1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Çok tartışılan emirnamede ÖNERİLER MASADA
Çok tartışılan emirnamede  ÖNERİLER  MASADA

Çok tartışılan emirnamede ÖNERİLER MASADA

Kamuoyunda da tartışılmaya devam eden Mağusa Yeniboğaziçi İskele Emirname taslak çalışmasında süre doldu, 14 sivil toplum örgütü, 3 belediye ve 1 siyasi parti yazılı görüş ve önerilerini sundu.

A+A-

 

Ayşe GÜLER

Çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi için hazırlanan, kamuoyunda da tartışılmaya devam eden Mağusa Yeniboğaziçi İskele Emirname taslak çalışmasında süre doldu, ilgili kesimler yazılı görüş ve önerilerini sundu.

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars, 30 Kasım’a kadar 14 sivil toplum örgütü ile 3 belediyenin görüş beyan ettiğini dünkü Meclis kürsüsünden açıkladı.

Siyasi partilerden ise yalnızca Yeniden Doğuş Partisi yazılı görüş bildirdi.

YENİDÜZEN, taslak çalışmaya katkı koyan kesimlerle görüştü.

“Yoğunluk kararları çıkarılmalı, Tuzla’da da zemin etüdü yapılmalı”

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, taslak çalışmada yer alan yoğunluk kararlarına bu aşamada gerek olmadığını, bu nedenle çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadili, tüm bölgelerde ‘zemin etüdü yapıldıktan sonra’  yapı izninin verilmesinin zorunlu tutulmasına rağmen, Tuzla’nın bu kapsam dışında tutulduğunu söyledi.

 

Yeniboğaziçi Belediyesi’nden ‘ayrı çalışma’ talebi…

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar ise emirname çalışması belediyenin ilçe belediyelerinden ayrı ele alınmasını istediklerini belirterek, bölgede kent ve şehir planlaması şeklinde düzenleme yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Taslak çalışma ile ilgili sürecin biran önce tamamlanarak, yürürlüğe girmesi konusunda öneride bulunduklarını söyleyen Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Doğuç Veysioğlu, “Emirname 1 yıl süreliğine geçerli olmalı. Ardından da imar planı hayata geçirilmelidir” dedi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörlüğü, İmar Yasası’nda bir ara dönem planlama aracı olarak yer alan Emirname’nin tanımına ve amacına uygun olarak sadeleştirilip yeniden düzenlenerek bir an önce yasallaşması, imar planının ise en geç bir yıl içinde yürürlüğe girmesi ile yürürlükten kalkmasının en uygun seçenek olduğu duyurdu.

Öte yandan Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) Başkanı Rıfat Yalınç, taslak çalışmada Mağusa’da Surdışında kalan bölgede de 4 kat değil, 2 kat sınırlaması getirilmesi gerektiğini belirterek, Suriçinde butik otel ve konaklama ile eğlence mekanlarının birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi.

Kimler görüş verdi…

Sahil şeridi ve köy içlerinde 2 kat, diğer bölgelerde ise en fazla 4 katlı binaların yapılmasını öngören taslak çalışma ile ilgili Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, Yerbilim Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası,  Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Makine Mühendisleri Odası, İçmimarlar Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteaahitleri Odası Birliği, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Mağusa İnisiyatifi, Mağusa Suriçi Derneği, Adıyamanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği yazılı görüş beyan etti.

Ayrıca bölgedeki 3 belediye; Mağusa Belediyesi, İskele Belediyesi, Yeniboğaziçi Belediyesi de görüş ve önerilerini iletti.


 

KİM, NE ÖNERDİ?

 

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu:

Yoğunluk kararları, imar planında yapılmalı

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, imar planı sürecinde emirname taslağının hayata geçirilmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Taslak çalışmada yer alan yoğunluk kararlarına bu aşamada gerek olmadığını, bu nedenle çıkarılması gerektiğini ifade eden Refikoğlu, “Yoğunluk çalışmalarının daha detaylı şekilde İmar Planı çalışmalarında yapılması, daha sağlıklı kararlar alınmasına yardımcı olacaktır” dedi.

Refikoğlu, her 3 bölgede ciddi yoğunlaşma olduğunu da kaydetti.

Şu anda 400 adet dosyanın vizelenmek üzere ilgili kurumlara gittiğini söyleyen Refikoğlu, bunların 50-60’ının yüksek katlı binalar olduğunu, Şehir Planlama Dairesi’ne başvurduğunu aktardı.

 

Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadili:  

Tuzla’da da zemin etüdü zorunlu olmalı

Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadili, taslak çalışmada iki noktaya itirazda bulunduklarını söyledi.

Vadili, tüm bölgelerde ‘zemin etüdü yapıldıktan sonra’  yapı izninin verilmesinin zorunlu tutulmasına rağmen, Tuzla’nın bu kapsam dışında tutulduğunu söyledi.

Ülkesel Fiziki Plan’da Tuzla’nın ‘zemin riski olan bölge’ olarak yer aldığını ifade eden Vadili,

“Yapı yapılmadan önce bu alanlara dikkat edilmesi gerekiyor. Tuzla, neden kapsam dışı bırakıldı, anlayamadık” dedi.

Vadili, bununla birlikte taslak çalışmada ‘zemin etütlerinin Jeoloji ve Maden Dairesi tarafından yapıldığına’ yönelik ibare bulunduğunu, ancak söz konusu işlemlerin özel sektör tarafından hayata geçirildiğini belirtti.

“Emirnameye karşı değiliz. Emirnamenin çıkarılış şekli, çok da doğru bulduğumuz formatta gerçekleşmedi” diyen Vadili, süreç içerisinde kendilerinden görüş alınmamasını da eleştirdi.

Vadilili, şu anda imar planı öncesinde yüzlerce dosyanın vizelenmiş durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar:

Yeniboğaziçi’ne özel çalışma yapılsın,  kent ve şehir planlaması düzenlensin

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar ise bakanlığa 32 maddelik öneri sunduklarını ifade etti.

Zurnacılar, emirname çalışması belediyenin ilçe belediyelerinden ayrı ele alınmasını istediklerini belirterek, bu konuda ayrı çalışma yapılmasını önerdiklerini kaydetti.

Bölgede kent ve şehir planlaması şeklinde düzenleme yapılmasını istediklerini dile getiren Zurnacılar,

yeni düzenleme ile bazı arsaların değerlerinin düşeceğini, oluşacak kayıpların tazmin edilip edilmeyeceğine yönelik bilgi talep ettiklerini belirtti.

Zurnacılar, kat yüksekliğinin düzenlenebileceğine, tek tip yapılaşmaya sıcak baktıklarını ifade ederek, emirnamenin 1 yıl içerisinde yürürlükte kalmasını talep ettiklerini aktardı.

Önerilerde bölgedeki sorunlara detaylı şekilde yer verdiklerini söyleyen Zurnacılar, sürece belediyenin de dahil edilmesini istediklerini dile getirdi.

 

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Doğuç Veysioğlu:

Süreç biran önce tamamlanmalı, emirname 1 yıl süreliğine geçerli olmalı

Taslak çalışma ile ilgili sürecin biran önce tamamlanarak, yürürlüğe girmesi konusunda öneride bulunduklarını söyleyen Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Doğuç Veysioğlu, “Emirname 1 yıl süreliğine geçerli olmalı. Ardından da imar planı hayata geçirilmelidir” dedi.

Veysioğlu, taslak çalışma ile ilgili teknik değerlendirme yapmadıklarını, bu durumun süreci daha da uzatacağını kaydetti.

İmar planlarında danışma süreçlerinin iyi yönetilemediğini de ifade eden Veysioğlu, “Daha iyi danışma süreci ile süreç yönetilmeli. Teknik detaylar, imar planına yansımalı” şeklinde konuştu.

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi:

Emirname sadeleştirilip yeniden düzenlenerek yasallaşmalı
 

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörlüğü, İmar Yasası’nda bir ara dönem planlama aracı olarak yer alan Emirname’nin tanımına ve amacına uygun olarak sadeleştirilip yeniden düzenlenerek bir an önce yasallaşması, Mağusa, İskele, Yeni Boğaziçi İmar Planı’nın en geç bir yıl içinde yürürlüğe girmesi ile yürürlükten kalkmasının en uygun seçenek olduğu duyurdu. 
DAÜ Rektörlüğü tarafından son günlerde gündemde olan İmar Planı ve Emirname konularında yapılan yazılı açıklamada, Planlama Sistemi’ndeki eksik ve aksaklıkların zaman kaybedilmeden giderilmesinin, planlama süreçlerinin tepki değil, destek görmesine yardımcı olacağına inanç belirtildi. 
Planı alanı içindeki 23 köyde mevcut durum belirleme çalışmasının DAÜ Mimarlık Bölümü ve Şehir Planlama Dairesi ortaklığında yürütüldüğü ve tamamlanma aşamasında olduğu ifade edilen açıklamada, bir sonraki aşamada, plan kararlarının alınması ve halkın katılımı süreçlere de gereken katkı ve destek verileceği vurgulandı. 
Açıklamada, ayrıca Mağusa, İskele, Yeni Boğaziçi İmar Planı yürürlüğe girinceye kadar “kamu yararı” göz önünde bulundurularak, gelişme baskılarını kontrol etmek, gelişmenin sürdürülebilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmış olan Mağusa, İskele, Yeni Boğaziçi Bölgesi Emirnamesi’nin (taslak) geçtiğimiz günlerde çok sert tartışmalara neden olmasını, ardından medyada bilimsel ve yasal gerçekliklerle ilişkisi olmayan birçok yorumun yapılmasının üzüntü ve kaygı ile izlendiği de belirtildi. 
 

Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) Başkanı Rıfat Yalınç:

Sur dışındaki bölgelere de 2 kat sınırı getirilmeli

Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) Başkanı Rıfat Yalınç, taslak çalışmada Mağusa’da Surdışında kalan bölgede de 4 kat değil, 2 kat sınırlaması getirilmesi gerektiğini belirtti.

Yalınç, Suriçinde butik otel ve konaklama ile eğlence mekanlarının birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi.

Ayrıca Mağusa Suriçi bölgesine daha fazla araç park yeri yapılmasını istediklerini ifade eden Yalınç, kamuya açık tuvaletlerin de yoğunlaştırılması konusunda öneride bulunduklarını aktardı.

Yalınç, taslak çalışmayı desteklediklerini de sözlerine ekledi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181204124223.jpg

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 3069 defa okunmuştur
İlgili Haberler