1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. CMC evlerinde ‘kira’ sorunu
CMC evlerinde ‘kira’ sorunu

CMC evlerinde ‘kira’ sorunu

Devlet, Emlak ve Malzeme Dairesi’ne ait olan Lefke ve Gemikonağı’ndaki CMC evlerinin, evlerde oturan vatandaşlar tarafından başka kişilere kiralandığı ve bazılarının da satıldığı iddia edildi.

A+A-

Didem MENTEŞ

Lefke’de maden evleri olarak bilinen CMC evlerinde ‘kira’ sorunu yaşanıyor. Devlet, Emlak ve Malzeme Dairesi’ne ait olan Lefke ve Gemikonağı’ndaki CMC evlerinin yasa dışı olarak kiralandığı ve bazılarının da satıldığı iddia edildi. 1946 yılında Amerikan şirketi Kıbrıs Maden Şirketi (CMC) tarafından Lefke ve Gemikonağı’nda çalışanlar için yapılan maden evleri, 1974 sonrasında Devlet, Emlak ve Malzeme Dairesi’nin sorumluluğunda vatandaşlara kira usulüyle veriliyor.
Devlet, Emlak ve Malzeme Dairesi tarafından CMC evlerinde oturan vatandaşlar arasında yapılan sözleşmeye göre evlerin bir başkasına kiralanması ya da satılması usule uygun değil. Evlerde oturan bazı vatandaşların, sözleşmeye aykırı olarak bu evleri kiraladığı hatta hava parasına sattıkları ileri sürüldü.

Sözleşmeye aykırı
Devlet, Emlak ve Malzeme Dairesi 1974 sonrası evlerde oturan bu vatandaşlarla sözleşme yaptı. Sözleşmenin 4’üncü maddesine göre bu evlerin başkalarına kiralanması ve satılması usule aykırı. Maddeye göre; “Kiracı kiralayanın muvafakatini almadan kiralanan malı, başkasına kısmen veya tamamen kiralayamayacağı gibi onun paralı veya parasız, kısmen veya tamamen, başkası tarafından herhangi bir şekilde işgal edilmesine müsaade edemeyecektir” deniliyor. Sözleşme maddesinde açıkça belirtilmesine rağmen bazı yurttaşların evleri LAÜ’de okuyan öğrencilere ya da ailelere kiraladıkları savunuldu.

Karafistan: “Rahatsızız”
Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e ulaşan Lefke Yeni Karadağ bölgesinde oturan Emrah Karafistan, kendi evinin yan tarafında bulunan evin de sözleşmeye aykırı kiralandığını iddia etti. Komşusu tarafından evin LAÜ’lü öğrencilere kiralandığını ve rahatsızlık duyduklarını belirten Karafistan, konuyu Devlet, Emlak ve Malzeme Dairesi ve Güzelyurt Vergi Dairesi’ne bildirdiklerini belirtti. 13 yıldır CMC evlerinde oturduğunu söyleyen Karafistan, kira sözleşmesine uymayan birçok kişi olduğunu, bu kişilerin tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

“Konuyu yetkililere bildirdik”
Karafistan, şunları aktardı: “Yan ev yüksek miktarda evini LAÜ’lü öğrencilere kiraladı. İlk gün oldukça yüksek gürültü yapıldı ve biz rahatsız olduk. Bu evler devlet tarafından kiralanıyor. Bazı çiftler oturacak ev bulamazken, bu evlerde oturanlar ise başkalarına yüksek miktarda evleri kiralıyor. Hatta evini satan ve aile kavgasına neden olan kişiler bile var. Ben konuyu  Devlet, Emlak ve Malzeme Dairesi’ne bildirdim. Yan eve kontrole geldiler ancak ev sahipleri haftada iki kez gündüz gelip akşama kadar evde oturdukları için, daire memurları tarafından tespit edilemediler. Daire konuyu Sayıştaylığa bildirerek görüş alacağını bize bildirdi. Biz ayrıca Vergi Dairesi’ne de konuyu bildirdik. Onlar gece gelip öğrencileri evde tespit ettiler.”

Bu haber toplam 3131 defa okunmuştur