1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. CNA:  Derinya'da Türk mevzii var, tek taraflı açılmayacak
CNA:  Derinya'da Türk mevzii var, tek taraflı açılmayacak

CNA:  Derinya'da Türk mevzii var, tek taraflı açılmayacak

CNA “kaynaklardan” elde ettiği bilgiye göre, Derinya geçiş noktasında bir Türk mevzii bulunduğu için barikatın açılması gecikiyor.

A+A-

Kıbrıs Cumhuriyeti resmi haber ajansı Kıbrıs Haber Ajansı’nın (CNA) “kaynaklardan” elde ettiği bilgiye göre, Derinya geçiş noktasında bir Türk mevzii bulunduğu için barikatın açılması gecikiyor.

Ajansa göre: “Bölgede içinde asker olan bir Türk mevziinin bulunması gibi açılışla ilgili kabul edilenler uygulanmadığı için tek taraflı olarak Türk tarafınca açılamayacak” 
 
“Kıbrıs Türk gazeteleri, son zamanlarda geçiş noktasındaki çalışmaların tamamlandığını ve açılışın pazartesi günü yapılacağını yazmışlardı. Ancak bunun olabilmesi için Birleşmiş Milletler’in her iki tarafın da rızasını alması gerekiyor” cümlelerini kullanan ajans “Açılış için yapılması gereken çalışmaları uzun süre önce tamamlayan Kıbrıs Rum tarafı, geçiş noktasının ancak Türk askeri mevziinin bu bölgeden kaldırılması halinde açılabileceğin açıkça belirtmişti” şeklinde haber yaptı.

Kıbrıs Cumhuriyeti resmi haber ajansı Kıbrıs Haber Ajansı’na göre  “CNA’ya bilgi veren kaynaklar, mevziinin kaldırılması halinde, geçiş noktasının pazartesi günü açılabileceğini” bildirdiler.

Kıbrıs Haber Ajansı haberinde devamla şu cümleler yer aldı:

Cuma günü Birleşmiş Milletlerle temasa geçen Kıbrıs Haber Ajansı’na, hiçbir tarafın Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’ne (UNFICYP) Derinya’daki geçiş noktasını açacakları bilgisi vermediği söylendi. BM’den bir kaynak da, ‘Durumda herhangi bir değişiklik olmadığını’ bildirdi.
Pazar günü CNA’ya konuşan Derinya Belediye Başkanı Andros Karayiannis, bir kez daha Kıbrıs Rum tarafının geçiş noktasını açmaya hazır olduğunu, ara bölgede beklemede olan çalışmanın da tamamlandığını tekrarladı.
Cuma günü BM ile bir görüşme yaptıklarını, kendisine pazartesi günkü açılışla ilgili kendilerine bilgi verilmediğinin söylendiğini, Kıbrıs Rum tarafı ve Kıbrıs Türk tarafının kendilerine resmi olarak hiçbir şey söylemediğinin bildirildiğini anlatan Karayiannis, cuma günü Kıbrıs Türk tarafından çalışmalar olduğunu kaydetti. 
 Mayıs 2015’te Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı tarafından yapılan bir duyuruda, Geçiş Noktaları Teknik Komitesi’nin, adanın kuzeybatısındaki Lefke/Aplıç ve doğusunda, Mağusa bölgesindeki Derinya’dan başlamak üzere daha fazla geçiş noktası açılması talimatı verildiği ifade edilmişti.
 Eski Eğlence(Lefkoşa)-Athienou yolu, ayrıca Pirgo-Pahiamos yoluyla ilgili bir anlaşma da beklemede bulunuyor.

GKK Basın açıklama yapmadı

Öte yandan Derinya ile ilgili yaşanan sorunla ilgili YENİDÜZEN'in ulaştığı Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Basın Bürosu ise "bu konuda açıklama yapılmayacağını" iletti, "bir açıklama yapılacaksa basınla paylaşacağız" dedi. 

AKEL: Barikatın açılmasının yeniden gözden geçirilmesini gündeme getirdiler

AKEL Politbüro Üyesi Eleni Mavru "somut bazı siyasi güçlerin Derinya barikatının açılmasına ilişkin anlaşmanın ortaya çıkacak siyasi ve ekonomik etkiler nedeniyle yeniden gözden geçirilmesini tekrar gündeme getirdiklerini" iddia etti. . Bu konunun zaman zaman bazı çevrelerce gündeme getirilmesine rağmen, hükümetten net bir tutumun ortaya koyulmadığını belirten Mavru, sadece barikatlar konusunda değil, hükümetin çeşitli önemli meseleler hakkında da tutumunu netleştirmemiş olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in iki bölgeli iki toplumlu federasyonu üzerinde anlaşmaya varılmış olan çözüm zemini olarak adlandırmaktan bir kez daha kaçındığını, bu tutumunun AKEL tarafından eleştirilmesi üzerine hükümetin yanıtının bu konuda BM kararlarındaki referansla sınırlı kaldığını belirten Eleni Mavru, Cumhurbaşkanı’nın iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümüne atıfta bulunmamasını başka bazı siyasal partilerin açıklamalarında selamlamalarının ve bunu hükümetin çözüm zeminini değiştirmesinin göstergesi olarak nitelemelerinin çok düşündürücü olduğunun altını çizdi.

Eleni Mavru herhangi bir barikatın açılmasının Kıbrıs sorununun çözümünü teşkil edemeyeceğini herkesin anladığını, ancak adayı bölen hatta açılacak her yarığın iki toplumun yeniden yakınlaşması ve işbirliği çabasına hizmet ettiği ve Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması için koşulların iyileşmesine yardımcı olduğu düşüncesiyle barikatların açılmasını AKEL’in tutarlı bir biçimde desteklediğini vurguladı.

 


 

Bu haber toplam 2041 defa okunmuştur
Etiketler :