1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "Çözüm için samimi çaba gösterin"
"Çözüm için samimi çaba gösterin"

"Çözüm için samimi çaba gösterin"

Cumhuriyetçi Türk Partisi, Kıbrıs müzakerelerinde yaşanan kriz ile ilgili açıklama yaptı.

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi, Kıbrıs müzakerelerinde yaşanan kriz ile ilgili açıklama yaptı. Müzakerelerin federasyon temelinde başarıyla sonuçlanması için liderlerin çaba göstermesini talep eden CTP’nin açıklaması söyle;

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Temsilciler Meclisi’nin “enosis” ile ilgili kararının ardından yaşananlar müzakere sürecini kesintiye uğratmış, gelişmeler bir an önce kapsamlı çözüm beklentisi içinde olan tüm kesimlerde derin endişe yaratmış, umutları zayıflatmıştır.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Temsilciler Meclisi’nin kararı içerik ve uygulama alanı açısından son derece yanlış ve kesinlikle kabul edilemezdir ve bunu sadece zamanlama açısından yapılan bir yanlış olarak değerlendirmek hatayı hatayla düzeltmeye çalışmak anlamına gelecektir.

CTP, kararın alındığı ilk günden itibaren tepkisini ortaya koymuş ve Sayın Anastasiadis’e, bu yanlışın düzeltilmesi için, “eşitleme çabası”na girmeksizin, derhal üzerine düşen sorumluluğun gereğini yerine getirme çağrısı yapmıştır. Başta Sayın Anastasiadis olmak üzere Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yetkilileri farklı zamanlarda kararın yanlışlığına ilişkin saptamalar yapmış olsalar da bu açıklamaların iki lider arasında olması gereken koordinasyon sağlanarak yapılmamış olması istenilen sonucun doğmasına engel olmuştur.

Müzakere sürecinde bugüne kadar çok ciddi bir çaba ortaya konulmuş, birçok konuda önemli ilerlemeler sağlanmış, asla azımsanmaması gereken bir adım atılarak beşli konferans açılmıştır. Bu kadar çabanın ve emeğin heba edilmesi hem Kıbrıslı Türklere hem de Kıbrıslı Rumlara yönelik büyük bir haksızlık olarak tarihin sayfalarına geçecek bir davranış olacaktır.

Bu aşamada tüm taraflara düşen görev, bu sorunun ancak diyalog yöntemiyle aşılabileceğini fark etmek, bir an önce sağlıklı bir iletişim mekanizması kurmak, zedelenen güven ortamını tamire hizmet edecek bir dil kullanmak ve hatta yaşanan bu krizi önemli bir eksiklik olan ve eksikliği çözüm karşıtı güçlerce kullanılan barış eğitimini ciddiyetle gündeme getirmek için bir fırsata çevirmektir.

CTP, bu düşüncelerden hareketle, müzakere sürecinin sağlıklı bir zeminde yeniden başlatılması için üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini açıklar ve Sayın Anastasiadis’e, Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı ile koordineli bir biçimde, GKRY Temsilciler Meclisi’nce alınan kararın yanlışlığını açıkça ortaya koyma ve hayata geçmemesi için gereken girişimleri başlatma tavrını netleştirme, iki lidere de bir an önce iletişime geçme, müzakere sürecinin devam etmesinin yollarını bulma ve müzakerelerin, iki toplumlu, iki kesimli, siyasi eşitliğe dayanan bir federasyon temelinde başarıyla sonuçlanması için samimi çabalarda bulunma çağrısında bulunur.

 

 

Bu haber toplam 2039 defa okunmuştur