1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Çölyak Taraması’ başladı
‘Çölyak Taraması’ başladı

‘Çölyak Taraması’ başladı

Sağlık Bakanlığı ‘Çölyak Taraması’ başlattı

A+A-

Sağlık Bakanlığı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Pediatri Kurumu ve Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu işbirliğiyle organize ettiği ‘Çölyak Taraması’ başladı.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde belirlenen toplam 51 ilkokulda yapılacak çölyak taraması dün Lefkoşa, Güzelyurt ve İskele bölgesinde başladı. Tarama, belli bir program dahilinde Gazimağusa ve Girne bölgesinde de devam edecek.

YAKLAŞIK 5 BİN ÇOCUK ÇÖLYAK TARAMASINDAN GEÇECEK

Tarama programı kapsamında yaklaşık 5 bin çocuğun tarama kapsamına gireceği ifade edilen açıklamada, çölyak taramasının; Lefkoşa’da 13, Mağusa’da 14, Girne’de 11, Güzelyurt’ta 6 ve İskele’de de 7 okulda yapılacağı belirtildi.

Açıklamada, çölyak konusunda ülkede ilk kez bir tarama organize edildiği belirtilerek, tarama neticesinde çölyak hastalığının ülke genelindeki yayılımının tespit edileceği kaydedildi.

ÇÖLYAKLILARIN YAŞAMLARININ KOLAYLAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR…

“Tarama sonrasında çölyaklı olduğu tespit edilen kişilere yapılacak katkılar ile yaşamlarının kolaylaştırılması da hedeflenmektedir” denilen açıklamada, çölyakla ilgili ülkede bir farkındalık olmadığı ve toplumsal farkındalığı artırabilmek için de taramanın önemli olduğu vurgulandı.

Taramada çölyak hastalığının görülme sıklığı tespitinin yanında, çocukların boy ve kilolarına bakılıp, obezite oranının da belirleneceği kaydedilen açıklamada, bu konuda bir veri tabanı oluşturulacağı belirtildi.

Öte yandan çölyak konusunda, toplumda farkındalık yaratmak maksadıyla broşürlerin yanı sıra, radyo ve televizyonlarda yayımlanmak üzere kamu spotlarının da hazırlanıp kanallara dağıtıldığı kaydedildi.

ÇÖLYAK NEDİR?

Besin kaynaklı bir ince bağırsak alerjisi olarak bilinen çölyak hastalığı, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olarak yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı diye tanımlanıyor.

(TAK) 

Bu haber toplam 1281 defa okunmuştur