1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “ÇOK RİSKLİ BİR NOKTADA”
 “ÇOK RİSKLİ BİR NOKTADA”

“ÇOK RİSKLİ BİR NOKTADA”

Sel felaketi nedeniyle yüzlerce öğrencinin mahsur kaldığı Levent Koleji, uzmanlar tarafından ‘kritik nokta’ olarak değerlendirildi.

A+A-

YENİDÜZEN, sel nedeniyle yüzlerce öğrencinin mahsur kaldığı Levent Koleji’nin bulunduğu konumla ilgili uzmanlarla görüştü, önemli noktalara vurgu yaptı.

 

• İnşaat Mühendisleri Odası Su Yönetim Kurulu Üyesi Akıntuğ: “Kolej kritik bir noktada”

• Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş: “Okulun derenin konumundan aşağı olması sıkıntı yaratıyor”

• Şehir Plancılar Odası Başkanı Can Kara: “Dere yataklarına mülkiyet izni verilse dahi inşaat izni verilmemesi gerekir”

Didem MENTEŞ

Sel felaketi nedeniyle yüzlerce öğrencinin mahsur kaldığı Levent Koleji, uzmanlar tarafından ‘kritik nokta’ olarak değerlendirildi. Gönyeli ve Kanlıköy göletlerinden gelen ve üç koldan oluşan derenin ortasına kurulan Levent Koleji’nin, konum açısından ‘en büyük risk’ taşıyan alan olduğuna dikkat çekildi. Uzmanlar, dere yatağına yapılan müdahalelerin ‘sıkıntı’ yarattığına değinerek, kısa vadede söz konusu dere yatağının genişletilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

YENİDÜZEN, yüzlerce öğrencinin mahsur kaldığı Levent Koleji’nin bulunduğu konumla ilgili İnşaat Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Şehir Plancılar Odası yetkilileriyle görüştü.

Uzmanlar “riskli nokta” dedi

İnşaat Mühendisleri Odası Su Yönetim Kurulu Üyesi ve ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bertuğ Akıntuğ, Levent Koleji’nin genel olarak bulunduğu noktanın ‘en büyük riskli ve kritik’ nokta olduğunu vurguladı.

Çevre Mühendisleri Odası Nilden Bektaş, Levent Koleji’nin bulunduğu konumun fotografik açıdan derenin konumundan daha aşağıda olduğunu ve bunun sıkıntı yarattığını belirterek, okul konumuyla ilgili özel bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Bektaş, ÇED raporu faaliyete geçmeden önce okul binasının yapıldığını dolayısıyla konum açısından yasal bir zorunluluk uygulanamadığını aktardı.

Şehir Plancılar Odası başkanı Can Kara, Levent kolejinin binanın arasından ve arkalarından dahil olmak üzere üç tarafından dere yatağı geçtiğini söyleyerek, dere ve dere yataklarında mülkiyet izni verilse dahi  inşaat izni verilmemesi gerektiğini vurguladı.

 

İMO Su Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Akıntuğ: “Levent Koleji en büyük riskli noktadadır”

İnşaat Mühendisleri Odası Su Yönetim Kurulu Üyesi ve ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bertuğ Akıntuğ, Levent Koleji’nin genel olarak bulunduğu noktanın en büyük kritik ve riskli bir nokta olduğunu vurguladı. Kanal SİM’de konuşan Akıntuğ şunları söyledi: “Levent Koleji riskli bir noktadadır. Çünkü iki farklı koldan gelen dere oralarda birleşiyor. Dolayısıyla iki farklı noktadan gelen su miktarı var ve bunlar birleşerek tek koldan devam ediyor. Bu noktada dere yataklarına yapılan müdahaleler ortaya çıkıyor. Çünkü eğer bir dere kesintisinin doğal haline bakarsanız, yan kollarda kesintiler daha küçüktür çünkü daha az su miktarı akıyor. Ama yan kolların veya iki yan kolun birleşerek tek bir ana kol olarak akamsı durumunda içinde akması daha fazla olacak. Doğal olarak yapısı gereği daha geniş bir dere kesiği ortaya çıkarır. Ama siz çarpık yapılaşma, kontrolsüz yapılaşma, dere yataklarına müdahaleler sonucunda, bu kesikleri küçültürseniz dolayısıyla iki koldan gelen su miktarı o dar noktadan geçemeyecek. Geçemeyince de geriye doğru tepecek. Geriye doğru tepmesi demek, gerideki binaları, arabaları yolları su altında bırakarak yoluna devam edecek. Dolayısıyla noktasal bazda çözüm yapamazsınız. Noktasal bazda çözüm yapılamayacağını teknik bir konuda uzman olanlar zaten söylüyor. Teknik olarak baktığınızda, suyun nerden geldiğini bakılmalı. Oraya Gönyeli ve Kanlıköy göletlerinden su geliyor.  Öncelikle bunlara bakılarak, problemlerin çözülmesi gerekiyor. Levent Koleji’nin bulunduğu konumda kısa vadede çözüm arayışına bakıldığı zaman öncelikle alandaki her noktasının bilinmesi gerekir. Dere yatağı eğer kısaltılmışsa, genişletilmesi ve molozlar ile çöpler varsa temizlenerek genişletme yapılması gerekmektedir”

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş: “Okulun derenin konumundan aşağı olması sıkıntı yaratıyor”

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, Levent Koleji’nin bulunduğu konumun fotografik açıdan derenin konumundan daha aşağıda olduğunu ve bunun sıkıntı yarattığını belirterek, okul konumuyla ilgili özel bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Bektaş, şunları söyledi: “Okul yapıldığı dönem ÇED raporu uygulamaya konulmamıştı. ÇED raporu olmadığı için binanın oraya yapılmasında yasal bir zorunluluk yoktu. Eğer ÇED raporuna dahil olsaydı bu durum ortaya konulurdu. Çevre Mühendisleri Odası olarak, Levent Kolej’inin bulunduğu noktayla ilgili herhangi bir çalışma yapılmadı. Okulun yapıldığı yerde sıkıntılar var. Özel bir çalışma yapılması gerekiyor. Sel felaketi doğal afetten kaynaklanması yansıra bizim bazı yerlerde yarattığımız sorunlardan oluyor. Dereleri daraltıyoruz, derelere gerek molozlar gerek betonlar atıyoruz. Dere kenarlarına inşaatlar yapıyoruz, bu inşaatları durdurmuyoruz ve bunlar sebep oluyor”

 

Şehir Plancılar Odası Başkanı Can Kara: “Dere yataklarına mülkiyet izni verilse dahi inşaat izni verilmemesi gerekir”

Şehir Plancılar Odası Başkanı Can Kara, Levent kolejinin binanın arasından ve arkalarından dahil olmak üzere üç tarafından dere yatağı geçtiğini söyleyerek, dere ve dere yataklarında mülkiyet izni verilse dahi  inşaat izni verilmemesi gerektiğini vurguladı. Ülkede ciddi alamda alt yapı sorunu olduğunu vurgulayan Kara, şunları söyledi: Kanalizasyon ve su hatları yapılırken ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu her zaman yerel yönetimlerin hatalarından da kaynaklanmıyor. Mühendis hataları da buna sebep olabiliyor. Dere yataklarının ıslah edilmemesi kadar bir yer yapılırken yanlış malzeme kullanılması ya da doğru malzeme kullanılsa bile çürüdüğünde değiştirilememesi su baskınına sebep olabiliyor. Birçok yerde yağmur suyu drenajı var mı yok mu şüphesi var. Dere ve dere yataklarında mülkiyet izni verilse bile inşaat izni verilmemesi gerekiyor. Buralara ev yapılmasa bile garaj ya da havuzlar yapılıyor. Ancak Dere ve dere yataklarını doldurduğuz anda su baskınlarıyla karşılaşacağımızın bilincinde olmamız gerekir. Bu sorunun çözümü için ciddi bir yaptırım gerekir”

 

Bu haber toplam 2673 defa okunmuştur