1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Çocuklarda Mastürbasyon
Çocuklarda Mastürbasyon

Çocuklarda Mastürbasyon

Çocuklarda Mastürbasyon

A+A-

Güncel Masaroğulları

Çocukluk dönemi mastürbasyonu yetişkinlerdeki gibi cinsellik barındırmamaktadır. Bu dönemde yapılan mastürbasyon çocuklara sadece haz vermektedir. Duydukları bu haz tıpkı bebeklik döneminde, annesinin memesini veya yalancı emziğini emerken duydukları hazla aynıdır.

Uzm. Klinik Psikolog Güncel Masaroğulları

Erken çocukluk döneminde hatta bazen bebeklik döneminde başlayabilen ve çocukların genital bölgelerini, ellerini kullanarak veya bir yere sürterek uyarmaları ve bu esnada terleme, kızarma ve sık nefes alma gibi belirtilerin eşlik ettiği duruma çocukluk mastürbasyonu denilmektedir. Çocuk 5-6 yaşlarına geldiği zaman bu davranış kendiliğinden ortadan kalkmakta, kimi zaman ergenliğe kadar seyrek bir şekilde devam edebilmektedir.

ÇOCUKLAR NEDEN MASTÜRBASYON YAPAR?

Ebeveynler, çocuklarının mastürbasyon yaptıklarını gördükleri zaman dehşete düşebilmekte ve telaşlanmaktadırlar. Fakat çocukluk dönemi mastürbasyonu yetişkinlerdeki gibi cinsellik barındırmamaktadır. Bu dönemde yapılan mastürbasyon çocuklara sadece haz vermektedir. Duydukları bu haz tıpkı bebeklik döneminde, annesinin memesini veya yalancı emziğini emerken duydukları hazla aynıdır. Çocuk gelişiminin doğal bir süreci olan bu davranış abartılı bir şekilde olmadığı sürece endişe duyulacak bir durum değildir.
Mastürbasyon davranışının altında birçok neden yatabilir. Çocuk, ebeveynleri tarafından yeterince ilgi gördüğüne, sevildiğine inanmadığı zaman kendi bedenine dokunarak, kendisiyle ilgilenerek ve bu durumdan haz alarak bu eksikliği gidermeye çalışabilir. Böylece anne babasına, onunla yeterince ilgilenmedikleri mesajını veriyor olabilir. Bunun yanında çocuklar ilgi çekmek için dahi bu davranışı sergiliyor olabilirler. Yani, mastürbasyon yaptığında anne babasının tepkisiyle karşılaşan çocuk mastürbasyon davranışı ile ebeveynlerinin dikkatini üzerinde topladığını fark eder ve bu ilgiyi sürdürmek için bu davranışını tekrarlayabilir.

BU DURUM NE ZAMAN PROBLEM TEŞKİL ETMEYE BAŞLAR?

Normalde, özellikle 3 ilâ 6 yaş arasındaki çocuklarda sık görülen bir durum olmasına rağmen çok uzun süre devam etmeyen, kısa bir süre sonra ortadan kalkan bir davranıştır. Eğer, çocuk, mastürbasyonu sık sık, her ortamda sürekli bir şekilde yapmaya başlamışsa bu durumu problem olarak görmeye başlayabiliriz. Bu probleme, ailenin çocuğa mastürbasyon yaptığı zaman gereğinden fazla tepki göstermesi veya aile içi tartışmalar, boşanma gibi  çocuğun başa çıkmakta zorlandığı durumlar neden olabilir. Böylece, çocuk, mastürbasyon yaparak ilgi çekmeye veya stres yaratan durumlardan uzaklaşmaya, kendini sakinleştirmeye çalışabilir.

BU DAVRANIŞIN ALTINDA CİNSEL İSTİSMAR YATIYOR OLABİLİR Mİ?

Ebeveynlerin telaşlanmasına neden olan konulardan biri de çocuklarının cinsel istismar sonucu mu mastürbasyon yapıyor olmasıdır. Çocuklarda mastürbasyon belli bir noktaya kadar normal olarak kabul edilmektedir. Aşırı derecede ve sürekli devam ederse bu davranış problem olarak kabul edilebilir. Ancak, mastürbasyon yapmak tek başına cinsel istismarın habercisi olarak görülmemektedir. Bu davranışın altında cinsel istismarın yattığını düşünebilmemiz için çocuğun daha farklı belirtiler de sergiliyor olması gerekir. Örneğin içe kapanma, uyku problemleri, saldırganlık gibi davranışsal problemlerin de mastürbasyon davranışına eşlik etmesi gerekmektedir.

ANNE BABALAR BU DURUMDA NASIL DAVRANMALIDIR?

Böyle bir durumla karşılaştığınızda aşırı tepki vermemenizi, kızmamanızı ve cezalandırmamanızı öneririm. Aksi takdirde davranışın artmasına sebep olmuş olursunuz. Kızmak yerine dikkatini başka konuya çekmeye çalışın. Eğer mastürbasyon çocuğun günlük yaşantısını olumsuz etkilemeye, çevresiyle iletişim kurmasını engellemeye başlamışsa mutlaka profesyonel bir destek almanızı öneririm.

Bu haber toplam 7297 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 236. Sayısı

Adres Kıbrıs 236. Sayısı