1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Çocuklarınızın Yoğun Programı
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Çocuklarınızın Yoğun Programı

A+A-

Çocuklarınızın ne kadar yoğun bir programı oluğunu fark ettiniz mi? Sabah okul, sonra dershane, ardından İngilizce özel dersi, arada Matematik özel dersi, hafta sonu etüt, sıkça deneme sınavı, boşluklarda satranç, futbol, tenis, yüzme ya da müzik kursları… Hatta kimi zaman bu yoğun programda faaliyetlere yetişmek için ona yaptığınız taşımacılıktan siz yorgun düşünüyorsunuz…

Bütün bunları da iyi anne-baba olmak için yapıyorsunuz. Ne de olsa her şey çocuklarımız için…

Dahası bu yaptıklarımızla yetinmiyoruz, öğretim faaliyetlerine müdahale ediyoruz. Örneğin öğretmeninden daha çok ödev, sınavlara hazırlanacak daha çok testler vermesini istiyoruz, bütün bunlar yetmezse biz kendimiz onlara ödevler, sorular, testler hazırlıyoruz… Oysa ödevin akademik anlamda bir başarı sağlamadığını gösteren onlarca bilimsel araştırma var. Sürekli benzer soruları çözmenin ezberlemeden öte hiçbir beceri kazandırmadığını biliyoruz…

Çocuğumuzun hem okul içindeki hem de okul dışındaki uğraşlarını bir yarışa dönüştürmüşüz… Okulda en yüksek notu, dershanede en yüksek puanı almasını, gittiği kursta en önde olmasını istiyoruz…

Ve yine bütün bunları iyi anne-baba olmak için yapıyoruz. Ne de olsa her şey çocuklarımız için…

Ne yazık ki; çocuklarımızı özel derslere, kurslara ve etütlere yazdırma yaşı anaokul çağlarına kadar düştü… Ve yine ne yazık ki o yaştaki çocuklara biraz daha fazla çalışmaları gerektiği telkininde bulunuyoruz…

Çocuğun okuldan sonra kalan zamanını doldurmanın daha iyi olduğuna inanmaya ve bunu yapamadığımız zaman suçluluk duygusu hissetmeye o kadar itiliyoruz ki, çocuklarımızı mümkün olduğu kadar erken yaşta mümkün olduğu kadar fazla bilgi ve deneyimle doldurmak için elimizden geleni yapıyoruz. 

Hiç yanılmış olabileceğinizi düşündüğünüz olmadı mı? Hem kendinizi hem de çocuğunuzun geleceği hakkında kandırılmış olabileceğinizi… İyi anne-baba olma şartının bunlar olmadığını fark etmiş olmanız gerekiyor. Oysa biz tam da bunun için çocuklarımıza yoğun bir yaşam kuruyoruz: İyi anne-baba olmak için…

Bu işte bir terslik var gibi… Çünkü son yıllarda ülkemiz eğitim sistemi odağında yapılan araştırmalar; çocuklarımız başarısızlık duygusu yaşamasında bir artış olduğunu gösteriyor. Bu konuda ülkemizde yapılmış birçok yüksek lisans tezi bulguları bu yönde…

Galiba yapmamız gereken “başarılı olma” tanımımızı gözden geçirmek. Sınavda en yüksek not almak ya da yarışı en önde bitirmenin gerçek başarı olmadığını anlamalıyız.

Hiç kuşku yok ki her anne-babanın temel uğraşı, çocuklarına iyi bir gelecek kurma konusunda destek olmadır. Ancak bu arada çocukluklarını yaşayamadıklarını fark etmemiz gerekiyor. Unutmayın, çocuklarımız kendilerini keşfetme konusunda özgür oldukları, hatalar yaptıkları, yaşlarına uygun davrandıklarında, bize saçma gelse de kendi isteklerine göre eğlendiklerinde ve en önemlisi kendi kararlarını kendileri verdiklerinde çocukturlar… Ve ancak o zaman başarılı olurlar…

--------------------

Aklınızda Bulunsun

2. KEMAL YÜCEL Araştırma Onur Ödülü Yarışması


Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Birliği (KEAB), tarafından yapılan açıklamaya göre “2. KEMAL YÜCEL ARAŞTIRMA ONUR ÖDÜLÜ” yarışmasının bu yıl gerçekleştiriliyor. Açıklamaya göre yarışmaya katışım için başvuru son tarihi 23 Aralık 2016 Cuma günü doluyor…

KEAB’ın resmi web sitesi www.kibriseab.org de yayımlanan açıklama göre başvuruların online olarak aynı site üzerinde olacağı belirtiliyor. Başvuru koşulları, değerlendirme kriterleri ve ödül hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı sitedeki açıklamada; “KEAB’ın kuruluş amaçlarına bağlı olarak; eğitim sistemleri uygulayıcılarına ve eğitim bilimi araştırmacılarına yönelik ortaya çıkan katma değeri güçlendirmek ve eğitim araştırmalarının önemini vurgulamak amacıyla düzenlediği KEMAL YÜCEL ARAŞTIRMA ONUR ÖDÜLÜ yarışmasının ikincisini bu yıl gerçekleştiriyor.” ifadesi yer alıyor.

 

--------------------

Sıra Dışı Okullar

Rengarenk Okul

Bu haftaki sıra dışı okulumuz İsveç’ten… Stockholm kentinde yer alan okulu sıra dışı yapan unsur, sınıf ve koridorlarındaki tasarım. Geleneksel yapıyı ret eden bir anlayışla tasarlanmış okuldaki çocukların mutlulukları ön planda tutuluyor.
 
Geleneksel kütüphaneler yerine çok amaçlı öğrenme koridorlarına yer veren okulda aynı zamanda sesten muaf kişisel öğrenim ve küçük grup projeleri için alanlar var. Modern standartlara göre üst düzey ekipmanların yer aldığı öğrenme koridorlarında Wi-Fi erişimi de sağlanıyor. Okulun kalbi olan öğrenme koridoru, öğrencilerin ve eğitimcilerin iş birliği yapabilmesini, fikir alışverişinde bulunabilmesini de sağlıyor.

Bu yazı toplam 3098 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar