEREK”

Sonuçta dış güçler ile ABD’nin devreye girmesiyle uzlaşının sağlandığını belirten Özyiğit, “Beklentimiz dış müdahaleye gerek kalmadan, iki liderin uzlaşıya varmasıydı. Ancak liderler kendi başlarına maalesef bunu başaramamışlardır” dedi.

Bugüne kadar her iki liderin de federal çözüm yönünde samimi davranmadığını savunan Özyiğit, Anastasiadis’in ortağı DİKO’nun da etkisiyle ‘Üniter Devleti’ Federal yapı olarak sunmaya çalıştığını, Derviş Eroğlu’nun ise iki devletli konfederal yapıyı, Federasyon diye sunduğunu ileri sürdü. Gelinen aşamada Anastasiades’in DİKO’nun tehditlerine rağmen ortak metine ‘evet’ demesinin, Derviş Eroğlu’nun ise tek egemenliğe onay vermesinin olumlu gelişmeler olduğunu kaydeden Özyiğit, “Umarız bu adımlar çözümsüzlük yanlısı görülmemek için atılmamıştır. Müzakerelerin başlamasının ardından liderlerin tekrar eski katı ve samimiyetten uzak tutumlarına geri dönmemeleri en büyük beklentimizdir” dedi.

Özyiğit, TDP olarak özlü görüşmelerin hemen başlayarak olumlu bir sonuca varılması arzusunda olduklarını ifade etti.

“YARDIMCI OLMAYA HAZIRIZ”

Siyasi partiler, sivil toplum ve bireylerin sürece daha aktif katılmaları gereken yeni bir dönemin başlaması gerektiğini kaydeden Özyiğit, liderlerin samimi bir şekilde çözümün yolunu açmalarının elzem bir gereklilik olduğunu vurguladı.

TDP olarak kalıcı ve adil bir çözümün bulunması taraftarı olduklarını, bu yolda da bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da üzerlerine düşen görev ve sorumluluğu kararlılıkla yerine getirme çabası içinde olacaklarını dile getiren Özyiğit, bu bağlamda her iki lidere de yardımcı olmaya hazır olduklarını açıkladı. (tak)

Bu haber toplam 2008 defa okunmuştur