1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Çocuklar Ne Yapmak İstiyor
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Çocuklar Ne Yapmak İstiyor

A+A-

 

Sınavlarla dolu Haziran ayından sonra, öğrenciler için yaz tatilinin en keyifli günlerinin yaşandığı Temmuz ayının ortalarındayız…  Şüphesiz ki gerek öğrenciler gerekse anne-babalar açısından yaz tatilinde keyif almak, tatil sürecinde neler yapıldığı ile ilişkilidir. Ne yazık ki; öğrenci için yaz tatili kimi zaman bir ödül kimi zaman da bir ceza olarak nitelendirilmekte ve bu nitelendirilmeye göre tatilin biçimi belirlenmektedir. Oysa tatil böyle bir şey değildir…

Yaz tatili, öğrencinin gelişim sürecinde elde ettiği özelliklerini sergileyebilme dönemi olarak bakılmalıdır. Bu nedenle yaz tatilini; öğrencinin kendi ilgili ve istekleri doğrultusunda geçirmesi son derece önemlidir. Dahası büyük paralar harcayarak çocuklarımızı yolladığımız geziler, kamplar ya da benzer programlar çoğu zaman çocukları sıkıcı olarak gelebiliyor. Oysa onlar, arkadaşlarıyla oynamak ya da kendi sokağında basit ve serbest aktivitelerle çok daha mutlu olabiliyorlar.

İşte bu noktada İngiltere’de gerçekleştirilmiş bir araştırmadan bahsetmek istiyorum. Yaşları 5 ile 11 arasında değişen 1500 çocuğa tercih sıralarına göre en sevdikleri yaz aktivitelerinin neler olduğu ilgili araştırma sonuçları yayımlandı. İşte bu sonuçlara yaz tatilinde çocukların en çok yapmak istedikleri:

1. Parkta, sokakta veya bahçede arkadaşlarıyla oyun oynamak.
2. Bahçede şişme bir su havuzunda oynamak.
3. Plaja gitmek.
4. Uçurtma, model uçak veya benzeri aktivitelerde bulunmak.
5. Hayvanlarla ilgili çeşitli aktivitelerde bulunmak.
6. Bilgisayar oyunları oynamak.
7. Spor yapmak.

Araştırmada ortaya çıkan en önemli bulgulardan biri de şu: “Araştırmaya katılan çocukların neredeyse yarısı, arka bahçe ya da mahalle parkı gibi tanıdık yerlerde oynamayı, daha önce hiç gitmedikleri yerlerde oynamaya tercih ettiklerini söyledi.”

Eğitim bilimi literatüründe; yaz tatilinin içeriği nasıl olması gerektiği ilgili birçok araştırmaya rastlamak mümkündür ancak bir çocuk psikoloğu olan Dr. Linda Papadopoulos bu konuda söylediklerine de kulak verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dr. Linda Papadopoulos’a göre; “Yaz anılarını ömür boyu aklımızda taşırız. Ebeveynler, çocuklarının bu çalışmada bize söylediklerinden çok şey öğrenebilir. Ebeveynler çocuklarının iyi bir yaz geçirmesini sağlamak için maliyetli aktivitelere para harcarken, çocuklar yaz mevsiminin getirdiği basit zevklere daha fazla değer veriyorlar. Eğlence başına ödenen para dengesi kıyaslaması yapıldığında çocuklar açısından; organize etmesi çok az paraya ve zamana mal olan günlük açık hava aktiviteleri, düzenlenen pahalı gezilerden çok daha ağır basıyor.”

Son bir not olarak söylemeden edemeyeceğim: “Öğrenci merkezli eğitim” dediğimiz ama sadece kağıt üzerinde kalan ve neredeyse öğrencinin hiçbir ilgi ve isteğini bulamadığımız okul günlerindeki eğitim-öğretim uygulamalarına benzetmeden, bari yaz tatillerin, çocuklarımızın ilgi ve isteklerine göre geçirmelerinin sağlayalım…

-----------------------------------------------------


Aklınızda Bulunsun

Üniversite Adayları İçin Tercih Desteği

YGS ve LYS sonrası üniversite adayları için üniversite tercihleri 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapacak. Bu kapsam Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) öğrencilerin üniversiteleri inceleyebilmesi ve daha bilinçli tercih yapabilmesi için internet üzerinden “YÖK Atlas” adında bir yazılımı hayata geçirdi.

YÖK tarafından açıklana verilere göre; YÖK Atlas’a, 1 milyon 323 bin 536 öğrenci veya veli giriş yaptı. Öğrenciler sistemde en çok hukuk, tıp ve diş hekimliği alanlarını inceledi. Lisans bölümünde sisteme giren öğrencilerden 64 bin 252’si İstanbul Üniversitesi’ni, 59 bin 355’i Boğaziçi Üniversitesi’ni, 51 bin 574’ü Dokuz Eylül Üniversitesi’ni, 51 bin 243’ü Ankara Üniversitesi’ni ve 49 bin 985’i EgeÜniversitesi’ni inceledi. Önlisansta 8 bin 82 öğrenci İstanbul Üniversitesi’ni, 7 bin 250 öğrenci Akdeniz Üniversitesi’ni, 6 bin 264 öğrenci Ege Üniversitesi’ni ve 6 bin 134 öğrenci Anadolu Üniversitesi’ni inceledi.

YÖK Atlas, adaylardan gelen görüş ve talepler çerçevesinde güncellenecek ve geliştirileceği bilgisi de verildi. Bu çerçevede, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan Kıbrıs ve yabancı üniversitelerin YÖK Atlas’a eklenmesi ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Önümüzdeki günlerde YÖK Atlas üzerinden öğrenciler Kıbrıs ve yabancı üniversitelerin bölümlerini de inceleyebilecek.

-------------------------------------------------


Biliyor muydunuz?

Eğitimde Yenilik ve Değişim Hibe Programı

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs Türk toplumuna yönelik “Eğitimde Yenilik ve Değişim VII” hibe programı ile ilgili, 1,500,000 Euro’luk bir teklif çağrısı yayınladı. Tekliflerin 18 Ekim Salı günü saat 16:00’ya kadar yapılması gerekiyor.

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği tarafından yapılan açıklamaya göre 30 Haziran’da çağrısı yapılan yedinci “Eğitimde Yenilik ve Değişim” hibe programı “eğitim ve öğretimde kalite ve verimliliğinin artırılmasının desteklenerek, eşitlik, sosyal uyum ve aktif vatandaşlığın teşvik edilmesi” ve “yaşam boyu öğrenme ve girişimciliği arttıran faaliyetlerin desteklenmesini” amaçlıyor.

Teklif çağrısıyla ilgili bilgilendirme toplantısı 15 Temmuz Cuma günü gerçekleştirilecek. Saat 10:00’da başlayacak olan toplantı Lefkoşa surlar içinde bulunan Avrupa Birliği Destek Ofisi’nde (EUPSO) yer alacak.

Bu yazı toplam 2196 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar